32.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInternaționalUE ar putea suspenda procesul de aderare al Georgiei la blocul comunitar

UE ar putea suspenda procesul de aderare al Georgiei la blocul comunitar

Uniunea Europeană, îngrijorată de adoptarea în Georgia a unei legi controversate privind „influenţa străină”, ar putea să-şi închidă uşa faţă această ţară, candidată la aderare, a avertizat luni şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, potrivit barrons.com.

„Uşa Uniunii Europene este deschisă Georgiei”, a declarat Borrell înainte de începerea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE la Luxemburg. Dar dacă acest guvern (georgian) continuă pe aceeaşi cale, continuă să facă ceea ce face, uşa pentru Georgia va fi închisă, iar poporul georgian va suferi consecinţele”, a adăugat el.

Miniştrii au organizat luni o dezbatere pe această temă şi „26 din cele 27 de state membre” împărtăşesc această analiză, a declarat Borrell după reuniune.

O listă de opţiuni se află pe masă, inclusiv îngheţarea ajutorului militar acordat de UE în cadrul Instrumentului european pentru pace sau îngheţarea unei părţi din ajutorul financiar acordat Tbilisi, a explicat şeful diplomaţiei europene.

Aceste măsuri, care ar putea fi discutate în cadrul unui summit al liderilor europeni joi şi vineri, nu necesită unanimitate şi, prin urmare, Ungaria nu este în măsură să se opună acestora, a asigurat şeful diplomaţiei europene.

La 3 iunie, autorităţile georgiene au promulgat o lege privind „influenţa străină”, inspirată dintr-o lege rusească represivă, care a provocat manifestaţii uriaşe la Tbilisi timp de câteva săptămâni şi critici vehemente din partea ţărilor occidentale.

Statele Unite au interzis intrarea pe teritoriul lor a zeci de oficiali georgieni, acuzaţi că ar fi implicaţi în adoptarea acestei legi, considerată de mulţi drept un semn al apropierii de Rusia.

Visul georgian, partidul de guvernământ din Georgia, care şi-a consolidat poziţia conservatoare în ultimii doi ani, a prezentat, de asemenea, la începutul lunii iunie, un proiect de lege care vizează interzicerea „propagandei LGBT” în educaţie şi la televiziune.

Georgiei i s-a acordat statutul de ţară candidată pentru a adera la UE în decembrie 2023, însă negocierile de aderare nu au început încă.

Negocierile de aderare la UE ale Ucrainei și Republicii Moldova încep la 25 iunie

Negocierile pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE încep la data de 25 iunie 2024, a anunțat Cristina Gherasimov, vicepremier al Republicii Moldova pentru Integrare Europeană.
“Prima Conferință Interguvernamentală Moldova – UE va avea loc pe 25 iunie! Ambasadorii țărilor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Drept urmare, la 25 iunie, Președinția belgiană a UE va convoca primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări. Felicitări tuturor pentru acest moment istoric! Și mulțumim Președinției belgiene pentru această veste bună”, a anunțat Cristina Gherasimov într-un mesaj postat pe facebook.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă