16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialServiciul secret al Germaniei ar fi spionat mai multe instituții media străine,...

Serviciul secret al Germaniei ar fi spionat mai multe instituții media străine, între care BBC, Reuters și New York Times

Serviciul german de informații externe, BND, a spionat jurnaliști ai mai multor instituții media străine, printre care BBC, New York Times și Reuters, a dezvăluit vineri publicația germană Der Spiegel.

Potrivit Der Spiegel, BND (Bundesnachrichtendienst) ar fi interceptat "începând din anul 1999 cel puțin 50 de numere de telefon, de fax sau adrese de e-mail" folosite de jurnaliști străini sau de redacțiile acestora.

Săptămânalul german nu precizează dacă BND continuă și în prezent aceste interceptări.

Ar fi fost monitorizate de BND "câteva zeci" de numere de telefon ale unor jurnaliști care lucrează pentru postul britanic BBC în birourile sale din Londra și din Afganistan, precum și din cadrul redacției internaționale BBC World.

"Suntem dezamăgiți să aflăm despre aceste acuzații", a afirmat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a BBC. "Jurnaliștii noștri ar trebui să fie în măsură să acționeze în mod liber și în siguranță, cu o protecție totală a surselor lor. Facem apel la toate guvernele să respecte modul de funcționare al presei libere", a afirmat reprezentanta BBC.

Serviciul secret german ar mai fi interceptat un număr de telefon al redacției din Afganistan a ziarului New York Times din Afganistan, precum și telefoane mobile ale filialelor agenției de presă britanice Reuters din Afganistan, Pakistan și Nigeria.

În acest context, Christian Mihr, șeful filialei din Germania a organizației Reporteri fără Frontiere (RSF), Reporter Ohne Grenzen, a acuzat un "atac monstruos la adresa libertății presei" și a afirmat că se gândește la o acțiune în justiție.

Reporteri fără Frontiere și-a exprimat totodată temerea că aceste practici de interceptare continuă, în ciuda măsurilor adoptate recent pentru o mai bună reglementare a acțiunilor BND.

BND a refuzat să comenteze acuzațiile formulate în Der Spiegel. Serviciul secret german fusese acuzat anterior că ar fi monitorizat, la cererea agenției de informații a SUA, NSA, oficiali din Ministerul de Externe francez, din Președinția franceză și din Comisia Europeană.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...
Ultima oră
Pe aceeași temă