18.9 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăLifestyleFoodCele mai ucigătoare epidemii. Pe ce loc se află Ebola

Cele mai ucigătoare epidemii. Pe ce loc se află Ebola

Ebola a fost inclusă într-o listă lungă de boli infecțioase care au provocat epidemii grave. Unele dintre ele au devenit pandemii care au afectat zeci de milioane de oameni.

Cea mai gravă pandemie din istorie a fost ”Ciuma lui Iustian” (541-542) care s-a răspândit rapid în Imperiul Bizantin și a provocat moartea a peste 100 de milioane de oameni.

Alte 50 de milioane de oameni au murit din cauza pandemiei cunoscute ca ”Moartea neagră” (1346-1350) care a izbucnit în Asia, dar s-a extins prin Orientul Mijlociu și Africa de Nord, ajungând în Europa.

SIDA a provocat din 1960 și până în prezent peste 39 de milioane de decese la nivel global, ceea ce plasează această boală infecțioasă pe locul al treilea în topul epidemiilor grave, în funcție de mortalitate. Regiunea cea mai afectată este Africa subsahariană, unde au loc în jur de 70% din noile infecţii cu virusul HIV.

Specialiștii estimează că gripa spaniolă (1918-1920) a produs peste 20 de milioane de decese, la care se adaugă alte zeci de milioane în toată lumea, înainte de descoperirea vaccinurilor și a medicamentelor pentru această boală infecțioasă.

Ciuma modernă (1894-1903), cauzată de bacteria Yersinia pestis, a început în China în 1855 și s-a răspândit lent pe parcursula zeci de ani, iar în această perioadă a determinat peste 10 milioane de decese.

Numărul deceselor cauzate de epidemia de febră hemoragică Ebola a depășit pragul de 5.000, fiind înregistrați 5.160 de morți din 14.098 de cazuri, potrivit unui ultim bilanț al OMS. Cu toate acestea nu se compară cu celelalte epidemii. Mai multe victime au făcut holera sau febra tifoidă.

Cele mai citite

După Portugalia – Georgia, Kovesi are ce ancheta la EURO

Ilustrație: Marian Avramescu Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a stârnit emoțiile echipelor puse pe blaturi, prin prezența sa în tribune la Turneul Final...
Ultima oră
Pe aceeași temă