Partidele se află în plin proces de stabilire a candidaților pentru alegerile locale, după ce o serie de grei ai administrației locale au ieșit din cărți din cauza problemelor de natură penală. Legea prevede alegerea primarilor într-un tur, dar PNL a cerut, ieri, Guvernului Cioloș să emită o ordonanță de urgență care să prevadă alegeri în două tururi.
Competiția cu cea mai mare miză politică se anunță pentru Primăria Capitalei, unde nu sunt excluse o serie de schimbări, inclusiv retragerea unor candidați sau pretendenți-surpriză. Postul are o simbolistică aparte, deoarece primarul Bucureștiului este ales de cel mai mare număr de votanți după președintele României și are pe mână un buget anual de un miliard de euro.
Sorin Oprescu, ales în 2008 și 2012 și favorit potrivit sondajelor de opinie, a fost arestat pentru fapte de corupție și a fost suspendat din funcție. PNL a fost primul partid care și-a anunțat candidatul, europarlamentarul Cristian Bușoi. Prima sa acțiune de campanie a provocat, însă, controverse, după ce a folosit imagini din Clubul Colectiv, dar și de la cutremurul din martie 1977, fiind acuzat că încearcă să folosească tragedii naționale în interes electoral. Ulterior, liberalul și-a cerut scuze pe Facebook.
Însă, Cristian Bușoi a primit un avertisment chiar din propriul partid, de la secretarul general Ilie Bolojan. Acesta a anunțat că, deși a fost desemnat de PNL București, până nu va validat de conducerea centrală, Cristian Bușoi „nu este un candidat definitiv”. „Dacă nu-și face un profil de candidat de acest tip, nu va putea fi susținut de PNL, pentru că nu avem cum să mergem cu o variantă care să nu se încadreze în ceea ce vă spuneam, adică să fie un om care are, din start, o șansă reală de a câștiga”, a declarat Ilie Bolojan înaintea unei reuniuni în care liberalii au validat 14 candidați pentru reședințe de județ. Cel mai probabil, decizia finală privind Capitala va fi luată în luna februarie, fiind posibil ca Bușoi să fie înlocuit.
Variantele PSD
De partea cealaltă a baricadei, PSD nu a luat încă o decizie oficială, însă una dintre soluții ar fi Gabriela Vrânceanu Firea, caracterizată chiar de Liviu Dragnea drept „o variantă foarte bună”. Alte nume vehiculate în interiorul PSD sunt senatorul Ecaterina Andronescu sau primarul sectorului 3 Robert Negoiță.
Au circulat informații neoficiale și despre o posibilă candidatură a lui Victor Ponta, care a anunțat, recent, înființarea unei fundații.
Ieri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a discutat cu Victor Ponta despre o posibilă candidatură a acestuia la Primăria Capitalei, însă, potrivit liderului social-democrat, fostul premier a refuzat, dorind să candideze la alegerile parlamentare din toamna acestui an.
Băsescu nu exclude candidatura
Un alt nume vehiculat, tot la nivel de zvon, este cel al liderului Mişcării Populare (MP), fostul președinte Traian Băsescu. Și aceasta în condițiile în care Consiliul Național al MP a validat, sâmbătă, 210 candidați pentru alegerile locale, dar a lăsat în suspensie problema candidatului pentru Primăria Capitalei. Fostul președinte nu a exclus o asemenea ipoteză. „Vreţi să vă spun secrete? Niciodată nu am exclus (o candidatură la Primăria Capitalei – n.r.), dar nici nu am afirmat că o voi face”, a răspuns fostul șef al statului. Interesant este că ipoteza Băsescu-primar a întrunit scoruri medii în sondajele realizate de alte partide: 18% într-un recent sondaj PSD, dar și o clasare în primii patru într-un sondaj mai vechi al PNL. Pentru Traian Băsescu, însă, la mijloc poate fi o strategie prin care fostul președinte să fie o „locomotivă” a MP, în încercarea de a depăși pragul electoral de 5%. „După ce am fost preşedintele României, eu nu mai am obiective politice pentru mine. Dacă voi face ceva, voi face ceea ce trebuie, nu neapărat pentru mine”, afirma, recent, Traian Băsescu.
Nici Tăriceanu nu zice nu
Rezultate bune în sondajele de opinie înregistrează și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE). Nici acesta nu a exclus o eventuală candidatură la Primăria Capitalei. „Nu m-ar speria un astfel de proiect. Având în vedere şi profesia mea de bază, de inginer constructor, cred că aş putea să îmi folosesc priceperea şi experienţa pentru a face din Bucureşti un oraş mai bun pentru cetăţeni, în care viaţa să se desfăşoare în condiţii mult mai bune”, a scris preşedintele Senatului pe Facebook.
În schimb, și-a anunțat deja candidatura Nicușor Dan, surpriza alegerilor din 2012, prin clasarea pe locul trei, după USL și PDL. În cursă a intrat și Adrian Thiess, fost consilier al lui Ion Iliescu, cel care a coordonat campaniile lui Sorin Oprescu. Va candida și Daniel Fenechiu, președintele PND, fost avocat al lui Dan Diaconescu.
Candidații la sectoare
Alegerile pentru Primăria sectorului 1 se anunță deschise, după ce edilul în funcție din 2004, Andrei Chiliman (PNL), a fost suspendat, fiind acuzat de corupție. Din partea PNL a intrat în cursă deputatul Diana Tușa, iar din partea PSD ar putea candida deputatul Dan Tudorache.
La sectorul 2, favorit este primarul în funcție, Neculai Onțanu (UNPR). Acesta ar putea fi susținut și de PSD, dacă social-democrații vor decide să meargă pe liste comune cu UNPR. În caz contrar, PSD va trebui să găsească un candidat propriu. Din partea PNL va candida deputatul Dan Cristian Popescu.
În sectorul 3, favorit este primarul în funcție, Robert Negoiță (PSD), dar, așa cum menționam, el și-ar dori să candideze la Primăria Capitalei. PNL va alege între Sulfina Barbu și Eugen Nicolăescu.
În sectorul 4 edilul în funcție, Cristian Popescu Piedone, a fost inculpat și suspendat în urma tragediei din Clubul Colectiv. PSD va miza pe Daniel Băluță, primar interimar al sectorului 4, iar liberalii iau în calcul candidatura lui Răzvan Sava, primar interimar al Capitalei.
Și în sectorul 5 există o șansă pentru un nou titular, după arestarea și suspendarea din funcție a lui Marian Vanghelie, care a condus sectorul începând din anul 2000. Pentru nominalizarea din partea PSD se luptă deputații Cristian Rizea și Dumitru Chiriță. Liberalii l-ar putea arunca în luptă pe deputatul Ovidiu Raețchi.
În sectorul 6 titularul postului, Rareș Mănescu (PNL), a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat. Din partea PNL ar putea candida deputatul Răzvan Mironescu, un apropiat al lui Mănescu. Social-democrații l-au votat pe senatorul Gabriel Mutu.
Două tururi – PNL cere ordonanţă de urgenţă pentru schimbarea modului de alegere a primarilor
Liberalii îi cer premierului Dacian Cioloş să emită o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, a anunţat, luni, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu. „Singura variantă realistă pentru a putea face această schimbare este adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă. Trebuie să îi propunem premierului Cioloş să ţină cont de solicitările societăţii civile. Am încredere că primul-ministru va rezista oricărei presiuni pe care o va face PSD ca această ordonanţă să nu fie dată”, a declarat Alina Gorghiu. Copreşedintele PNL a mai amintit că liberalii au depus un proiect de lege în acest sens, în sesiunea din toamnă, însă PSD s-a opus adoptării acestuia. Legea privind alegerea administraţiei publice locale prevede alegerea primarului într-un singur tur de scrutin, Parlamentul menţinând prevederile care erau în vigoare încă din 2012, atunci când s-a renunţat la două tururi de scrutin. PNL a votat, iniţial, alături de PSD pentru pachetul de legi electorale.
Cum arată bătălia pentru marile orașe
Amorul provoacă schimbări la Iași. Gheorghe Nichita (PSD), primar între 2003 și 2015, a fost suspendat din funcție, fiind cercetat pentru utilizarea Poliției Locale Iași în urmărirea unei angajate a Primăriei Iași cu care s-a aflat într-o relație amoroasă. PSD l-a desemnat candidat pe primarul interimar al orașului, Mihai Chirică. Liberalii l-au preferat pe șeful aeroportului din Iași, Marius Bodea, intrat în cursă după o recomandare publică a consilierului prezidențial Andrei Muraru. Ulterior, ceilalți nouă candidați din competiția internă s-au retras. „Nu are un profil politic conturat, însă este un mic Iohannis, pentru că are rezultate în administraţie”, l-a caracterizat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.
Constanța, finalul epocii Mazăre. Radu Mazăre (PSD), primar între 2000 și 2015, inculpat în mai multe dosare de corupție, a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat. PSD l-a desemnat candidat pe Decebal Făgădău, actualul primar interimar al orașului. Potrivit unor dezvăluiri ale Realitatea TV, familia Fădăgău și-ar fi rotunjit veniturile prin metode mai puțin ortodoxe. Potrivit sursei citate, Spitalul Judeţean ar fi fost transformat într-o afacere acaparată de un grup de interese din jurul omului de afaceri Sorin Strutinsky pe lângă care gravitează firme cu acţionariat ascuns din Cipru şi persoane ca Daniela Monica Gaitanidis Făgădău, soţia primarului interimar. Rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân, Vergil Chiţac, ar putea fi desemnat de PNL candidat al formaţiunii pentru Primăria Constanţa, acesta clasându-se cel mai bine în urma unui sondaj de opinie realizat de liberali în luna noiembrie. Pe de altă parte, conducerea centrală mizează pe un candidat-surpriză, fiind vehiculat numele europarlamentarului Ramona Mănescu.
Boc rămâne pe loc. La Cluj-Napoca, liberalii vor merge pe mâna primarului în funcție, Emil Boc. Provenit din PDL, fostul premier a fost contestat de unii de din vechii liberali, în frunte cu Teodor Atanasiu. Totuși, Boc are o cotă ridicată de popularitate în Cluj-Napoca și, în ciuda unor informații neoficiale privind implicarea în dosarul mitei electorale pentru PDL, el are calitatea oficială de martor. PSD a desemnat-o pe Aurelia Cristea, deputat și lider al organizației locale. Cristea a fost criticată de adversarii săi din filală după ce, la alegerile pentru președinția PSD, în acest județ s-a înregistrat cea mai mică prezență la nivel național – 21%.
Banatul nu e fruncea. La Timișoara, PNL l-a desemnat drept candidat pe primarul în funcție, Nicolae Robu. Acesta a fost audiat la DNA Timișoara în dosarul Poli Timișoara pe 14 decembrie 2015, dar nu este inculpat. DNA a vrut să afle dacă primăria se constituie parte civilă în dosar. Nicolae Robu a încercat să arunce responsabilitatea înspre Consiliul Local, însă aleșii au refuzat să voteze ceva ce nu li se adresase direct. PSD ia în calcul mai multe variante, numele cel mai sonor fiind cel al lui Sorin Grindeanu, fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Ponta.
Campioana unei mari iubiri, în campanie. La Craiova, PSD o propune pentru un nou mandat pe Lia Olguța Vasilescu, primar în funcție, prima clasată în sondajele de opinie la nivel local. Una dintre reușitele primăriței este readucerea în prima divizie a echipei Universitatea Craiova. PNL încearcă să contracareze, apelând la Pavel Badea, fost fotbalist și antrenor la Universitatea Craiova. El a debutat în 1983, când echipa era supranumită „campioana unei mari iubiri”, alături de fotbaliști precum Balaci, Ștefănescu, Donose sau Crișan, și a jucat până în 1991, anul ultimului titlu al Universității.
Candidații nedoriți din Brașov. La Brașov, edilul în funcție Gheorghe Scripcaru (PNL), primar din 2004, este acuzat de abuz în funcție. Postul este tentant, motiv pentru care în competiția internă din PNL s-au înscris șase candidați. PSD l-a desemnat pe prim-vicepreședintele organizației locale, Răzvan Popa. Acesta și-a învins cei trei adversari din partid, dar cei patru candidați nu l-au impresionat pe președintele PSD, Liviu Dragnea, care, în timpul conferinței județene a partidului, a spus că „dacă ar fi alegerile acum, nu v-aș vota pe nici unul. Nu am auzit un motiv pentru care vreți să fiți primari. Jumătate din problemă e rezolvată, adică vă doriți”.
Falcă vrea un nou mandat. Achitat definitiv de acuzațiile de corupție, Gheorghe Falcă, finul lui Traian Băsescu, a obținut nominalizarea PNL pentru un nou mandat. Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Falcă în 2007, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Mai precis, potrivit procurorilor, Falcă ar fi primit de la doi reprezentanţi ai unei firme arădene o casă de peste 200 de metri pătraţi în centrul oraşului, iar primarul le-ar fi dat acestora la schimb un apartament de 90 de metri pătraţi, la un preţ mult subapreciat. PSD ar putea apela la deputatul Dorel Căprar, liderul organizației județene.
Minirevoluție la Ploiești. Fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu (PSD), a fost arestat pentru fapte de corupție, iar competiția a rămas fără favorit. Din partea PNL va candida Andrei Voloșevici, fost primar, provenit din fostul PDL, iar PSD ia în calcul două variante: Cristian Ganea, viceprimar, și Cătălina Bojianu, fost viceprimar.