31.2 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSportPresa occidentală despre Sevil Shhaideh: România ar avea în premieră un prim-ministru...

Presa occidentală despre Sevil Shhaideh: România ar avea în premieră un prim-ministru femeie și de religie musulmană

Mass-media internațională comentează propunerea de premier avansată miercuri de președintele Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, evidențiind că pentru prima dată România ar putea avea un prim-ministru femeie, informează Agerpres.

De asemenea, ar fi pentru prima dată când în fruntea guvernului de la București s-ar afla o persoană de religie musulmană.

Propunerea ca Sevil Shhaideh să ocupe acest post este o mișcare surpriză a liderului PSD, partidul care a câștigat scrutinul legislativ din 11 decembrie, scrie Bloomberg, subliniind că printre argumentele menționate de Liviu Dragnea pentru susținerea acestei propuneri se numără și experiența în atragerea fondurilor europene acumulată în perioadă cât ea a condus Ministerul Dezvoltării.

Agenția France Presse consideră această propunere drept o concesie făcută de Liviu Dragnea pentru a evita o criză politică, în condițiile în care liderul PSD ar fi dorit să ocupe el postul de premier, dar nu poate din cauza opoziției președintelui Klaus Iohannis care invocă legea ce nu permite persoanelor condamnate penal să dețină un post în guvern.

Dar mass-media internațională menționează și posibilitatea revizuirii în perspectivă a acestei legi pe care Dragnea o consideră neconstituțională, întrucât ea prevede o sancțiune “pe viață”, astfel încât liderul PSD să poată totuși deveni prim-ministru.

Agenția germană DPA menționează în acest context declarația prin care Liviu Dragnea a subliniat că, chiar dacă nu ocupă postul de premier, îi revine responsabilitatea politică pentru activitatea guvernului și nu va renunța la această responsabilitate. Aceeași agenție de presă mai remarcă faptul că România ar putea avea pentru prima dată un premier musulman deși numai 0,3% din populația ei este de confesiune musulmană.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Erori la WhatsApp. Utilizatorii spun că nu pot trimite mesaj de tip fișier

Diverse erori au fost raportate de utilizatori ai aplicației de mesagerie WhatsApp Messenger în ultima oră. Problemele principale întâlnite includ dificultăți în trimiterea mesajelor de...

Surse: ce primește România în schimbul sistemului Patriot?

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat trimiterea unui sistem Patriot către Ucraina. În discuțiile purtate la Bruxelles cu mai mulți oficiali, Klaus...

Rusia și-ar putea restrânge relațiile diplomatice cu Occidentul

Rusia ia în considerare o posibilă scădere a nivelului relaţiilor sale diplomatice cu Occidentul din cauza implicării tot mai mari a SUA şi a...
Ultima oră
Pe aceeași temă