VIDEO Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a demisionat, dar nu pentru că nu are bani să plătească salariile militarilor. Controversatul Marcel Ciolacu îi ia locul. Ce amenințări face Mihai Tudose

de Iulia Iancu , Mihai Diac , 06 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 00:09, 06 septembrie 2017
Foto: Arhivă

UPDATE 23,59: Premierul Tudose a declarat marți seară, la postul Antena 3, că imediat după ce MApN a anunțat că nu mai sunt bani de salarii "au început să sune telefoanele" din partea unor aliați din NATO.

”Din nimic, dintr-o stare foarte stabilă ne-am trezit pe site-ul Ministerului Apărării cu un comunicat, un fel de telegramă publică adresată către unităţi şi subunităţi care spunea că nu mai sunt bani. Este o enormitate că nu sunt bani de salarii la armată. Aşa ceva nu se face”, a spus primul-ministru.

Tudose susţine că au trebuit date explicaţii privind situaţia creată. ”Mă întreb ce spuneau partenerii externi când văd că o armată aliată este în postura de a nu-şi primii banii. Au început să sune telefoanele: «dom'le, dar chiar aveţi o problemă?» «Nu avem nicio problemă.» (...) Este evident foarte dificil să explici aşa ceva”, a declarat premierul.


UPDATE 23,30: Premierul Mihai Tudose a declarat, marți seară, la TVR, că faimosul comunicat al MApN, de unde a pornit demisia ministrului Țuțuianu, ar fi fost conceput cu atenție, de câteva zile, deși Adrian Țuțuianu i-a spus că acest comunicat a fost o "eroare de comunicare".

"Înțeleg că de vineri se cocea o comunicare de genul acesta", a dezvăluit Mihai Tudose.


UPDATE 21,40: Eliminarea lui Adrian Țuțuianu din Guvernul Tudose este rezultatul unor reglări de conturi în interiorul PSD, iar Liviu Dragnea este convins că fostul ministru al Apărării vrea să-i ia partidul, au declarat surse citate de HotNews.


UPDATE 20.35:  Premierul Mihai Tudose a amenințat, marți seară, la Antena 3, ministerele de forță ”să nu mai folosească mesaje care nu sunt adevărate”.

"Eu recomand la toată lumea, mai ales la aceste ministere de forță, care țin de siguranța națională, să nu mai folosească acest gen de mesaje, nu numai prin faptul că nu sunt adevărate, dar nu putem avea un stat puternic și să funcționăm ca un stat cu asemenea gen de mesaje. (...) Dacă cineva continuă să se joace cu acest gen de mesaje va trebui să mai și răspundă din când în când, fiindcă este vorba despre ce înseamnă imaginea României, stabilitatea României", a spus Tudose.


18.45: Propunerea ca vicepremierul Marcel Ciolacu să ocupe ca interimar postul de ministru al Apărării a ajuns, marți seara, la Palatul Cotroceni, informează surse oficiale citate de Agerpres.

18.00: Decizia privind numele viitorului ministru al Apărării va fi luată în Coaliție, a anunțat marți premierul Mihai Tudose, precizând că a discutat deja acest subiect cu președintele PSD, Liviu Dragnea.


17.45: Uniunea Salvați România cere Guvernului Tudose să plătească salariile și soldele militarilor printr-o rectificare bugetară "în regim de urgență".

"Este o situație gravă, fără precedent în ultimii 27 de ani, când un minister ajunge în incapacitate de plată a salariilor în ultimul trimestru al anului. Iată, se confirmă avertismentele date de parlamentarii USR încă de la aprobarea bugetului de stat când spuneam că sumele alocate nu acoperă cheltuielile până la sfârșitul anului", afirmă deputatul USR Dan Barna.


UPDATE 17,40: Președintele Klaus Iohannis a discutat cu premierul Tudose despre criza de la MApN, au declarat surse citate de Agerpres.

Discuția a avut loc în urma comunicatului transmis de MApN cu privire la plata eșalonată a salariilor în această instituție și în contextul demisiei ministrului Adrian Țuțuianu.


17.15: Conducerea Ministerului Apărării va fi asigurată, în mod provizoriu, până la numirea unui nou ministru, de către vicepremierul Marcel Ciolacu.

Vicepremierul PSD Marcel Ciolacu, care a preluat interimar portofoliul Apărării, are mai multe nereguli în declarația de avere: el nu poate să justifice un milion de lei și este un apropiat al controversatului Omar Hayssam, care ispășește o pedeapsă de 23 de ani de închisoare pentru terorism. 17.10: Premierul Mihai Tudose a acceptat demisia lui Adrian Țuțuianu.

16.50: Adrian Țuțuianu s-a recunoscut vinovat de faptul că nu l-a informat pe premierul Tudose despre gravitatea situației în ceea ce privește drepturile financiare ale militarilor.

"Pentru că am facut greșeala de a nu-l fi informat pe premier de această situație i-am lasat demisia", a precizat Adrian Țuțuianu.

Ministrul demisionar a precizat însă că, deși "toată lumea a înțeles că nu există bani, bani sunt, problema este doar de natură tehnică".

MApN are un buget și execuția generală a bugetului, până la această oră, este de 39,5%. În ceea ce privește drepturile de personal, execuția bugetară e de 72,71%. Chestiunea de care ne-am lovit este una de natură tehnică, respectiv trecerea din trimestrul 4 în trimestrul 3 a unor sume de bani care să ne permită plata tuturor drepturilor salariale la data de 15. Am găsit soluții pentru ca toate drepturile aferente lunii septembrie să fie plătite integral până la sfârșitul acestei luni. Anul acesta, MApN a aplicat legea 115 și apoi legea152, ambele care au  prevăzut creșteri de salarii și solde cu 15%. Toate drepturile salariale se plătesc pe data de 15 septembrie, iar norma de hrană – în cursul acestei luni. Dacă rămân aici, voi lua măsuri ca această situație să nu se mai repete”, a spus Țuțuianu.


16.40: Adrian Țuțuianu și-a dat demisia, marți după-amiază, din funcția de ministru al Apărării Naționale, imediat după ce MApN a anunțat că nu are bani să plătească drepturile financiare ale angajaților săi.

Adrian Țuțuianu se recunoaște vinovat de "neatenție în comunicarea problemelor bugetare".

 


Ministerul Apărării Naționale nu mai are bani să plătească salariile militarilor. Motivul ar fi că MApN nu a primit fondurile din rectificarea bugetară, a anunțat Adrian Țuțuianu într-un comunicat de presă.
Soldele fără contribuții individuale și impozit, precum și diurnele militarilor aflați în misiuni internaționale vor fi plătite în 15 septembrie, Între 21 și 25 septembrie,  vor fi plătite sumele reprezentând contribuțiile angajatorului, cât și ale angajatului și impozitul pe venit. 

În 25 septembrie, militarii vor primi banii de chirie și de mâncare, după ce Ministerul Apărării va primi fondurile din rectificarea bugetară, mai precizează MApN.

Întârzierea la plata drepturilor cuvenite angajaților MApN este cu atât mai ciudată cu cât bugetul Apărării este, în anul 2017, de 2 la sută din PIB - adică mai mare decât în anii trecuți.

Față de anunțul oficial al MApN, comentariile militarilor au fost negative sau chiar ironice, unii dintre autorii acestora "invitând" MApN să discute problema salariilor militarilor direct cu băncile la care aceștia au credite.

O mare nemulțumire o produce și întârzierea plății normei de hrană (ordinul M 50), care se acordă militarilor, teoretic, pentru a-și cumpăra mâncare, deci n-ar trebui să fie amânată. Totuși, potrivit MApN, ea va fi plătită "în jurul datei" de 25 septembrie.Ministerul Apărării Naționale derulează, în anul 2017, opt programe majore de înzestrare destinate Armatei Române, cu o valoare totală estimată la 9,3 miliarde de euro, MApN având alocat un buget de 2 la sută din PIB.

Cel mai scump dintre programele derulate în anul 2017 este în valoare de 3,9 miliarde de dolari (echivalentul a 3,4 miliarde de euro) și se referă la cumpărarea a șapte sisteme de rachete Patriot din Statele Unite.

Citește și ce spune Sabina Fati, senior editor România liberă: Cine aruncă în ridicol Armata Română. Sau despre modelul trădătorilor


Încă din mai 2017, în timpul mandatului fostului ministru Gabriel Leș, Comisiile de Apărare ale Parlamentului au avizat aceste programe. La acel moment, unul dintre programele care fusese prezentat Parlamentului, spre avizare, se referea la achizționarea de sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (High-range Surface-to-Air Missile, HSAM), cu o valoare estimată de patru miliarde de euro.

Cu toate acestea, Departamentul american al Apărării a anunțat că, în cazul României, Statele Unite au aprobat o achiziție în valoare de 3,9 miliarde de dolari (echivalentul a 3,4 miliarde de euro), pentru a cumpăra șapte sisteme de rachete Patriot. Acestea vor fi rachete de tip HSAM. Acordarea acestei aprobări a fost confirmată, în 12 iulie, chiar de ambasadorul Hans Klemm, care a precizat că sistemele pentru care s-a aprobat achiziția vor fi de tip 3+.
Marți, premierul Mihai Tudose a declarat că rectificarea bugetară va fi una pozitivă şi o va prezenta până la sfârşitul lunii septembrie. „Rectificarea, odată cu proiectul de buget. Eu cred că într-o săptămână, o săptămână şi ceva. Până la sfârşitul lunii oricum da”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Întrebat ce fel de rectificare va fi, şeful Executivului a spus că aceasta nu va fi negativă.

Comentarii

 • Maceasa

  06 septembrie 2017 13:59

  Parca Burleanu nu e mana in mana cu Dancu ,grupul Cluji si Chirica primaru Iasi.Ma ia el cu Marasesti cand 26 de ani betii eroi romani au stat in anonimat.Pozitia capri.Adica pozitia FIFA cu nr 45 corespunde cu pozitia armati romane in lume ,adica 45.Deci cum sa ceri pisdeului intrarea in top ten?Desi avem fotbalisti performanti si generali capabili,bolovanii prapastiosi gen vanghele gio anna,ponta,dancu,sarbu papalapte grindescu pezdistul maior si altii dinamiteaza podul romanitatii si democratiei noastre!

  raspunde comentariului
 • spartacus

  06 septembrie 2017 10:13

  bai virgil ciuca, ca orice oltean ce esti, vezi doar conspiratii, nu ca nu te-as crede dar boratul de tutuianu prin incompetenta lui si aservirea lui fata de partid reusim sa futem tot in tara asta. daca imi spui mie pt ce se dau pensii speciale la securisti, militari,magistrati,parlamentari,,etc,etc,etc si ce ***** au facut special pt tara , pt ca e bagat tot sistemul si nu acei o mana de oameni care merita intr-adevar , te voi iubi toata viata !!!

  raspunde comentariului
 • Virgil Ciuca

  06 septembrie 2017 10:00

  Chiar este asa de greu pentru comentatori si autori de analize politice ca Romania este O COLONIE si toate cate se intampla pe pamant romanesc sunt opera supraveghetorilor ambasadorilor trimisi de Metropola!!?Cu doua trei zile mai inainte de demisia Ministrului Apararii , Ambasadorul American a vizitat principalele institutii- ministere ale Coloniei - si le-a transmis indicatii pretioase inclusiv modalitatile si OBLIGATIA ca Romania sa cumpere armament american fara conditii, de buna voie si chiar nesiliti nici de tratate si nici de parteneriate strategice!Schimbarile de persoane si structuri sunt atent "programate" ca Romania sa fie o colonie instabila, neguvernabila pentru a fi total saracita, dezmembrata si folsita ca moneda de schimb in jocurile geostrategice ale "Marilor Putori" toate imperii colonialiste care au acumulat bogatii, influenta si teritorii prin sclavie, crime si razboaie de cucerire!Doar in primii ani de dupa cel de al doilea razboi mondial conducerea Romaniei si principalele institutii ale statului au fost impanate cu alogeni, consilieri si spioni adusi pe tancuri din rasarit, acum au venit in numar mai mare din apus impusi de lovitura de stat si filozofia globalizarii!- adica a colonialismului modern- colonialism cu fata umana!Platiti bine analisti politici si publicatii practica diversiunea! Virgil CiucaBucuresti6 septembrie 2017

  raspunde comentariului
 • SOCRATE

  06 septembrie 2017 9:15

  Cum sa fie pus ministru AL CELUI MAI IMPORTANT MINISTER un absolvent al Universitatii Ecologice din Bucuresti si prieten bun cu HAISAM , pulitician FARA PROFESIE, specializat in HOTII, CRIME ECONOMICE, MAFIOTISME, TICALOSII, BANDITISME etc. DOMNILOR GENERALI DACA MAI AVETI DISCERNAMAT SI RATIUNI NORMALE MANIFESTATI-VA PUBLIC IMPOTRIVA ATROCITATILOR CREEATE DE MAFIA POLITICA DIN RO PT CA POPORUL E CU VOI DE DATA ASTA.

  raspunde comentariului
 • costica

  06 septembrie 2017 0:08

  Oferta speciala lucru pe net cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON lei noi lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • ion

  05 septembrie 2017 23:38

  Vine repede Macronel cu diriga lui,că a auzit el de miliarde la armată și nici nu pleacă bine,și ce s-audăcă nu mai e bani nici dă salarii,dar dă helicoptere.Chiar de am avea helicopterele alea,nu mai are cine să le piloteze,că nu mai vine la muncă fără bani piloții.Belea!bă băiatule,se chinuie americanii cu noi,cu corupția,cu alea,cu alea și degeaba.Am intrat și in UE și degeaba.Am intrat și-n NATO și degeaba,că noi suntem în NATO,dar luptăm cu MIG-ri și tancuri rusești.Bineinteles vechituri.Imi aduce aminte de niște vorbe"Cu românii nu-i nimic de făcut".Așa că Macronel întrebă-ți mai întâi profa înainte s-ajungi p'aici.

  raspunde comentariului
 • Nepotul lui Teaca

  05 septembrie 2017 22:49

  Daca-si taie coada si se tunde cazon , Plesoianu e mai bun ca Ciolacu , basca ca-l cheama Liviu ca pe Daddy Marele Blond , are si tupeu de protestatar in fata inamicilor si se trage din neam de plaiesi . Rotatia cadrelor la PSD este benefica , cand totul e pe butuci nu mai esti obligat sa alergi , toate vin de la sine .....!

  raspunde comentariului
 • Ion

  05 septembrie 2017 22:27

  Distilatul de Tudose nu mai are bani? Ce o sa faca votantii psd? Ies in strada sa strige ca Soros e de vina, FMI, UE, SUA? Dragnea tu mai prinzi elicopterul sau te rezolva rezist direct la parlament? Cu Pingelica a fost o greseala sa fie intai judecat si apoi impuscat, cu voi va fi vice-versa.

  raspunde comentariului
 • un roman

  05 septembrie 2017 22:04

  MEGA INVITAT ! - Actualitatea Românească 30.08.2017 Meritocratia,you-tube

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  05 septembrie 2017 21:39

  ALARMA DE GRADUL ZERO. Constat, cu stupoare, ca banditii Dragnea si Tariceanu isi fac de cap in tara asta si presedintele Iohannis parca nici nu exista, nu ii deranjeaza in niciun fel. Gradul de obrznicie al lui Tariceanu a atins cote maxime. Nu mai are niciun respect pentru presedintele actual, exact cum nu a mai avut pentru presedintele Basescu, dupa ce l-a refuzat cu bilitelul roz. De ce nu cere seful statului DNA sa instrumenteze urgent dosarele Tel Drum si STERLING, pana nu ne rup banditii Tariceanu si Dragnea de America ? Eu sunt convins ca Tariceanu, Dragnea si familia Shhaideh lucreaza pentru rusi. De ce presedintele Iohannis nu inchide accesul lui Dragnea la bugetul tarii prin Shhaideh ? Chiar nu i s-a parut suspecta insistenta lui Dragnea ca Shhaideh sa fie premier, ca a numit-o vicepremier si neaparat la banii de la M. Dezvoltarii ? Iohannis este santajabil sau este preocupat exclusiv numai de mandatul doi ? Pentru Romania ar trebui sa intre si in foc, nu numai sa tina mana la inima. Ca d-aia l-am ales. Este admisibil ca sabotajul actualilor carmuitori, sa mearga pana la neplata salariilor din armata nationala si in schimb sa nu-si ascunda intentia de asi infiinta o armata proprie, paralela cu cea nationala, care sa execute numai ordinele PSD-ului transmise prin prefecti ? De aceea si-a dat demisia ministrul de razboi Tutuianu.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  05 septembrie 2017 21:09

  Constat, cu stupoare, ca banditii Dragnea si Tariceanu isi fac de cap in tara asta si presedintele Iohannis parca nici nu exista, nu ii deranjeaza in niciun fel. Gradul de obrznicie al lui Tariceanu a atins cote maxime. Nu mai are niciun respect pentru presedintele actual, exact cum nu a mai avut pentru presedintele Basescu, dupa ce l-a refuzat cu bilitelul roz. De ce nu cere seful statului DNA sa instrumenteze urgent dosarele Tel Drum si STERLING, pana nu ne rup banditii Tariceanu si Dragnea de America ? Eu sunt convins ca Tariceanu, Dragnea si familia Shhaideh lucreaza pentru rusi. De ce presedintele Iohannis nu inchide accesul lui Dragnea la bugetul tarii prin Shhaideh ? Chiar nu i s-a parut suspecta insistenta lui Dragnea ca Shhaideh sa fie premier, ca a numit-o vicepremier si neaparat la banii de la M. Dezvoltarii ? Iohannis este santajabil sau este preocupat exclusiv numai de mandatul doi ? Pentru Romania ar trebui sa intre si in foc, nu numai sa tina mana la inima. Ca d-aia l-am ales.

  raspunde comentariului
 • Armata e cu noi

  05 septembrie 2017 18:18

  Primadata cand apar sincope in plata salariilor la armata.

  raspunde comentariului
 • clencix

  05 septembrie 2017 18:18

  Au bani, numai ca nu acum, nu aici, ca ii au la altii,ca sunt promisi, datorati, recuperati, ca o sa vina imediat, numai sa nu intrebam de ce nu acum, de ce nu aici, de ce de la altii si pentru ce amanet, cine, cand, cat si pentru ce a promis, cine, cat si cand a facut datoria, cine a platit,pentru ce si cui, cand o sa vina scadenta?

  raspunde comentariului
  • viceversa

   05 septembrie 2017 18:25

   De asta le trebuie fond de suveranitate, sa ia de la toti si sa nu spuna ce fac cu banii, sa nu stii pe ce se duc, ca fondul e suveran, e de capul lui, bani de manevra pentru cine il controleaza.

   raspunde comentariului
 • Florescu

  05 septembrie 2017 18:15

  In felul asta Bolsevicii au acces la cele 2 alocati armatei. Asta este un fel golanesc si hotesc sa iei banii promisi pentru inzestrarea armateiBolsevicii cauta peste tot sa acopere gaura mare creeata de pensii speciale,daruri,mariri de salarii,etc

  raspunde comentariului
 • Arianus Reloaded

  05 septembrie 2017 18:12

  Nu pentru că nu are bani, poate a demisionat din patriotism pentru că are rachete cu diametrul de 3.9 cm și nu are Preparation H

  raspunde comentariului
 • clencix

  05 septembrie 2017 17:59

  Astia mint, mint, mint, mint, s.a.m.d..

  raspunde comentariului
 • Mihai

  05 septembrie 2017 17:45

  Comentam cu ceva timp în urma ca unul din echipa Mapets își va da demisia adică ȚĂNDĂRI ,altul la rindea rog.

  raspunde comentariului
 • beizadeaua lui Tutuianu ce zice

  05 septembrie 2017 17:33

  Nu mai iese beizadeaua lui Tutuianu, Ruxandrica, sa ne spuna ce destept este pesedistul de tat-sau si ce scarba ii este ei de protestatari? Ruxandrico, poporului II E SCARBA DE TRADATORUL DE TARA DE TAICA-TAU care a lasat armata ROMANIEI fara salarii ! Si ii mai este scarba si de tine piloasa pesedista incompetenta!

  raspunde comentariului
 • Sandu

  05 septembrie 2017 17:13

  jegosi nesimtiti, toti stiati ca nu aveti bani! voi aveti senzatia ca-i pacaliti pe aliati ca veti cumpara avioane, taburi si rachete, ca n-aveti bani nici sa platiti soldele! banii sint la dragnea si po pulatia pesede.

  raspunde comentariului
 • VARADI GAVRIL

  05 septembrie 2017 16:59

  Acest fapt grav se datoreaza politicii aliantei PSD-ALDE.O asemenea alianta care nu-si plateste aparatorii tarii nu merita sa mai conduca Romania.tREBUIE SA-SI DEA DEMISIA TOTI IN FRUNTE CA dRAGNEA SI Tariceanu !

  raspunde comentariului
 • ROMEO SI JULIET

  05 septembrie 2017 16:43

  Sfarsitul comediei. Mai trist este ca vom si obligati sa o luam iarasi de la capat. Latrinele TV si aparatul de prostit pensionarii si saracii vor arata cat de greu a fost si tot asa. Romanii normali emigreaza. PSD este groparul acestei tari.

  raspunde comentariului
  • Ardelean

   05 septembrie 2017 17:46

   Excelenta exprimare,in cuvinte care dor! Haideți să nu emigram, haideți,onest și decent, să dăm jos șandramaua rusofilă,criminala din guvern și toate instituțiile bolșevice de 27 de ani. Minciuna,crimele,da,crimele,manipularea pesedista,latrinistovoikulista- e liber securistul roșu,judecători,,nu gluma!-ghitista-cum mint ăștia fara sa respire un popor,nu doar subnutritii analfabeti roșiii?! Cât mai stăm și ne lamentăm? Chiar ne-au anesteziat,cu amenințări reale,comuniste,infractorii milionari?

   raspunde comentariului
 • Ciumea

  05 septembrie 2017 16:33

  Urmeaza sa nu mai aiba bani de platit salariile profesorilor intr-o luna, apoi pe ale medicilor si asistentilor din spitale intr-alta luna...si ...de unde atatia bani credeti voi daca s-au dublat salariile tuturor? Cine e vinovat? Ciolos si greaua mostenire, bineinteles...pe langa Soros, ambasadele occidentale, binomul Iohannis-Kovesi la care se adauga multinationalele. Dar care e problema ca nu se platesc salariile? Nu e nicio problema...Si de ce ne miram?!

  raspunde comentariului
 • Mucea

  05 septembrie 2017 15:50

  Nu avem osteni cati securisti,tortionari,regi si generali avem,deci se poate aranja si ne mai ramane si de o fasolica scazuta.la fiecare zic

  raspunde comentariului
  • un roman

   05 septembrie 2017 22:00

   pai de ei,sunt masele proletariatul regimuluii sistemului mafiot-corupt postdecembrist

   raspunde comentariului
 • auuu

  05 septembrie 2017 15:42

  in afara de miile de generali politruci de genul celui Siguranta Nationala, tb sa le reduca si pensiile nesimtite...aia mor in Afganistan pt 800 Ei si dupa 9 ani sunt aruncati ca o masea stircata si ja.vrele ies la pensie la 45 ani cu 200.000 RON....

  raspunde comentariului
 • Foarte bine !

  05 septembrie 2017 15:23

  Sa mai dea afara din aia 5000 de generali si 15000 de colonei.....Leo

  raspunde comentariului
 • jale

  05 septembrie 2017 15:20

  Asta era, urmeaza FMI-ul, urmeaza falimentul tarii! Hai ca ai reusit Terente tata! In nici un an ati distrus o tara!

  raspunde comentariului
 • Soruff

  05 septembrie 2017 14:59

  Important e sa plateasca pensiile speciale si salariile nesimtite, dupa aia daca mai raman bani si pentru iobagi, se esaloneaza pe viitorul luminos.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design