Armata are restanțe de ani de zile în domeniul înzestrării. Programele de înarmare costă 9,3 miliarde de euro. Cei mai mulți bani îi dăm pe rachetele Patriot

de Mihai Diac , 01 august 2017 - stire actualizata la ora 15:32, 01 august 2017
Armata are restanțe de ani de zile în domeniul înzestrării. Programele de înarmare costă 9,3 miliarde de euro. Cei mai mulți bani îi dăm pe rachetele Patriot

Ministerul Apărării Naționale derulează, în anul 2017, opt programe majore de înzestrare destinate Armatei Române, cu o valoare totală estimată la 9,3 miliarde de euro, iar realizarea acestora devine plauzibilă în condițiile în care MApN are alocat, abia acum, un buget de 2 la sută din PIB.

Cel mai scump dintre aceste programe se referă la cumpărarea de rachete, dar interesant este faptul că acest program va costa mai puțin decât se estima inițial.


Citește și opinia lui Silviu Sergiu, senior editor România liberă:  Propaganda antiamericană din România bate câmpii. Cifrele vorbesc…| OPINIE
 

Încă din luna mai 2017, pe timpul fostului ministru Gabriel Leș, Comisiile de Apărare ale Parlamentului au avizat aceste programe. La acel moment, unul dintre programele care fusese prezentat Parlamentului, spre avizare, se referea la achizționarea de sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare  (High-range Surface-to-Air Missile, HSAM), cu o valoare estimată de patru miliarde de euro.

Cu toate acestea, acum câteva zile, Departamentul american al Apărării a anunțat că, în cazul României, Statele Unite au aprobat o achiziție în valoare de 3,9 miliarde de dolari (echivalentul a 3,4 miliarde de euro), pentru a cumpăra șapte sisteme de rachete Patriot. Acestea vor fi rachete de tip HSAM. Acordarea acestei aprobări a fost confirmată, la 12 iulie, chiar de ambasadorul Hans Klemm, care a precizat că sistemele pentru care s-a aprobat achiziția vor fi de tip 3+.

Drept comparație, Polonia a decis și ea, înaintea României, să cumpere rachete Patriot. Pentru opt baterii de rachete, Polonia a estimat că va cheltui 7,5 miliarde de dolari.

Se cumpără patru corvete multifuncționale

Cele opt programe majore de înzestrare a Armatei Române sunt continuate și sub mandatul actualului ministru al Apărării, Adrian Țuțuianu. Din punct de vedere financiar, următorul program, ca pondere, este cel referitor la achiziționarea a patru nave de luptă tip corvetă multifuncțională, în valoare totală estimată de 1,6 miliarde de euro.


Citește și: Ministerul Apărării cere aprobarea Parlamentului pentru programe de înzestrare în valoare de peste nouă miliarde de euro. Corvetele vor costa 1,5 miliarde

MApN are obligaţia de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100 de milioane de euro.

Statul Major al Forțelor Navale vorbea despre necesitatea acestor nave încă de la începutul anului 2016. Programul a fost aprobat, pe final de mandat, de Guvernul Cioloș, a fost blocat la începutul anului 2017 de Guvernul Grindeanu, iar acum se așteaptă reluarea lui de către Guvernul -Tudose.

Sistem integrat de arme

Pe locul al treilea, din punct de vedere financiar, se află sistemul integrat de arme SHORAD  (sisteme -integrate de rachete SHORAD – VSHORAD, cu rază scurtă și foarte scurtă). În prima etapă, ar urma să se cumpere sisteme SHORAD  în valoare de 1,37 miliarde de euro.

Un alt program se referă la sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare, care va include trei sisteme de lansatoare multiple de câte 18 rachete cu bătaie mare, totalizând 54 instalații de lansare. Acest program ar costa 690 milioane de euro.

Pentru Forțele Navale se va cumpăra un sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă. Acesta va include trei instalații -mobile de lansare rachete antinavă (SIML), cu o valoare totală de 200 milioane de euro.

Blindate pentru infanterie

Pentru Forțele Terestre, se vor cumpăra transportoare blindate tip 8x8 şi 4x4. Necesarul total ar fi de 657 de asemenea vehicule blindate, dar în prima etapă se preconizează cumpărarea a 94 transportoare blindate Piranha, în valoare de 370 milioane de euro.

Pe lângă acestea vor mai fi modernizate 48 de vehicule blindate tip MLI 84 M  (Mașina de Luptă a Infanteriei), costul fiind estimat la 138 de milioane de euro.


Citește și: Klaus Iohannis: Am lansat o solicitare principială către partea americană pentru cumpărarea sistemului Patriot. Guvernul mi-a promis că va începe achizițiile pentru Armată

"Este o chestiune pe care am discutat-o și cu Guvernul care a fost înainte, și cu acest Guvern. Toți mi-au promis că vor face tot ce este necesar pentru a demara în timp util achizițiile. Aștept să se întâmple", a afirmat șeful statului la baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

Tot pentru Forțele Terestre, se vor cumpăra sisteme C4 (Comandă – Control – -Comunicații – Computere) cu capabilităţi de integrare ISTAR (Culegere de informații – Supraveghere – Achiziție Ținte – Recunoaștere).

De menționat este faptul că achiziționarea acestor sisteme fusese aprobată de șeful Statului Major General încă din luna iulie 2015, adică acum doi ani.

Întârzieri recunoscute

Întârzierile sunt recunoscute și de actuala conducere a Ministerului Apărării.

“Voi fi foarte ferm în a se respecta termenele prevăzute de lege şi a nu se întârzia niciun minut, în aşa fel încât să putem să aducem spre înzestrare ceea ce e prevăzut în buget şi să recuperăm eventualele întârzieri care există astăzi. Intenţia nu este să dau din banii Apărării altcuiva, ci e un angajament pe care România l-a asumat”, declara Adrian Ţuţuianu în iunie 2017, în momentul instalării în actuala sa funcție.

Evident că, în paralel cu noile programe de înzestrare, MApN le va continua și pe cele deja semnate. Cel mai cunoscut dintre ele se referă la avioanele de luptă F-16. România a cumpărat deja 12 asemenea aeronave, care au început să sosească în țară începând cu anul 2016. Alte 12 avioane F-16 urmau să fie cumpărate în anul 2017, anunța un fost ministru al Apărării, Mihnea Motoc. 

Dar despre avioanele F-16, actualul ministru, Adrian Țuțuianu, nu a mai spus nimic.

Citește ziarul integral în format .pdf AICI!

Comentarii

 • Rogojini Bufon

  02 august 2017 16:26

  Trebuie vazut,sunt arme facute de firme private americane sau israeliene f inteligente de care chiar armatele lor nu au auzit.Ex,rachete ce nu explodeaza la impact ci pe interior fara a distruge interiorul sau cladirea...he?destept?sau geamuri rezistente la explozie,he destept?sau rachete purtător ce explodeaza doar in momentul in care termic depisteaza caldura umana un soi de srapnel fezant.La fel putem face si noivarme destepte.Ex,drona submarin cu sonar detector,he?simplu ieftin si destept.sau drona de frontiera solara cu camere de zi si noapte sa asigure paza sau drone speciale sau drona micului pluton.Scoti drona observa si desfasori.

  raspunde comentariului
 • xxx

  01 august 2017 21:30

  Buna investitie! Daca Rusia ataca, aceste arme vor face fata trei zile, si probabil ca o sa doboare vreo 10-20 avioane si elicoptere Rusesti, si poate vreo 50-100 rachete. IN final nu va face nici of diferenta. IN schimb, 9 miliarde investitii in infrastructura, invatamint, spitale poate ar face ceva differenta.

  raspunde comentariului
 • Penes

  19 iulie 2017 14:41

  Ce atatea arme daca e pace.Hai terminati cu prostiile hai sa punem tambalu pe batista si sa uitam de armata si asa ne apara Nato, sunt miliarde de euro care lasa baronii locali cu gura apa.Mai bine dam banii lui Nuti apoi cu un autobuz special sa le vizitam domeniile si piscinele in escursie.

  raspunde comentariului
 • Penes

  19 iulie 2017 14:39

  Ce atatea arme daca e pace.Hai terminati cu prostiile hai sa punem tambalu pe batista si sac uitam decarmatacsibasacnevaoara Nato, sunt miliarde de euro care lasa baronii locali cu gura apa.Mai bine dam banii lui Nuti apoi cu un autobuz special sa le vizitam domeniile si piscinele in escursie.

  raspunde comentariului
 • catavencu

  19 iulie 2017 14:19

  curg banii in Ro nu alta. Bravo bravo, bravo. Cumparati mai mult poate veti scoate lumea din recesiune! Nu inteleg de unde aveti atitia bani da stiti voi mai bine.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  19 iulie 2017 11:34

  Armata romana are multe restante in primul rand la capitolul -demnitatea si onoarea ofiterilor -vezi cati generali au fost condamnati pentru hotie, fals in acte,excrocherii ,instrainare de bunuri ale armatei .Promovarea cadrelor -avansarea la exceptional !!!-cazuri ridicole -vezi Oprea 4 stele de general avansat la alelul bocancilor !!.Vezi traficul de arme !!Vezi afacerile din schimbul de terenuri cu Becali !.Acei 9,2 miliarde pentru armament -inzestrarea armatei reprezinta contractul cu americanii parafat in ultimul timp FACEREA TIP SKODA ". Doar prostii nu invata nimic din istorie ,mai ales cand se repeta .

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  19 iulie 2017 11:33

  Armata romana are multe restante in primul rand la capitolul -demnitatea si onoarea ofiterilor -vezi cati generali au fost condamnati pentru hotie, fals in acte,excrocherii ,instrainare de bunuri ale armatei .Promovarea cadrelor -avansarea la exceptional !!!-cazuri ridicole -vezi Oprea 4 stele de general avansat la alelul bocancilor !!.Vezi traficul de arme !!Vezi afacerile din schimbul de terenuri cu Becali !.Acei 9,2 miliarde pentru armament -inzestrarea armatei reprezinta contractul cu americanii parafat in ultimul timp FACEREA TIP SKODA ". Doar prostii nu invata nimic din istorie ,mai ales cand se repeta .

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  19 iulie 2017 11:33

  Armata romana are multe restante in primul rand la capitolul -demnitatea si onoarea ofiterilor -vezi cati generali au fost condamnati pentru hotie, fals in acte,excrocherii ,instrainare de bunuri ale armatei .Promovarea cadrelor -avansarea la exceptional !!!-cazuri ridicole -vezi Oprea 4 stele de general avansat la alelul bocancilor !!.Vezi traficul de arme !!Vezi afacerile din schimbul de terenuri cu Becali !.Acei 9,2 miliarde pentru armament -inzestrarea armatei reprezinta contractul cu americanii parafat in ultimul timp FACEREA TIP SKODA ". Doar prostii nu invata nimic din istorie ,mai ales cand se repeta .

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  19 iulie 2017 11:33

  Armata romana are multe restante in primul rand la capitolul -demnitatea si onoarea ofiterilor -vezi cati generali au fost condamnati pentru hotie, fals in acte,excrocherii ,instrainare de bunuri ale armatei .Promovarea cadrelor -avansarea la exceptional !!!-cazuri ridicole -vezi Oprea 4 stele de general avansat la alelul bocancilor !!.Vezi traficul de arme !!Vezi afacerile din schimbul de terenuri cu Becali !.Acei 9,2 miliarde pentru armament -inzestrarea armatei reprezinta contractul cu americanii parafat in ultimul timp FACEREA TIP SKODA ". Doar prostii nu invata nimic din istorie ,mai ales cand se repeta .

  raspunde comentariului
 • un roman

  19 iulie 2017 10:19

  TO THE SKY, TO THE MARS,TO THE STARS, South Park The problem,solution,reaction,David Icke, Dutch Banker Details Child Sacrifice.XVII LXXVI XVII LXXVI

  raspunde comentariului
 • un roman

  19 iulie 2017 10:11

  ARMATA,PUTEREA,ESTE POPORUL,NU E PROST TRMP, LOZINCA,GIVE THE POWER,TO THE PEOPLES,

  raspunde comentariului
 • un roman

  19 iulie 2017 10:05

  All the wars,are the wars....Part 2 - Ex-Illuminati Dutch Banker - In English Audio - Ronald BernardVigilant Citizen Vigilant Citizen

  raspunde comentariului
 • un roman

  19 iulie 2017 9:59

  Romania are nevoie,de rachete,bateri,PATRIOT,PATRIOTI sa loveasca,tinteasca,doboaresa distruga Mafia si CORUPTIA,THE DEEP STATE,STATUL IN STAT,INAMICUL,DUSMANUL,ROMANIEI,DE LA PUTERE CARACATITA DE STAT,ELITA ORGANIZATILE OCULTE ALE OLIGARHIEI

  raspunde comentariului
 • un roman

  19 iulie 2017 9:48

  ce tintim,ce lovim,ce cade jos,aduna cine mai poate o sa culeaga ciuperci dupa ploaie

  raspunde comentariului
 • mee

  19 iulie 2017 9:43

  buncare,cu adaposturile civile,cum stam ? c it despre pregatirea,sitmularea de situatie,exerciticei cu aparea civila CSAAT-ul,au locurile pregatite,nu se inghesuie,cu cardul electronic,la tunica.Doamne fereste ! Make Peace not War,

  raspunde comentariului
 • Ciombe

  19 iulie 2017 7:37

  O mica precizare se impune totusi a fi facuta si-anume ca, toate componentele electronice de lansare si ghidare ale rachetelor americane sunt produse de fapt in R.P. Chineza, care mai produce aceleasi componente si pt. rachetele din inzestrarea suratei ei, R.P.D.Coreea, toasi. Pai, n-ar fi fost mai cinstit si lautareste, daca colaboram totusi cu Germania, Franta pt. achizitionarea tehnicii militare necesare apararii nationale, stiindu-se ca mai facem parte inca, din UE, hmmm? Pun si eu o intrebare ca un simplu cetatean, toasi!

  raspunde comentariului
 • Articol de doi lei pentru coafeze si taximetristi

  19 iulie 2017 2:23

  vezi sorin constantin mai sus

  raspunde comentariului
 • Bulibaseala numele tau e Diac

  19 iulie 2017 2:21

  Sisteme 3 , si Polonia a luat si ambasadoru a confirmat, si Diac ori nu intelege ori face publicitate gratis el sau ziarul de doua parale romanica libera. pai ce legatura au sistemele Poloneze cu radar nou, lansatoare noi, rachete de alta generatie cu rablele romanesti care vor fi scoase la pensie in ativa ai de americani ? la fel cum "viper-urile" romanesti AB block 25 nu au nici o legatura cu CD block 50 ale polonezilor chiar daca la mana adoua au fost mai scumpe decat unele noi. dar in fine, bagati-o in faliment desi nici atunci nu veti scapa de psd.

  raspunde comentariului
 • Kuminecăturile Gemene

  19 iulie 2017 0:26

  Ecce Normal... Ciocnim un păhărel strategic de whisky, iar când ne trezim iar din beție cu o usturime intolerabilă la kurcubeu, întoarcem armele și apoi trecem iar la vodka tradițională.

  raspunde comentariului
 • Cati Winchance

  18 iulie 2017 20:18

  Oferta de munca pentru someri,studenti,pensionari,sau pentru cei care cauta un al doilea job.Ai nevoie de un calculator si de acces la internet.NU este necesara experienta! Asiguram curs gratuit si de calitate.Se lucreaza usor,de acasa,part-time sau full-time ,la alegere.Pentru a afla cum sa faci bani seriosi din munca ta,trimite INFOla email catiwinchanceyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Eroul Bula

  18 iulie 2017 18:53

  Suntem cu ani in urma!?Suntem cu ani-LUMINA in urma.

  raspunde comentariului
 • Brandus

  18 iulie 2017 17:29

  Bine ca la Ghimbav nu se comanda nimic.Nu tu elicopter de recunoastere nu de salvare.Cum sa faci sa prosperi.Puteau sa faca un plan pe 10 ani in care inzestrai spatiul aerian cu 100 avioane 100 elicoptere si nu mai luai nimic pe langa scut ,patriot si ce avem acum,luai totul luna viitoare din stocul Nato cu ipoteca ca la casa,si nu-ti mai trebuia nimic ca pe unde sa intre ceva in tara?Si aveam armata.apoi mai umblai i sila restu.asa dam frimituri si numim armata.

  raspunde comentariului
 • Cdny

  18 iulie 2017 13:31

  Bani cheltuiți, in caz de război ne uitam la rachete, oameni nu avem.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design