EXCLUSIV Lege modificată în defavoarea statului român: Cumpărăm arme din SUA, dar am renunțat la investiții americane de 4 miliarde de dolari

de Petru Zoltan , 05 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 15:08, 05 septembrie 2017
UPDATE 11 septembrie: Modificarea legislației offset a fost făcută de către premierul Emil Boc, în 2010, prin OUG, și menținută de către prim-ministrul Dacian Cioloș, în 2015, tot prin ordonanță de urgență.
 
Traseul legislației de offset în România, aici 
 


Contractele de armament prin care România cumpără de la Statele Unite ale Americii sistemele de rachete „Patriot“ și HIMARS, în valoare de 5,15 miliarde dolari, nu beneficiază de offset. Adică, americanii nu mai sunt obligați de lege să investească în economia românească și în crearea locurilor de muncă minimum 80% din valoarea contractelor.

Motivul? Guvernul Cioloș a modificat legea offset în defavoarea statului român, astfel încât contractele încheiate la nivel de guverne să nu mai beneficieze de măsuri compensatorii.

Inițiatorii acestei modificări legislative au fost Costin Borc și Mihnea Motoc. Primul a fost vicepremier și ministru al Economiei, iar celălalt – ministrul Apărării. În plus, nici Guvernul Tudose, controlat din umbră de liderul PSD, Liviu Dragnea, nu dă dovadă de transparență și nici nu respectă Legea achizițiilor publice în ceea ce privește cumpărarea celor două sisteme de rachete de la americani. 

Patrioți de 3,9 miliarde USD 

Președintele SUA, Donald Trump, l-a primit la Casa Albă pe președintele Klaus Iohannis pe 9 iunie 2017. După aproximativ o lună, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că a aprobat vânzarea unui sistem de rachete „Patriot“ în România contra sumei de 3,9 miliarde dolari. Pentru ca afacerea să fie bătută în cuie a fost nevoie și de acordul Congresului SUA. 

Din informațiile făcute publice de Agenția de Coope-rare pentru Apărare și Securitate (Pentagon) aflăm că Guvernul României a solicitat potenţiala vânzare a şapte unităţi modernizate „Patriot“ (constând în şapte seturi de radare -AN/MPQ-65, şapte staţii de control AN/MSQ-132, 13 grupuri de antenă, 28 de staţii lansatoare M903, 56 de rachete „Patriot“ MIM-104E, 168 de rachete „Patriot“ PAC-3 şi şapte generatoare de energie electrică EPP III). 

Echipamente conexe, ținute la secret de -România

De asemenea, au fost solicitate echipamente de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipament de suport, documentaţie tehnică, echipament de instrucţie, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic şi logistic şi elemente aferente acestuia. Principalii contractori vor fi corporația Raytheon, din Massachusetts, şi Lock-heed Martin, din Dallas (Texas).

Despre acest contract, Guvernul României nu a suflat niciun cuvânt anterior. Deși achizițiile militare ar trebui să se facă transparent, cu respectarea legislației privind achizițiile publice, conform informațiilor publicate în „Buletinul Contractelor“, postat pe site-ul Departamentului pentru Armamente, din cadrul Ministerului Apărării.  

Oficial, românii și americanii încă negociază

La solicitarea „României libere“, Ministerul Apărării a precizat că programul de achiziţie a sistemului de rachete sol-aer „Patriot“ are nevoie de aprobarea -Congresului american şi se află încă în stadiul de analiză pentru luarea unei -decizii de către echipele tehnice asupra configu-raţiei sistemelor ce -urmează a fi achiziţionate. În plus, -ministerul va solicita votul Parlamentului României pentru „un pro-iect de lege specială privind achiziţia acestui sistem, iar achiziţia propriu-zisă va fi efectuată în urma negocierilor şi a unui acord între guvernele României şi Statelor Unite“.

Prima plată, peste două luni

După obținerea votului parlamentar, Ministerul Apărării are intenția ca în luna noiembrie a.c. să efectueze o primă plată în contul achiziţiei celor şapte sisteme „Patriot“, în cea mai modernă configuraţie aflată în producţie – PAC-3 Plus, care încorporează cele mai noi tehnologii dezvoltate până în prezent pentru acest tip de armament defensiv. 

Potrivit MApN, livrarea în România a unui prim sistem se va putea face anul viitor, iar ţara noastră se va alătura altor cinci ţări membre ale NATO care deţin sisteme „Patriot“ (SUA, Germania, Spania, Grecia şi Olanda). De asemenea, şi Polonia a depus cerere pentru achiziţionarea aceloraşi sisteme, a menționat Biroul de Presă al Armatei. 

România mălai NATO de export visează

Agenția de Cooperare pentru Apărare și Securitate a anunțat că acest contract nu va beneficia de offset. „Nu există oferte de compensare cunoscute propuse în legătură cu această vânzare potențială“, se menționează pe site-ul Agenției. Adică, cele două companii americane nu vor fi obligate prin legea offset să compenseze cele două contracte prin investiții în economia românească.  

Însă Biroul de Presă al Armatei a menționat, la solicitarea RL, că se intenționează ca, „în urma negocierilor şi a achiziţiei efective a sistemului, producătorul acestuia să colaboreze cu industria de specialitate din România, pentru identificarea furnizorilor locali potriviţi, şi să sprijine companiile româneşti pentru a-şi dezvolta capabilităţile necesare de producţie a unor componente pentru «Patriot»“. 

Totodată, reprezentanții Armatei au mai specificat că, pe măsură ce industria României va putea asigura producerea şi suportul necesar sistemului „Patriot“, aceasta va avea oportunitatea să exporte şi să comercializeze mai departe produsele către restul comunităţii celor 13 ţări care deţin deja 220 de unităţi de tragere „Patriot“.

Cotroceniul nu recunoaște nici măcar negocierile

Administrația Prezidențială, Guvernul și Ministerul Apărării au refuzat să comunice data la care România a solicitat achiziționarea sistemului de rachete „Patriot“. Totuși, Președinția a transmis că achiziția este „în concordanță cu interesele esențiale de securitate ale României, în vederea dotării eficiente a Armatei României, exclusiv în scop defensiv, precum și pentru garantarea securității cetățenilor români“.  

„Totodată, o decizie în privința tipului de rachete pe care țara noastră va dori să le achiziționeze se va lua după stabilirea de către instituțiile responsabile, respectiv Guvernul României și Ministerul Apărării Naționale, a detaliilor tehnice și a elementelor care țin de acest program, fiind analizate și alte oferte, ale altor state partenere. Până în prezent nu s-au început negocierile cu nicio firmă, nu s-a discutat și nu s-a semnat niciun contract, context în care Administrația Prezidențială nu vă poate pune la dispoziție alte informații“, a transmis Cotroceniul, la solicitarea RL. 

De rachetele HIMARS am aflat de la Pentagon

Pe 20 octombrie 2015, Ministerul Apărării (condus în acea perioadă de Mircea Dușa, în prezent secretar de stat la Armată) a solicitat companiei americane Lockheed Martin informații despre sistemul mobil de rachete HIMARS. De atunci, politicienii care au condus Ministerul Apărării nu au mai scos niciun cuvânt despre sistemul de rachete.

Doar de la Agenția de Cooperare pentru Apărare și Securitate a Pentagonului am aflat despre intențiile Guvernului de la București. Pe 18 august, americanii au anunțat că Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare către România a 54 de sisteme mobile de artilerie cu rachete HIMARS, în valoare de aproximativ 1,25 miliarde dolari. 

„Guvernul României intenționează să utilizeze aceste echipamente de apărare pentru a-și moderniza forțele armate, pentru a-și consolida apărarea națională și a descuraja amenințările regionale. Aceasta va contribui la obiectivul militar al României de a-și actualiza capabilitățile, sporind în același timp interoperabilitatea cu Statele Unite și alți aliați NATO. România nu va avea nicio dificultate să absoarbă acest sistem în forțele sale armate“, se menționează pe site-ul Agenției. Nici acest contract nu va beneficia de offset, conform informațiilor făcute publice de americani.    

Borc și Motoc au modificat legea offset

În decembrie 2015, vicepremierul și ministrul Economiei, Costin Borc, și ministrul Apărării, Mihnea Motoc, au inițiat o notă de fundamentare pentru emiterea Ordonanței de Guvern nr. 58/2015, prin care organizațiile internaționale să fie scutite de obligațiile prevăzute de legea offset. Adică, să nu fie obligate să investească în România minimum 80% din valoarea contractelor de armament mai mari de 5 milioane euro. 

Guvernele, scutite de acordarea de compensații

Însă, în momentul în care a fost publicată ordonanța în Monitorul Oficial, a apărut în plus și sintagma „sau atribuite de un guvern altui guvern“, categorie în care intră și contractele pentru sistemele de rachete „Patriot“ și HIMARS. 

Practic, achizițiile de armament făcute de Guvernul României de la un alt guvern vor fi scutite de obligația de a face offset. Cine a avut interesul să introducă această sintagmă în lege, în defavoarea statului român? Nu se știe, dar cert este că ordonanța emisă de Guvernul Cioloș a fost semnată de premierul Dacian Cioloș și contrasemnată de cei doi inițiatori, dar și de către ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, și ministrul Finanțelor, Anca Dragu.   

Justificarea OUG: contractele pentru o agenție a NATO

Cei doi demnitari „tehnocrați“, Borc și Motoc, solicitau în Nota de Fundamentare ca acele contracte pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională atribuite organizaţiilor internaţionale să fie exceptate de la aplicarea prevederilor referitoare la operaţiunile compensatorii. 

„În contextul necesităţii achiziţ-ionării urgente a unor bunuri şi servicii prin şi de la Agenţia NATO pentru Comunicaţii şi Informatică în scopul îndeplinirii misiunilor asumate de România în calitate de stat membru NATO şi având în vedere faptul că Agenţia nu efectuează şi nu derulează operaţiuni compensatorii, sunt imperios necesare şi urgente modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 189/2002, în sensul instituirii unei excepţii pentru achiziţiile  realizate de la organizaţii internaționale“, se menționează în Nota de Fundamentare. 

Încă un pretext: Summitul NATO din 2016

Totodată, se arată că neadoptarea actului normativ, în regim de urgenţă, afectează posibilitatea achiziţionării unor bunuri şi servicii prin Agenţia NATO pentru Comunicaţii şi Informatică, ceea ce ar conduce la imposibilitatea îndeplinirii obiectivelor şi misiunilor specifice pe care România şi le-a asumat în calitate de stat membru NATO, respectiv realizarea, acreditarea şi darea în exploatare a unor capabilităţi operaţionale până la Summitul NATO din Polonia din iulie 2016.

În documentul citat, însă, nu se face vreo referire la scutirea de offset pentru guvernele care vând armament Guvernului României. 

Contractele între guverne s-au strecurat în Monitorul Oficial

La capitolul 2 din Nota de Fundamentare, cei doi demnitari au scris, negru pe alb, că „prin modificarea prezentului act normativ, contractele pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională atribuite organizaţiilor internaţionale sunt exceptate de la aplicarea prevederilor referitoare la operaţiunile compensatorii“.

Cum a apărut, însă, OUG în Monitorul Oficial? Astfel: „Prevederile art. 5 nu se aplică în cazul achizițiilor finanțate din fonduri externe nerambursabile acordate Guvernului României, pentru suma finanțată, și nici în cazul contractelor atribuite Agenției NATO pentru Comunicații și Informatică din cadrul Organizației NATO pentru Comunicații și Informatică sau atribuite de un guvern altui guvern“.   

HAIDUCIE. Borc, inițiator al „cartelului cimentului“

Costin Borc a fost vicepremier și ministru al Econo-miei, Comerțului și Turismului în guvernul condus de premierul Dacian Cioloș (în perioada 1998-1999, Borc a fost șeful de cabinet al premierului Radu Vasile). Înainte de a deține cele două funcții în Guvernul României, Borc a fost CEO la compania Lafarge România. Anterior acestei funcții, a fost director general și administrator al companiei Lafarge Agregate Betoane.

În mandatul său de administrator, Lafarge a inițiat în România „cartelul cimentului“, care a funcționat în perioada 2000-2004, fapt pentru care compania a și fost amendată de Consiliul Concurenței cu 10 milioane euro. În 2005, Concurența a anunțat că pe piața românească funcționase un cartel al cimentului format din Lafarge, Holcim și Carpatcement. Cele trei companii au acționat concertat pentru impunerea prețurilor pe piața cimentului din România și, drept urmare, au fost amendate cu 28 milioane euro.

SISTEM. Motoc, avansat ilegal în MAE

Mihnea Motoc a fost la conducerea Ministerului Apărării Naționale în perioada 2015-2017. Până să ajungă pe această funcție, Motoc a fost diplomat de carieră și unul dintre cei mai răsfățați „copii“ ai sistemului. A beneficiat de o „carieră accelerată“ în Externe: la doar 32 de ani, a fost numit ambasador al României în Olanda. Se întâmpla în 1999, după ce Motoc petrecuse doar opt ani în slujba Ministerului de Externe.

În diplomație, gradul de ambasador este echivalentul gradului de general în Armată. Dar -avansarea accelerată în gradele diplomatice a lui Mihnea Motoc s-a făcut ilegal, de trei ori consecu-tiv, fără a se ține cont de legea care reglementa avansările în gradele diplomatice. Din 3 mai a.c., Motoc deține funcția de șef adjunct al Centrului -European de -Strategie Politică al Comisiei Europene.  Conform surselor RL, Motoc ar putea fi numit în toamna acestui an în fruntea SIE.

Consultă ziarul integral în format .pdf AICI!


DREPT LA REPLICĂ DIN PARTEA MINIȘTRILOR COSTIN BORC ȘI MIHNEA MOTOC


La articolul “Lege modificată în defavoarea statului român. Cumpărăm arme din SUA dar am renunțat la investiții americane de 4 miliarde de dolari”

Articolul care îi acuză pe nedrept pe foștii miniștri Costin Borc și Mihnea Ioan Motoc că printr-o Ordonanță de Urgență au modificat legea offset în defavoarea statului român pentru a excepta de la măsuri compensatorii contractele de achiziții făcute la nivel de guverne este o pură speculație și conține un flagrant neadevăr legislativ.

În primul rând, exceptarea de la offset a contractelor între guverne a fost deja statuată prin Legea 20/2013 de aprobare a OUG 189 privind offsetul (a se vedea art. 5.1) așadar cu mult înaintea Ordonanței de Urgență pe care o indică articolul din România Liberă.

OUG 57 din 2015 a fost adoptată cu unicul scop al contractării cu Agenția NATO și doar RELUATA exceptarea pentru contractele dintre guverne.

În 2015 și 2016, politica guvernului Cioloș în materie de achiziții a fost generarea de beneficii suplimentare pentru industria de apărare, pentru economia națională și locală și pentru buget (implicit prin crearea de locuri de muncă în România) prin impunerea obligației de transfer a fabricației în România.

Motivul inițierii OUG 57 nu este deloc ocult, este cel menționat transparent și explicit în Nota de fundamentare: necesitatea achiziționării urgente a unor bunuri și servicii prin și de la Agenţia NATO pentru Comunicaţii şi Informatică în scopul îndeplinirii misiunilor asumate de România în calitate de stat membru NATO şi având în vedere faptul că Agenţia nu efectuează şi nu derulează operaţiuni compensatorii, adică offset.

Orice altă interpretare a motivului inițierii acestei Ordonanțe de urgență este o speculație fără sens și fără bază reală.

Comentarii

 • Trumpus Donaldus

  06 septembrie 2017 9:52

  Carcaletele tot carcalete ramane...Romania isi datoreaza aparitia si datorita armatei americane care a spart frontul si a intors soarta razboiului. Altfel ramaneam o regiune autonoma in jurul Iasului.

  raspunde comentariului
  • Maceasa

   06 septembrie 2017 14:46

   TOTAIA,CA ne ramanea Basarabia.Iar noi cei din pogromul hun ne facea Australia Fasia Gazarilor Romani sitot eram.

   raspunde comentariului
 • Julius-Viorel Jancu

  05 septembrie 2017 19:52

  Poate nu o sa va vina sa credeti dar eu ma duc la munca si vin acasa si ma uit la televizor si iar ma duc la munca si tot asa de 32 de ani de cind sint aci ! Cu "agenturili straine" n-am nici in clin nici in mineca ! Doar vad si eu ce se scrie acilea si-mi dau cu parerea ! Consider ca este foarte bine ce s-a realizat in Romania in acesti 27 de ani dar vedeti si voi problemele care inca mai sint ! S-AUZIM NUMAI DE BINE ! - Ce-o mai face domnul Emil Georgescu, daca o mai trai ?

  raspunde comentariului
 • Mucea

  05 septembrie 2017 16:27

  DESERT.Sa ne bucuram ca patrioatele nu se fac din asfalt pe 4 benzi ca nu veneau camarazi romani nici dupa 27 ani nici daca ofsetu il facea Behtel ca bine mai zic daca racheta continea asfalt si ciment ca alea ce dete peste Bagdad.Si nici padurile nu se taie daca le Doamne ajuta si ajuta cand e pace..

  raspunde comentariului
 • NU va uitati la mine, UITATI-va la AVION!

  05 septembrie 2017 16:05

  NU va uitati la mine, UITATI-va la Iohannis! ...iL mai sustinne PNL-ul pe iohannis? NU eu, CSAT-ul statului ma fiot a hotarat. Incaltea daca ni le doboara sau ni le scufunda, nu plinge nimeni dupe ele, ca comisionele au mers la cine trebe, si vin aliatii sa ne apere! Dar, Parte buna si frumoasa nici n-ati aflat-o inca... Rablele astea, abia aproape achizitionate, la momento, TREBUIE MODERNIZATE! Si cine credeti ca le va moderniza? Dupa care urmeaza in mod firesc modernizarea modernizarii si toate vor merge cum merg trenurile pe calea ferata modernizata Bucuresti-Ploiesti care si ea se cere remodernizata, caci prima modernizare nu a durat decat 2 ani de zile incheiati si avem alte fonduri europene de comisionat, pardon, deticat clientilor perpetui ai statului rromin in spatele carora se ascunde intreaga haita de partid si de stat, patrioata! si iubitoare a rrominiei si a staului de DREPTZI democratic - mai putin a justitiei si a DNA in frunte cu Kioveshi.

  raspunde comentariului
 • cristi

  05 septembrie 2017 15:56

  Nu cumva aveam si niste sabotori printre cei care au condus, precum Motoc?

  raspunde comentariului
 • Mucea

  05 septembrie 2017 14:54

  Probolsevicul Julien comisar sovietic Ue ce umbla cu consiliera lui Putin.Depinde cum semnam contractul.Sa nu ne asteptam ca la armament secret sa confectionam ceva mai mult decat cutii.felu unu felu doi noi avem nevoie de patrioate in 10 min.Fabricile produc cutii in 10 ani.Cum zic 10 min la 10 ani.

  raspunde comentariului
 • Aeul

  05 septembrie 2017 14:54

  Vreau doar sa precizez ca apararea e din start sortita esecului. Intotdeauna atacatorul inventeaza arme care depasesc apararea adversarului, in timp ce acesta doarme linistit crezandu-se la adapost. Istoria povesteste despre competitia intre ziduri si asaltanti, de la Ierihon la Constantinopol si forturile de aparare a Bucurestiului transformata in puscarie, dupa ce nu a servit la nimic.In loc de antirachete Patriot, o singura racheta cu focoase termonucleare multiple programata pe Moscova.

  raspunde comentariului
  • Mucea

   05 septembrie 2017 14:59

   Pai aci sta secretu sa le ataci cand cum si unde trebe.Aci e vb de rachete ce descurajeaza invazia aeriana de orice tip daia sunt patrioate.

   raspunde comentariului
 • Gheorghe Paraschiv

  05 septembrie 2017 14:48

  Oferta speciala lucru acasa cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON lei noi lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email paraschiv_ghrghyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Julius-Viorel Jancu

  05 septembrie 2017 14:32

  Intrebare - aveti SI VOI prostii vostrii ? - Asa cum VOI sinteti prostii altora ? Platiti BANI BUNI pentru lucruri care au valoare de "tirg" de mina a treia ! Am impresia totusi ca Ceausescu era ceva - ceva mai destept !

  raspunde comentariului
  • Mucea

   05 septembrie 2017 15:04

   A,ala cu aginturili straine?Era tare destept.Inventasa parizelul din polimeri...

   raspunde comentariului
   • pai...

    05 septembrie 2017 15:54

    elicopterele actuale au fost facute cu cauciuc de la CAROM si inca zboara! ca sa nu vorbim de electronica si hidraulica care erau sub embargo! toata lumea a vazut cum Dacia an ti ca merge inca in timp ce astea noi in 10 ani sunt complet distruse = din ce in ce mai scumpe si din ce in ce mai proaste = peste posibilitatile noastre!

    raspunde comentariului
 • andreesanu

  05 septembrie 2017 12:55

  Cand IDIOTII SI NEISPRAVITII negociaza viitorul tarii se alege praful .Nici acum cu cutitul la os nu ne trezim si aruncam banii !!, de ce nu fabricam in Romania echipamentele-armamentele si munitiile necesare armatei ?. Vezi TRADAREA ROMANIEI achizitia FRECATELOR DE RUGINA CARE NU POT FI FOLOSITE se vor modernizate si echipate la nici 10 ani de la achizitie !!vezi F16 la mana a treia !! -IDIOTI MAI SUNTEM si stam ca si caprele la muls !!

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  05 septembrie 2017 12:55

  Cand IDIOTII SI NEISPRAVITII negociaza viitorul tarii se alege praful .Nici acum cu cutitul la os nu ne trezim si aruncam banii !!, de ce nu fabricam in Romania echipamentele-armamentele si munitiile necesare armatei ?. Vezi TRADAREA ROMANIEI achizitia FRECATELOR DE RUGINA CARE NU POT FI FOLOSITE se vor modernizate si echipate la nici 10 ani de la achizitie !!vezi F16 la mana a treia !! -IDIOTI MAI SUNTEM si stam ca si caprele la muls !!

  raspunde comentariului
 • NATO si offset-ul

  05 septembrie 2017 7:18

  Ce legatura au cei 2 la suta din PIB pentru aparare, cheltuiti numai pentru modernizarea armatei dupa cum stabileste guvernul Romaniei, cu investitiile americane care nici nu vor veni curand, intr-o tara corupta si mafiota pana in maduva oaselor, pentru a crea locuri de munca pentru hoti. Anglia cat a investit in urma achizitionarii Fregatelor care nu se compara cu performanta sistemelor antiracheta?

  raspunde comentariului
  • nu offset pentru rable si epave, iar comisioanele grase ar disparea!

   05 septembrie 2017 7:59

   Frecatele englezesti au fost achizitionate pe bani grei de hotii secumilipopo nari si comisioane generoase chiar si pentru englezoi direct din Cimitirul de nave. Doar nu credeai ca erau noi! Armarea lor a mancat cei mai multi bani, degeaba, avand in vedere ca trebuie sa modernizam niste epave depasite si complet ineficiente, aflate cu vreo doua trei generatii de nave in urma angloamericanilor = fiiare vechi de vreo 30 de ani pe mare, care dac-ar fi comerciale nu le-ar asigura nimeni si nici n-ar putea vreodata transporta ceva.

   raspunde comentariului
 • costica

  05 septembrie 2017 6:21

  Bani acasa, garantat, avem DOVADA VIDEO! Iti vom arata DOVADA VIDEO cu OAMENI REALI care deja AU CASTIGAT BANI folosind aceasta oportunitate noua si unica! Vei castiga si tu bani aici, garantat, simplu si eficient! Iti oferim contract si seriozitate maxima! Cauta-ne urgent si cere mai multe informatii la adresa noastra de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • Roman

  05 septembrie 2017 4:41

  Asa da parteneriat strategic. Un partener, sarac, se lauda si este singurul lucru cu care de fapt se lauda Tramp, dar care-n acelasi timp este singurul lucru, care conteaza pentru omul de rind, fie el si american ca somajul in SUA a atins cota cea mai mica din ultimii 11 ani si scade mereu, iar celalalt patener, bogat, se lauda romanul KJ doar are cuvint ca-l ajuta pe partenerul sau mai sarac. Asta lasind la o parte faptul ca americanii doar ne vind srot. Si apropo de asta si de GERMANIA in 1983 bunii americani voiau sa vinda europenilor, nemtilor in primul rind, bineinteles pentru apararea lor, rachetele lor Pershing II. Ca sa protesteze impotriva instalarii acestor rachete au venit la Bonn, oras de ca. 100.000 locuitori atunci, 1 milion de oameni. Drept urmare afacerea nu s-a mai incheiat, iar bunii americani si-au dezamorsat rachetele lor, care erau deja depasite din punct de vedere tehnic. DESTEAPTA-TE ROMANE! Dar cum sa se destepte bietul roman, cind mai toti scribarii si latratorii din mas-media romaneasca sunt prosti si sovini, rasisti si xenofobi antirusi pe de o parte si lingai fata de tot ce e UE si SUA pe de alta parte.

  raspunde comentariului
 • usa

  05 septembrie 2017 1:22

  Tara este cntrolata de tzi ganiAbsolut asa....Inca 100 de ani si va ve-ti dezvolta

  raspunde comentariului
 • Bogata NuL

  05 septembrie 2017 0:44

  Pai, daca ne permitem, de ce NU? Si GERMANIA a facut la fel ca noi! De ce sa nu-i copiem pe nemtzi? A propos, ce poza de ciudati, par salbatici pe bune caraghiosii nu europeni ca noi! Nu degeaba ajung ei intotdeuna in fruntea Rrominiei.

  raspunde comentariului
  • USA

   05 septembrie 2017 1:23

   Ca tine sunt multi in RomaniaDeaceea toti BUNI pleaca mai flacau

   raspunde comentariului
   • Casca de Chilot

    05 septembrie 2017 2:07

    AUoOohLeEuuU! Un chilot e supraponderal si isi ascunde cu grija ochii descheiat la toti nasturii, iar un obez trage intotdeauna linnga unul asemeni lui! Ciolosh pare ca se fereste de sonda luata de unul in gura vrand parca sa faca stingher loc gioarsei la mana a treia BLOCK 25, care ar fi vedeta principala din poza, una admira baetzi mari in haina militara in timp ce comandorul pitic zambeste in zare cu toata placa vizibila canit cum se cuvine!

    raspunde comentariului
 • Georgescu

  05 septembrie 2017 0:22

  Eu personal, si cred ca sunt multi de aceasta natura -unii dorminzi- cred ca cei care au PUTEREA ACUM vor sa fie ca in vest dar cu inima in EST. In alta ordine de idei, cei de la Conducere PSD,PLD,PDL,Basescu,UDMR,etc au sa realizeze faptul ca Romanii s-au materializat sau concretizat POLITICRamine o revolutie ascunsa a omului din noi care se va revarsa cu consecinte neprevizibile

  raspunde comentariului
 • Ilie Mihalteanu

  05 septembrie 2017 0:12

  Toti politicienii de dupa 1989 VIND tara strainilor. Nastase, cu fregatele si cu Bechtel a facut la fel

  raspunde comentariului
 • eugen raduca

  04 septembrie 2017 23:20

  noi romanii si mai ales astia de cheltuie banii fraierilor , iubesc america , in mai multe feluri ......in america alesii din congres iubesc israelul foarte mult si arabia saudita.....ambele aun atacat sua si au asasinat americani.....si totusi ambele sint prietenele sua.......

  raspunde comentariului
  • USA

   05 septembrie 2017 0:12

   Multi foarte multi needucati si impertinenti din nastere critica vehement sau fac paralele cu Statele UnitePentru acesti Tovarasi Statele Unite nu schimba CONSTITUTIA in fiecare zi - ca la Romania.In Statele Inite se dau AMENDAMENTE dar in concordanta cu LOGICA si aprobarea tuturoraRomania este o tara condusa de partide NEO COMUNISTE....o tara tinaraMai aveti de invatat MULTSi v-a trece mult timp pina va ve-ti DESTEPTARemember the so called Ihmn of Romania?DESTEAPTATE ROMANE

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design