Fiul lui Liviu Dragnea face afaceri cu porci, iar Guvernul susține financiar asemenea afaceri. Cum explică Ministerul Agriculturii această coincidență

de Mihai Diac , 19 martie 2017 - stire actualizata la ora 23:15, 19 martie 2017
Foto: http://agroromania.manager.ro

Ministerul Agriculturii a prezentat, duminică, o serie de explicații pentru faptul că susține financiar crescătorii de porci, în condițiile în care unul dintre crescători este fiul lui Liviu Dragnea - liderul PSD și al Camerei Deputaților, informează HotNews.

Ministerul Agriculturii afirmă că fermele de porci din Romania se confrunta cu pierderi cauzate, printre altele, de embargoul aplicat de Rusia statelor Uniunii Europene. În schimb, datele de la Ministerul Finantelor, citate de ancheta HotNews de vineri, indică o creștere a afacerii lui Valentin Ștefan Dragnea.

"Referitor la articolele publicate în mass-media cu privire la condițiile în care s-a asumat realizarea unor programe de susținere a produselor deficitare în balanța comercială, respectiv a programului de susținere a producătorilor de carne de porc din ferme românești, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:

- Analiza asupra produselor cele mai deficitare în balanța comercială a României a fost făcută pe date publice și a avut în vedere identificarea primelor două produse deficitare din această balanță, respectiv a produselor unde importul de produs depășește în termeni maximi exportul de produs și capacitatea internă de producție. 

- Programul de susținere a produselor deficitare nu și-a propus un scop limitativ, în sensul de a se referi doar la două produse în opt ani, ci de a veni, cu scheme de sprijin, in fiecare an, pe primele două produse deficitare rezultate din balanța comercială a României, așa cum este ea comunicată de către Institutul Național de Statistică. 

- Astfel, dacă în primul an, produsele deficitare sunt tomatele și carnea de porc, pentru anul următor, produsele pentru care se caută finanțare vor fi cele care vor rezulta din analiza anuală a acestei balanțe comerciale. Fiecare schemă de sprijin se acordă pe o perioada de opt ani, considerându-se că această perioadă este una suficientă pentru echilibrarea capacității de producție interne și asigurarea consumului de produse alimentare din piața autohtonă.

- România importă cca 230.000 tone porci și carne de porc (circa 30.000 tone porci vii și 200.000 to carne de porc), în valoare de circa 350 milioane euro și exportă circa 4000 to carne și produse din carne de porc.

- ​În ceea ce privește sectorul de creștere a suinelor trebuie menționat, încă de la început, că acest sector a fost unul care, după anul 1989 a întâmpinat cele mai mari dificultăți, din cauza subvenționării precare, a costurilor de producție din ce în ce mai mari, a concurenței cu piața europeană și a altor factori care au apărut și pe care o să-i prezentăm în continuare.

- ​Pentru a vă face o imagine asupra modului în care carnea de porc, carcasa de porc a fost susținută în România, ar trebui să prezentăm o comparație cu alte sisteme de finanțare pe alte specii de animale. 

- Astfel, dacă la bovine subvențiile oferite potrivit reglementărilor europene ajung la peste 600 de euro pe cap de animal, la porcine, plata pe bunăstare ajunge la cel mult 30 euro/cap de animal, crescătorii de porci neavând dreptul la alte subvenții", susține Ministerul Agriculturii.


O firmă de porci din Bărăgan a ajuns, în aprilie 2014, de la firma Tel Drum la fiul șefului PSD, Liviu Dragnea, după un transfer prin intermediari, scrie Hotnews.ro. Din documentele obţinute de HotNews rezultă că fiul lui Dragnea a primit afacerea cadou.

Printre primele măsuri anunțate de liderul PSD, Liviu Dragnea, după câștigarea alegerilor parlamentare, se numără subvenția la tomate și, coincidență, la porc. Motivația președintelui Camerei Deputaților a fost că românii consumă carne de porc de import, însă fiul politicianului importă porci chiar din Germania și Olanda și îi vinde pe piața din România, unde controlează tot lanțul de la producție la desfacere.

La numai o lună după alegeri, promisiunea șefului PSD se concretizează într-o Ordonanță de Urgență. Proiectul nu a fost încă adoptat.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunţa pe 6 februarie că a notificat Bruxelles-ul pentru accordarea ajutorului de stat şi afirma că "dacă nu sunt în stare să impun regula pentru ca în ţară mea, agricultura să se dezvolte, atunci nu am ce căuta ca ministru".

Comentarii

 • MAREAN

  20 martie 2017 13:43

  POLITICA Romaniei postcomunism, reprezentata in majoritatea cazurilor de impostori, borfasi, semidocti sau oportunisti precum si lipsa de CIVISM a poporului roman, a facilitat adincirea, fara margini a crizelor de COMPETENTA si MORALITATE instalate in procesul complex de administrare a destinelor natiunii, cu consecinte deosebit de grave in toate domeniile vietii.ERORILE si ABUZURILE comise de toate administratiile si guvernele postcomuniste isi pun amprenta in mod dezastruos asupra evolutiei poporului roman care de 27 de ani se afla intr-un proces continuu de prabusire abisala.In anul 2017, in Romania, economia, partidele politice i presa sunt controlate de cei cu interese economice puternice. Situaia existenta, declinul national, se poate schimba doar printr-o MICARE DE REFORMARE POLITICĂ. Theodore Roosevelt rămâne memorabil în istoria mondiala pentru ca a reformat S.U.A. luptand cu succes împotriva oligarhilor si impostorilor din societatea politica a vremii. Numai consolidand instituiile statului de drept si limitând puterea economică si politica a oligarhilor si impostorilor este posibilă schimbarea istoriei neamului in interesul progresului general. Doar, DIMINUAREA SARACIEI, ELIMINAREA ANARHIEI SI LIMITAREA PUTERII OLIGARHILOR va face posibila, garantarea diferenei de opinie i va asigura capacitate adevărului de a combate greeala si minciuna precum si eliminarea riscului de activare a oricarui tip de dictatura.Printre ELEMENTELE ESENTIALE pe care românii progresisti PATRIOTI trebuie să le promoveze, ca factori de reusita, pentru asigurarea conditiilor firesti impuse de teza fundamentala a succesului social si anume capacitatea adevărului de a combate greeala si minciuna in vederea asigurarii la nivel national a unei schimbari pozitive garantate, se pot evidentia1. Statuarea unui sistem judiciar fidel statului de drept, care să protejeze orice persoană de încercările statului de a elimina diferenele de opinie si sa sanctioneze fara echivoc delictele politice2. Normalizarea vietii religioase prin purificare si recurgere la exigentele randuielilor crestin-ortodoxe a celor ce slujesc, imparatiei lui Dumnezeu, in numele poporului roman.3. Infiintarea de partide politice democratice puternice, independente de oligarhii financiari i dedicate asigurării bunăstării românilor obinuii, majoritari si consolidarii clasei de mijloc4. Asigurarea unei piee libere, protejată de concentrare economică pronunată, prin existena unor legi antitrust i a unor reglementări raionale care sa impuna un sistem fiscal etic progresist.5. Promovarea unei prese independente nu doar fata de stat, ci i fata de interesele economice a celor care folosesc presa pentru a manipula discursul si opiniile publice.Fără realizarea si pretuirea valorilor sociale si umane fundamentale nici o schimbare de durată, in viata publica din Romania, nu este posibilă pentru exercitarea drepturilor si libertatilor oferite de Dumnezeu romanilor ca fiinta colectiva.

  raspunde comentariului
 • Floricel

  20 martie 2017 6:38

  Ce-I de mirare? In porc face afaceri cu porci, simplu.

  raspunde comentariului
 • Cuminecătura Priori

  20 martie 2017 5:55

  Dar afacerea cu crastaveți de ce nu ecce subvenționată? Că știm și noi că un crastavete conține 98 la sută proteină și face parte tot din famiglia kurcubitaceelor, meniul ar fi astfel și mai variat

  raspunde comentariului
 • Kuminecăcăturile Gemene

  19 martie 2017 23:37

  Fraierilor, adevărul ecce că nu ce înbucă omul spurcă pe om ci diarria care iese urgent!

  raspunde comentariului
 • Saladin Tosser

  19 martie 2017 22:53

  Doar mirosul de cârnaț tradițional de porc îmi provoacă o greață intolerabilă, trebuie să fi disperat să încerci să înbuci o astfel de spurcăciune!

  raspunde comentariului
 • EcceKurrupt

  19 martie 2017 22:17

  Tehnocrăcănații șomeri scriu acum articole freelance la RL și se plâng că ordonanța lor de stimulare a afacerilor cu morcovi a fost abrogată?! Sunt probabil vegetarieni înrăiți, nu tolerează cârnațul tradițional al pizderilor...

  raspunde comentariului
 • Doru

  19 martie 2017 22:13

  As putea spune ca si clasicul in viata "ghinion ". Dar informatia e atat de tendentioasa , doar vine de la Hot news, Tapalaga, Sistem, etc incat nu merita nici macar o flegma.Oare chiar nu realizati ca a trecut timpul vostru ?Copiii nostri vor viziona la TV un alt Memorial al durerii in care in locul lui Visinescu vor fi Coldea, Koveshi,Negulescu etcMulte din personajele enumerate vor infunda puscaria.

  raspunde comentariului
  • Devil Shaiseh

   20 martie 2017 0:41

   Dorele pana sa se implineasca profetia ta iti garantez ca PSD va fi scos in afara legii si toti talharii, criminalii si tradatorii de neam vor trai ca mortii si fantomele care ii voteaza.

   raspunde comentariului
 • Adrian

  19 martie 2017 20:51

  Tara condusa de MIZERII ComunisteDNA va va baga la BULAU

  raspunde comentariului
 • ducipal

  19 martie 2017 20:45

  LASA, CA NU TREBUIE NOI SA-L AJUTAM...SE AJUTA SINGUR...E BAIAT DESTEPT... Nu trebuie noi sa purtam grija familiei Dragnea...ca are el...

  raspunde comentariului
 • simpla coincidenta, nimic mal mult.

  19 martie 2017 19:46

  Pe cine sa ajutam si noi daca nu familia sefului mare?

  raspunde comentariului
 • simpla coincidenta, nimic mal mult.

  19 martie 2017 19:46

  Pe cine sa ajutam si noi daca nu familia sefului mare?

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design