Noua Cruciadă: de la Mary Poppins la Războiul Toaletelor | OPINIE

de Contributors.ro , 19 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 08:18, 19 octombrie 2017
Paris

Prin anii ’60, o familie reuşeşte să plece din România comunistă. Odată ajunşi în Franţa, pe aeroportul din Paris, părinţii sunt extrem de bucuroşi; în schimb, copilul priveşte cu teamă în stânga şi în dreapta. „Unde sunt capitaliştii, mamă?“, întreabă el cu groază.

Pentru cei care au avut norocul să nu cunoască direct viaţa în comunism, anecdota de mai sus poate părea bizară şi necesită câteva explicaţii, explică jurnalistul Alexandru Toma Pătrașcu.

 Pentru a se legitima şi a distrage atenţia de la eşecurile evi­dente, autorităţile au desfăşurat timp de decenii o campanie obsesivă de demonizare a „Occidentului“. Prin toate canalele disponibile, acesta era prezentat drept tărâmul sărăciei şi al „exploatării omului de către om“, al drogurilor şi violenţei, al bolilor şi catastrofelor de tot felul. Prin clasa a doua sau a treia, învăţătoarea ne-a spus că „americanii mestecă gumă ca să le ţină de foame“ (!), iar în nuvelele SF autohtone ştiinţa „bună“ era cea sovietică, cercetătorii vestici fiind ori nişte dezaxaţi implicaţi în construirea unor arme cumplite, ori ino­cenţi păcăliţi şi folosiţi de „capitaliştii veroşi“.

Vârful de lance al efortului propagandistic din ultimii ani ai lui Ceauşescu era o emisiune TV, „Din lumea capitalului“. SIDA, droguri, împuşcături pe stradă în SUA, uragane, discriminarea negrilor, persoane fără adăpost, proteste violente, poluare, fa­limente; toate nenorocirile se abăteau asupra ţărilor vestice ca un fel de justiţie divină în faţa păcatelor comise: „capitalismul“ şi „democraţia burgheză“. Nu e de mirare că bietul copil ajuns la Paris se temea să dea ochii cu „capitaliştii“ cei perverşi şi devianţi!

Aşa funcţionează propaganda. Iei un element real, îl scoţi din context şi îl hiper­bolizezi. Treci sub tăcere lucrurile care nu-ţi convin şi care-ţi contrazic ideea pe care o vrei răspândită. Repeţi aceleaşi afirmaţii zi după zi, an după an. Inventezi „experţi independenţi“ care să susţină cu un aer serios prostiile pe care tot tu le-ai pus în circulaţie…

Repetată ad nauseam, orice absurditate începe să fie crezută. „Ceva, ceva tot o fi adevărat…“, îşi spun oamenii, iar când lucrurile concrete, verificabile sunt înlocuite de un „ceva“ ne­definit, imaginarul colectiv începe să se populeze cu fantasme periculoase.

Citește integral acest articol pe site-ul www.contributors.ro.

Comentarii

 • Joaquin Murieta

  22 octombrie 2017 2:28

  Primul shoc il va avea cainele de ziarist vandut care se hotaraste sa viziteze SUA il va avea la cumpararea biletului de avion. In SUA s-a publicat o poza cu interiorul unui avion cu o singura clasa zburand pe liniile interne Americane. Pasagerul cel mai econom a platit de aproape 1000 de ori mai putin decat pasagerul cel mai scump pentru acelshi bilet. Evident compania aeriana il arata pe acel pasager si pretinde ca biletele sunt ieftine dar cand chiar vrei sa le cumperi pretul real e de 1000 de ori mai mare. Daca toti pasagerii ar fi platit cat cel mai econom compania aeriana ar fi dat faliment. Nu sa putut stabili de ce sunt diferente atat de mari pentru acelshi bilet de avion dar majoritatea pasagerilor platesc pretul mare nu cel mic. Ajuns in SUA cainele de ziarist vandut va vedea o coada la paine exact ca in Romania anilor '50 si tot ca atunci painea se vinde pe cartela numita in SUA cupon. Bizar dar adevarat alaturi poti cumpara aceiashi paine fara sa stai la coada daca esti dispus sa platesti pe ea de 100 de ori mai mult. In SUA sunt si multi miliardari dar cainele de ziarist vandut nu-i va vedea pe ei caci ei traiesc in orashe interzise in care majoritatea Americanilor saraci nu au voie sa intre. Ce vad pe strada cei care nu au legitimatie speciala ca sa intre in orashele interzise este o saracie lucie si o innapoiere de ne-descris.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  21 octombrie 2017 0:34

  Azi orice Roman care are bani poate sa viziteze SUA sau Franta si chiar sa ramana acolo daca-i place si nu il deporteaza Trump sau Macron inapoi in Romania. Majoritatea Romanilor nu au banii necesari dar cainii de ziaristi vanduti sunt platiti regeste de Soros si ar putea sa viziteze SUA sau Franta si sa povesteasca Romanilor ce au vazut fara sa-i minta.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  21 octombrie 2017 0:21

  Intrebarea "Unde sunt capitalistii, mama ?" pusa de copilul rapit din Romania de proprii parinti si adus in Franta sau SUA unde parintii inconstienti sperau sa ajunga miliardari nu mai e de mult actuala.

  raspunde comentariului
 • asa, si

  19 octombrie 2017 11:35

  E greu de inteles de ce mai apar astfel de articole. Era firesc ca regimul comunist sa-si faca propria propaganda asa cum si occidentul si-o facea pe-a sa. Faptul ca familia respectiva nu voia sa traisca in comunism si-a gasit solutia prin emigrarea acesteia in Franta. Caz rezolvat.

  raspunde comentariului
  • lui asa, si

   19 octombrie 2017 12:11

   Exact, mititelule! Cei batuti in cap ca tine au nevoie de propaganda ca sa poata dormi linistiti...

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design