Ingrediente
O bucată mare de cotlet de porc (1- 1.2 kg)
2 lingurițe muștar franțuzesc cu boabe
Sare
Piper
100 ml ulei
100 ml vin
Garnitură
4 cartofi mari, fierți în coajă
300 g baby morcovi
O ceapă roșie
2 căței de usturoi
100 ml ulei
30 g unt
Sare
Piper
2 linguri mărar tocat
Sos
50 ulei
1 cățel usturoi
2 lingurițe vârfuite muștar franțuzesc cu boabe
1 linguriță miere
100 ml vin Cuvee Charlotte – SERVE
1 linguriță vârfuită pastă de roșii
2-3 frunze de salvie
Decor
Flori de salvie/alte flori comestibile
Preparare
Ungem cotletul cu muștar cu boabe, îl asezonăm cu sare, piper, îl stropim cu ulei și vin, apoi îl acoperim cu o folie de staniol/capac și-l dăm la cuptorul preîncălzit la 140°C.
Fierbem cartofii în coajă. În puțin ulei cu unt (15-20 g.) călim un cățel de usturoi; îl scoatem când devine auriu. Călim și morcovii 2-3 min. Vor fi al dente, dar nu ne dorim morcovi de genul celor fierți.
Tăiem cartofii rondele mari, îi asezonăm cu sare și piper și îi călim în unt cu ulei. După ce s-au rumenit ușor, îi scoatem și presărăm mărar tocat marunt.
Tăiem o ceapă roșie rondele, le desfacem să obținem cât mai multe inele. Le călim în ulei.
Pentru sos, topim 15-20 g unt în 50 ml ulei. Călim un cățel de usturoi, apoi îl scoatem. Adăugam în uleiul cu unt aromat muștarul cu boabe, mierea, o lingură pastă de tomate, vinul, amestecăm până se omogenizează; lăsăm la foc mic până scade și se îngroașă sosul. La final, adăugăm salvia tocată și mai lăsam 30 sec. pe foc.
Cristina Toth, www.divainbucatarie.ro
Vinul săptămânii
Cuvee Charlotte 2011 – Crama SERVE
Adriana Popescu, www.vinul.ro
Elegant, foarte expresiv, acest cupaj impunător de Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră a fost descris chiar de renumita Master of Wine, Jancis Robinson, ca „un vin sofisticat – cu aspect glorios, sănătos și nuanţat”.
Vine cu impactul olfactiv „gurmand” de prune uscate, stafide, scorțișoară, trufe și violete care stârnește instantaneu pofta de a-l savura. Gustul se distinge prin note de fructe roșii, afine, mure; este un vin corpolent, dar cu tanini fini. Un vin gastronomic, ce poate fi asociat excelent cu diferite cărnuri – vită, vânat, miel, dar și alături de rețeta prezentată mai sus.
Temperatură de servire: 18-19 grade Celsius, după o decantare de cel puțin o oră până la două ore.