22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialAperitiv gustos şi hrănitor: Trigoane cu urzici

Aperitiv gustos şi hrănitor: Trigoane cu urzici

Această delicioasă reţetă de trigoane cu urzici este inspirată dintr-o plăcintă tradiţională grecească cu verdeţuri, numită Spanakopitta. Pentru că suntem în aprilie, e bine să foloseşti din plin urzicile, dar dacă vei dori să faci aceste trigoane şi în altă perioadă, poţi folosi spanac proaspăt sau congelat.

INGREDIENTE:

  • 300 g de frunze de urzici
  • două linguri de ulei de măsline
  • o lingură de seminţe de chimion
  • o ceapă mare, tocată fin
  • o lingură de cimbru proaspăt tocat
  • 100 g de brânză puţin sărată ruptă în bucăţi (Poţi folosi orice îţi place: telemea, burduf caş sărat, de oaie, de capră sau de vacă. Grecii pun brânză de capră)
  • 35 g de seminţe de pin, preferabil prăjite, fărâmiţate
  • o linguriţă de zeamă de lămâie
  • două ouă bătute uşor
  • sare şi piper
  • 250 g de foi de plăcintă
  • 75 g de unt, preferabil nesărat

MOD DE PREPARARE:

Porneşte cuptorul la 180 de grade sau la treapta 4, în funcţie de ce model ai.

Curăţă urzicile şi spală-le bine în mai multe ape.

Pune apă cu sare la fiert într-un vas mare şi când clocoteşte adaugă urzicile. Fierbe-le câteva minute, apoi scoate-le într-o strecurătoare, scurge-le bine şi când s-au mai răcorit stoarce-le ca să scoţi cât mai multă apă din ele. Apoi, taie-le cât mai fin.

Într-o tigaie de prăjit, încinge puţin uleiul la foc mediu. Adaugă seminţele de chimion şi coace-le câteva minute, apoi adaugă ceapa şi las-o la călit cam zece minute, până devine moale şi aurie. Amestecă din când în când. La final, adaugă cimbrul tocat.

Combină urzicile cu ceapa călită, iar când este amestecul este omogen adugă brânza şi seminţele de pin, amesecând uşor. Pune după gust zeamă de lămâie, sare şi piper.

Pe masa curată, întinde o foaie de plăcintă şi împarte-o în patru fâşii pe lungime. Unge una dintre ele cu unt şi pune deasupra o a doua. Pune o lingură plină de compoziţie într-un capăt şi începe să înfăşori trigonul. (Apucă de un colţ al foii de plăcintă şi formează un triunghi de 90 de grade faţă de colţul rămas liber. Repetă operaţiunea până se termină fâşia de foaie de plăcintă. Mai poţi pune din când în când câte un strop de unt ca să se lipească mai bine foile. La final, vei avea un trigon perfect din care nu va curge compoziţia.) Procedează la fel cu toate foile de plăcintă până când le termini.

Când ai trigoanele împachetate, aşază-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi mai pune câte un strop de unt deasupra fiecărui trigon. Bagă-le în cuptorul preîncălzit şi lasă-le la copt aproximativ 30-35 de minute. Sunt delicioase fierbinţi, eventual cu topping de smântână.

Poftă bună!

Cele mai citite

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...
Ultima oră
Pe aceeași temă