16 februarie în istorie: Incidente sângeroase la București între greviști și forțele de ordine. Fidel Castro preia puterea

de Mihai Diac , 16 februarie 2017 - stire actualizata la ora 22:35, 15 februarie 2017

La 16 februarie 1933 se produce greva muncitorilor de la Grivița. Tot în 1933 se reorganizează Mica Înțelegere.  În 1959, Fidel Castro preia puterea în Cuba. Iar în 2005 intră în vigoare Protocolul de la Kyoto.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 16 februarie în istorie

1646: Are loc bătălia de la Torrington, din cadrul primului război civil englez. Forțele parlamentare conduse de Thomas Fairfax au obținut victoria punând capăt rezistenței regaliste în vestul țării.

1699: Prima diplomă leopoldină ce recunoaștea clerului greco–catolic aceleași privilegii de care se bucurau și preoții catolici.

1742: Spencer Compton, Conte de Wilmington, devine prim-ministru britanic.

1875: Are loc prima ședință publică a Societății Studenților în Medicină.

1918: Consiliul Lituaniei a adoptat Declarația de Independență, prin care proclama crearea unui stat lituanian democratic. Ziua Națională a Lituaniei.

1923: Mormântul faraonului Tutankamon a fost inclus în circuitul turistic egiptean.

1926: Înființarea Fundației Culturale Regele Ferdinand I.

1930: Federația Română de Fotbal s-a afiliat la Federația Internațională a Asociațiilor de Fotbal (FIFA)

1933: Punctul maxim al grevei de la Atelierele CFR Grivița.

1933. Pactul de reorganizare a Micii Înțelegeri (Mica Antantă) de la Geneva. Se formează Consiliul Permanent, alcătuit din miniștrii de Externe ai României, Iugoslaviei și Cehoslovaciei.

1935: A fost adoptată Legea pentru înființarea Monetăriei Naționale.

1942. S-a născut Kim Jong-il, fiul dictatorului Kim Ir Sen, președinte nord-coreean  (decedat 2011)

1959: Fidel Castro a devenit prim-ministru și a preluat conducerea Cubei.

1959. S-a născut  John McEnroe, jucător de tenis american

1968: România a renunțat la organizarea administrativă tipic sovietică în regiuni și raioane și a reînființat unitatea administrativ-teritorială tradițională: județul; au fost organizate 39 de județe, plus municipiul București

1976: S–a desemnat, la Barcelona, de către reprezentanții a 12 state mediteraneene, "Convenția pentru protecția Mediteranei împotriva poluării".

1985: Șeicul Ibrahim al-Amin face public manifestul grupării islamice Hezbollah, ce luase recent ființă, pe fondul războiului din Liban.

1995. A murit Victor Kernbach, prozator, poet, eseist, traducător, autor al unui Dicționar de mitologie generală (n. 1923)

2005.  A intrat în vigoare Protocolul de la Kyoto, după ratificarea sa de către Rusia. Documentul recunoaște încălzirea globală și impune reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Comentarii

  • vali

    16 februarie 2017 2:57

    Va rog, introduceti in titlul ales pentru aceasta rubrica si anii aferenti evenimentelor. Altfel, la o citire neatenta, superficiala sau neprietenoasa se pot naste confuzii sau chiar ironii nemeritate. Exemplu "RL despre evenimentele din 16 decembrie Dupa incidentele singeroase din Bucuresti, Fidel Castro a prelut puterea". Ati mai avut un asemenea titlu "A murit Ion Dolanescu. S-a nascut Bob Dylan". Nu m-am putut abtine sa mi-l comentez astfel "Sa fie Karma?". Dar cu simpatie. Va multumesc.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design