32.6 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialUNHCR: Returnarea de migranți în Turcia nu este conformă cu legislația europeană

UNHCR: Returnarea de migranți în Turcia nu este conformă cu legislația europeană

Directorul agenției ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a declarat, marți, că expulzarea colectivă este interzisă de Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, în contextul în care UE și Turcia au au dezbătut un proiect de acord care prevede, printre altele, returnarea de migranți în Turcia, informează agențiile DPA și Reuters, citate de Agerpres.

Mai mult, Vincent Cochetel a atras atenția că un astfel de acord „nu este conform cu legislaţia europeană şi nici cu dreptul internaţional”. Mai mult, el a avertizat că retrimiterea în Turcia a tuturor migranţilor, în schimbul suplimentării fondurilor pentru Ankara şi al facilitării circulaţiei cetăţenilor turci în Uniunea Europeană, nu va oferi o soluţie rapidă la criza refugiaţilor în Europa. 

Citește și: De ce plătește România mai mulți bani pentru un refugiat?

Reprezentantul UNHCR a mai spus că că rata de acceptare a refugiaţilor afgani, sirieni şi irakieni în Turcia este „foarte scăzută”, respectiv de circa 3%. 

„Trimiterea înapoi a oamenilor care nu vor avea acces la protecţie în Turcia ridică o serie de probleme în materie de drept internaţional şi drept comunitar european. Sper că în următoarele 10 zile vor fi prezentate o serie de garanţii suplimentare astfel încât persoanele retrimise în Turcia vor avea acces la o examinare a cererilor lor de azil”, a mai spus Cochetel.

Conform proiectului de acord dezbătut la Summitul UE-Turcia, Uniunea Europeană ar putea dubla ajutorul pe care îl va oferi Ankarei pentru refugiaţii sirieni, de la trei miliarde la şase miliarde de euro, şi ar putea prelua direct din Turcia refugiaţi sirieni. 

Turcia şi Uniunea Europeană vor coopera pentru a pune capăt fluxului de migranţi ilegali către insulele greceşti şi vor începe relocarea de refugiaţi sirieni direct din Turcia către UE, potrivit documentului.În acelaşi document se menţionează că Turcia şi UE îşi reafirmă angajamentul de a continua legăturile şi solidaritatea dintre ele şi de a adopta acţiuni orientate pe rezultate pentru pregătirea viitorului lor comun. 

Citește și: Reuniune specială Consiliul European – Turcia, pentru stoparea fluxului de migranți

Acesta este un angajament ferm al Turciei şi al Uniunii Europene pentru a pune capăt migraţiei ilegale către UE. Detaliile acordului dintre UE şi Turcia urmează să fie stabilite în termen de zece zile, până la Consiliul European de primăvară, din 17-18 martie. 

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a anunţat joi că, de la începutul anului, numărul celor sosiţi pe mare în Europa a ajuns la 134.905 (dintre care 125.819 în Grecia şi 9.086 în Italia), iar al celor decedaţi în această tentativă – la 418. Spre comparaţie, în perioada 1 ianuarie – 3 martie 2015 au sosit în Europa pe mare 20.700 de persoane, iar numărul celor decedaţi în încercarea de traversare a Mediteranei a fost de 505

Cele mai citite

Cauți oferte medicale din România?

Intră pe MedAtlas! Accesul rapid și facil la servicii medicale de calitate este atât de necesar în prezent. Soluțiile online au devenit tot mai populare,...

Afacere cu articole vestimentare: sfaturi și idei

Lumea modei este pe atât de dinamică pe cât este de versatilă în privința oportunităților de afaceri pentru antreprenorii ambițioși. De aceea, fie că...

Istvan Kovacs, făcut praf după partida Cehia – Turcia

Cehia a suferit o înfrângere în ultimul meci din faza grupelor, 1-2 împotriva Turciei, iar Kovacs a acordat nu mai puțin de 18 cartonașe...
Ultima oră
Pe aceeași temă