3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialGermania și Franța vor să preia conducerea UE. Discuții aprinse în spatele...

Germania și Franța vor să preia conducerea UE. Discuții aprinse în spatele ușilor închise de la întrunirea liderilor celor 26 de națiuni

Preşedintele Emmanuel Macron şi cancelarul Angela Merkel au profitat de întrunirea liderilor celor 26 de țări membre pentru a lansa „oferta“ de a conduce Uniunea după Brexit.

Ca mesajul să fie mai clar decât vorbele, steagurile Franței și Germaniei fluturau alături de  steagul Uniunii, la neobișnuita conferință de presă pe care au ținut-o amândoi, separat de restul participanților. În spatele ușilor închise, „oferta“ celor două mari puteri a stârnit certuri și afirmații extrem de dure.

Apărarea Europei, o prioritate

La conferința de presă, Merkel și Macron s-au „angajat“ să conducă procesul de relansare a Uniunii Europene după Brexit. „Când Franţa şi Germania comunică printr-o singură voce, Europa poate avansa“, a declarat Macron. „Nu pot exista soluţii pertinente dacă nu sunt pertinente pentru Franţa şi Germania“, a subliniat președintele francez. Merkel şi Macron au insistat asupra unităţii celor două state în legătură cu planurile privind „sporirea capacităţilor europene pentru apărare“, o idee mai veche, care s-ar concretiza printr-o armată europeană, complementară NATO, mai necesară acum, după ce Angela Merkel a declarat în repetate rânduri că „Europa trebuie să-și ia destinul în propriile mâni“, nemaiputându-se baza pe SUA. Pe agenda celor doi lideri, care aspiră la conducerea Europei, mai sunt prioritare și măsurile de combatere a efectelor încălzirii globale şi lupta împotriva terorismului. Uniunea fiscală în zona euro, o altă idee de progres susținută de Macron și Merkel, nu a fost abordată.

Est-europenii, băgați la „concurență neloială“ pentru salariile mici

În spatele ușilor închise au avut loc discuții aprinse între țările central și est-europene și Emmanuel Macron, care a avut un discurs socotit „de superioritate“, accentuând disensiunile între Occident și restul statelor mai deficiente în dezvoltare. Macron s-a întâlnit cu liderii din Polonia, Ungaria, Slovacia şi Cehia, care i-au atras atenția că se așteaptă să fie tratați cu respect, nu cu aroganță și insulte. Membrii Grupului Vişegrad erau deosebit de iritați de o afirmație a lui Macron că „UE nu este un supermarket“, să iei ce vrei, când vrei, după nevoie, fără să faci eforturi să-ți crești puterea de cumpărare, să-i fie bine și supermarketului. Macron a denunţat în mai multe rânduri dumpingul social practicat de țările central şi est-europene rezultând o  concurenţă neloială pe piaţa muncii. Liderul de la Paris a cerut aplicarea Directivei UE privind angajaţii detaşaţi, care prevede garanţii privind condiţiile de lucru şi salarii la nivelul spaţiului Uniunii Europene. Problemă veche, pe care doresc s-o realizeze și țările incriminate, însă nu reușesc din cauza decalajelor economice şi sociale, care nu se pot rezolva cu câteva fonduri de dezvoltare. Și care, susțin liderii est-europeni, se vor adânci când se vor confrunta cu „o concurență neloială“ din punct de vedere al tehnologiilor avansate deținute de marile puteri.

Se formează un grup de experți

Premierul Poloniei, Beata Szydlo, s-a arătat în favoarea unei cooperări cu Franţa, dacă Macron vrea o colaborare factuală, „nu doar să îşi etaleze în presă antipatia faţă de ţări din Europa Centrală și de Est“. După certuri și reproșuri, s-a căzut de acord să se formeze un grup de experţi pentru atenuarea disensiunilor pe tema angajaţilor detaşaţi și să se depună eforturi mai substanțiale pentru o funcţionare egală în beneficii a pieţei interne şi pentru creşterea convergenţei economiilor. 

Macron s-a întâlnit cu liderii din Polonia, Ungaria, Slovacia şi Cehia, care i-au atras atenția că se așteaptă să fie tratați cu respect, nu cu aroganță și insulte. Membrii Grupului Vişegrad erau deosebit de iritați de o afirmație a lui Macron, că „UE nu este un supermarket“, să iei ce vrei, când vrei, după nevoie.

Un alt „zid al Berlinului“ între Vest și Est

Emmanuel Macron a făcut, într-un interviu acordat presei franceze,  mai multe afirmații defăimătoare la adresa țărilor central și est-europene. „Nu voi uita niciodată ce a spus politicianul polonez  Bronislaw Geremek, pe care l-am întâlnit acum 20 de ani (când Emmanuel Macron avea 19 ani! – n.red.) în momentul extinderii UE: «Europa nu ştie cât ne datorează». Pentru generaţia lui, Europa Occidentală a trădat, permiţând ca Zidul Berlinului să divizeze continentul. Iar acum trădează a doua oară. Decid să abandoneze principii, să întoarcă spatele Europei, să adopte o abordare cinică faţă de UE, prin atragerea de credite fără a respecta valorile. Europa nu este un supermarket, este un destin comun.“ 

Până la urmă, există o ruptură între Est și Vest? „Nu cred. Există unele tensiuni din cauza diferenţelor de percepţie şi a recentelor evoluţii diferite. Ţările care nu respectă regulile trebuie să suporte toate consecinţele politice. Şi nu este doar o dezbatere Est-Vest. Nu voi ce­da în niciun fel în privinţa principiilor europene, în privinţa solidarităţii şi va­lorilor democratice“, a subliniat Emmanuel Macron.   

 

Angela Merkel și-a găsit un aliat în Emmanuel Macron       Foto: EPA

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă