25.7 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialCreşterea prezenţei SUA şi a NATO pe teritoriul României și Visa Waiver,...

Creşterea prezenţei SUA şi a NATO pe teritoriul României și Visa Waiver, discutate la Washington și București

Administraţia americană urmează să desemneze un ambasador la București, l-a asigurat Secretarul de Stat, John Kerry, pe ministrul de Externe, Titus Corlățeanu, într-o întâlnire care a avut loc marți la Washington, anunță MAE.

Diplomatul a dat asigurări că administraţia americană "are în atenţie necesitatea desemnării unui ambasador al SUA la Bucureşti, alături de alte propuneri de ambasadori americani în state membre NATO".

De asemenea, Titus Corlăţean şi John Kerry au abordat tematica Parteneriatului Strategic cu SUA şi respectiv evoluţiile din Europa de Est, cu referire la Republica Moldova.

Secretarul de stat, John Kerry, "a împărtăşit preocupările părţii române pentru evoluţiile de securitate din spaţiul Estic, precum şi nevoia unei coordonări strategice europene şi euro-atlantice în acest sens", se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

Și tot marți, la București, reprezentanții MAE au reiterat, în cadrul unei reuniuni a Task Force-ului România-SUA, interesul Bucureştiului în asigurarea unui climat de securitate la frontierele Alianţei, inclusiv prin creşterea prezenţei SUA şi a NATO pe teritoriul său.

Conform MAE, agenda reuniunii a inclus un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din Ucraina, viitorul procesului de extindere a Alianţei şi aspecte punctuale ale cooperării bilaterale: calendarul exerciţiilor militare prevăzute sub egida Parteneriatului Strategic, stadiul implementării Acordului SUA – România în domeniul apărării antirachetă, precum şi cooperarea bilaterală în cadrul Bazei de la Mihail Kogălniceanu.

Atât la Washington cât și la București, partea română a solicitat includerea țării noastre în Programul Visa Waiver.

 

Cele mai citite

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

Julian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un...
Ultima oră
Pe aceeași temă