22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialDosarul Gala Bute: O nouă cerere de arestare pe numele Elenei Udrea,...

Dosarul Gala Bute: O nouă cerere de arestare pe numele Elenei Udrea, pentru luare de mită. Reacția fostului ministru și dilema deputaților

UPDATE 20.06: Procurorii anticorupţie vor să pună sechestru pe averea Elenei Udrea. Ei au cerut de la ANAF inventarul bunurilor deținute de deputată, informează Digi 24.

Instituirea sechestrului este o măsură standard pe care procurorii o iau pentru a recupera prejudiciul din dosarele pe care le instrumentează.

——-

UPDATE 16.44:  Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că Elena Udrea nu poate veni în plenul Camerei cu cătușile la mâini.

Citește și: Zgonea: Elena Udrea nu poate veni în plen cu cătuşele la mâini

Zgonea a făcut această declaraţie, după ce DNA a trimis o nouă solicitare de arestare preventivă pe numele Elenei Udrea şi a explicat că deputații nu știu cum să soluționeze această problemă.

„Așa sunt procedurile de când am intrat în democrație. Nici în Parlamentul European, nici în alte parlamente nu poți să intri încătușat dacă ești deputat ales. Nu știm cum să soluționăm această problemă", a spus deputatul.

—-

UPDATE 16.00:  FOTO. Ce spune Elena Udrea despre noua cerere de arestare

—-

UPDATE 14:04: Cererea pentru avizul de arestare al Elenei Udrea este discutat, luni, la Parlament.

Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, a declarat luni, că ”în funcție de răspunsul Parlamentului vom da o declarație pentru toate acuzațiile. Doamna Udrea poate renunța la dreptul de a se adresa Camerei Deputaților” și a precizat că, în acest moment, Udrea are doar calitatea de suspect. 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_min/9289beaf13aafa709bf9096d675a069e/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));



”Sunt argumente noi care vin în sprijinul teoriei că nu trebuie arestată. Doamna Udrea se așteaptă să fie eliberată mâine (n.r. marți)”, a mai spus avocatul.

UPDATE: Elena Udrea a fost adusă, luni, în jurul prânzului, la DNA, pentru a fi audiată în dosarul Gala Bute, după ce procurorii au cerut un nou aviz pentru urmărirea penală și arestarea deputatei.

—-

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a trimis, luni, o nouă cerere de arestare pe numele fostei ministre a Turismului, Elena Udrea, pentru trei infracţiuni de luare de mită, în dosarul Gala Bute. Noile acuzaţii au apărut ca urmare a denunţurilor suplimentare.

Laura Codruța Kovesi a transmis procurorului general al PICCJ cererea către Camera Deputaților, pentru avizarea cererii de urmărire penală pentru Elena Udrea, pentru alte trei infracțiuni de luare de mită, și ministrului Justiției, pentru încuviințarea arestării preventive a Elenei Udrea.

Citește și: FOTOGALERIE. Elena Udrea, în cătușe la ICCJ

Udrea este acuzată de procurorii anticorupție de luare de mită în legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. cu UAT Cavnic şi UAT Borsec, în legătură cu plăţile efectuate de Compania Naţională de Investiţii către S.C. Consmin S.A. și în legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. şi S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. cu UAT Lupeni şi UAT Petroşani.

Mită de la Termogaz Company SA, prin consilierul Ștefan Lungu

Astfel, deputata este acuzată că a luat șpagă aproximativ 695.000 de lei de la reprezentanții Termogaz Company SA, pentru a aproba finanţarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”.

Citește și: Referat arestare Elena Udrea: PDL, printre beneficiarii mitei din dosarul Microsoft

”La 24.08.2010 şi 20.12.2010, S.C. Termogaz Company S.A. a transferat suma totală de 695.367,06 lei în patrimoniul inculpatului Lungu Ştefan, consilierul personal al ministrului, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziţie, prin care o societate controlată de intermediar a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia. Suma menţionată reprezintă 10% din valoarea plăţilor efectuate de minister către UAT Cavnic şi UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A. Lungu Ştefan a folosit banii astfel obţinuţi parţial în interes personal, iar parţial, la cererea ministrului Udrea Elena Gabriela, pentru plata unor servicii de publicitate şi monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta şi partidul din care făcea parte Udrea Elena Gabriela”, arată DNA.

Mită primită de Udrea și Topoliceanu de la Consmin SA

Elena Udrea și șefa Companiei Naționale de Investiții, Ana-Maria Topoliceanu, au primit aproximativ 300.000 lei de la administratorul S.C. Consmin S.A., pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată, în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii.

Citește și: VIDEO. Cum a decurs prima zi în cătușe pentru Elena Udrea

”După ce Compania Naţională de Investiţii realiza plăţile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, administratorul societății dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ştefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanţă fictive. În acest mod, s-au realizat cinci plăţi, în valoare totală de 335.486 lei. La rândul său, Lungu Ştefan dădea banii primiţi lui Breazu Liberiu Tudor, persoană apropiată atât de Udrea Elena Gabriela, cât şi de Topoliceanu Ana Maria. Plăţile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societăţii S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrată de Breazu Liberiu Tudor, în baza altor contracte fictive de consultanţă. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei şi o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei.

Citește și: Elena Udrea a fost ARESTATĂ pentru 30 de zile

O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său lui Udrea Elena Gabriela. Diferenţa a fost folosită de Breazu Liberiu Tudor pentru a plăti diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria”, arată procurorii anticorupție.

Udrea cerea 10% mită din plățile de la MDRT pentru contractele cu Termogaz și Kranz Eurocenter

În 2011, Elena Udrea a cerut mită de la omul de afaceri Adrian Gărdean 10% din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. şi S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

Citește și: Rudel Obreja, arestat definitiv în dosarul „Gala Bute"

În 7 februarie 2011, ”Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Gărdean Adrian ca, din sumele primite de la minister, să facă mai multe „sponsorizări”, transmiţându-i că trebuie să discute detaliile cu Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Nastasia Gheorghe să îi comunice lui Gardean Adrian că suma solicitată este în cuantum de 10% din valoarea plăţilor efectuate şi care urmau să fie efectuate în cursul anului 2011.

În vara lui 2011, Gărdean Adrian i-a înmânat 200.000 euro lui Lungu Ştefan, care i-a predat lui Nastasia Gheorghe, însă banii au fost restituiţi de acesta după o zi, invocând riscul ca fapta să fie denunţată organelor de urmărire penală. Apoi, în noiembrie 2011, Gărdean i-a dat lui Gheorghe Nastasia  900.000 de euro, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. şi de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Cu acelaşi prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gardean Adrian, la cererea Elenei Udrea, că suma remisă nu acoperea procentul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăţilor care urmau să fie efectuate către cele două societăţi, iar pentru diferenţă i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăţi controlate de Obreja Rudel.

Citește și: ÎCCJ a publicat motivarea arestării preventive a Elenei Udrea

Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela, iar diferenţa de 3.000.000 lei a fost transferată de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 28.12.2011, în baza unui contract fictiv de publicitate, mai arată procurorii anticorupție.

Prezenta cerere este formulată în cauza în care se efectuează acte de urmărire penală în legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, între 2010 și 2012. În dosarul Gala Bute, Camera Deputaților a încuviinţat urmărirea penală şi arestarea preventivă pentru infracţiunile de abuz în serviciu; tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite; luare de mită.

Știre în curs de actualizare

 

 

 

Cele mai citite

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...
Ultima oră
Pe aceeași temă