16.8 C
București
sâmbătă, 27 mai 2023
AcasăInternaționalVIDEO: Gunoaie arse pe străzile Parisului după protestele privind pensiile

VIDEO: Gunoaie arse pe străzile Parisului după protestele privind pensiile

Mașini au fost incendiate la Paris și în alte orașe franceze în cursul nopții, în timpul unor demonstrații, după decizia președintelui Emmanuel Macron de a impune fără vot o revizuire contestată a sistemului de pensii.

„S-a întâmplat ceva fundamental, și anume că, imediat, au avut loc mobilizări spontane în întreaga țară”, a declarat Jean-Luc Melenchon, liderul de stânga.

Coșurile de gunoi, rămase necolectate din cauza grevelor gunoierilor, au fost incendiate la Paris în cursul serii. Sindicatele au îndemnat muncitorii să se mobilizeze și au blocat pentru scurt timp vineri șoseaua de centură a Parisului.

Revizuirea sistemului de pensii mărește cu doi ani vârsta de pensionare în Franța, până la 64 de ani, ceea ce, potrivit guvernului, este esențial pentru a se asigura că sistemul nu va da faliment. Sindicatele, și majoritatea francezilor, nu sunt de acord.

Mai mult de opt din 10 persoane sunt nemulțumite de decizia guvernului de a sări peste un vot în parlament, iar 65% doresc ca grevele și protestele să continue, arată un sondaj Toluna Harris Interactive pentru postul de radio RTL.

O alianță largă a principalelor sindicate din Franța a declarat că va continua mobilizarea pentru a încerca să forțeze o revenire asupra modificărilor. Proteste au avut loc vineri în orașe precum Toulon, iar alte proteste au fost planificate pentru weekend. O nouă zi de acțiune sindicală la nivel național este programată pentru joi (23 martie).

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă