15.1 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăVideoRăzboiul din Gaza întunecă tradițiile de Crăciun din Betleem

Războiul din Gaza întunecă tradițiile de Crăciun din Betleem

Creștinii palestinieni au organizat sâmbătă (23 decembrie) un priveghi sumbru de Crăciun la Betleem, cu imnuri la lumina lumânărilor și rugăciuni pentru pace în Gaza, în locul obișnuitelor sărbători festive la locul în care se crede că s-a născut Iisus Hristos, potrivit Reuters.

Primarul orașului ocupat din Cisiordania, Hanna Hanania, a spus: „Acest Crăciun vine la Betleem într-o formă diferită. În zilele noastre, Betleemul, ca orice alt oraș palestinian, este în doliu, ne simțim triști. Așa că, în Betleem, Consiliul Municipal a decis să anulăm toate festivitățile și sărbătorile din sezonul Crăciunului.”

În locul scenei obișnuite de naștere, așa cum numesc creștinii expozițiile tradiționale de figurine reprezentând sfânta familie, după nașterea lui Isus, bisericile din Betleem au așezat anul acesta scena în mijlocul molozului și al sârmei ghimpate, în solidaritate cu oamenii din Gaza.

Creștinii reprezintă aproximativ 2% din populația din Israel și din teritoriile palestiniene ocupate, potrivit Protecting Holy Land Christians, o campanie organizată de șefii bisericilor din Ierusalim, cu o proporție mai mică în Gaza.

VIDEO. Semn de solidaritate pentru locuitorii din Gaza. Ce au amplasat bisericile din Betleem

Ministrul palestinian al turismului, Rula Ma’ayah, a declarat că întreaga lume sărbătorește Crăciunul, dar nu și Betleemul.

În majoritatea anilor, orașul din Cisiordania se bucură de locul central pe care îl ocupă în povestea creștină a nașterii lui Iisus.

Dar, în condițiile în care peste 20.000 de persoane au murit în urma războiului dintre Israel și Gaza, potrivit autorităților sanitare palestiniene din enclava condusă de Hamas, populația majoritar palestiniană din Betleemul din Cisiordania ocupată este și ea în doliu.

În acest an, ei au decis să renunțe la un brad mare, piesa centrală obișnuită a sărbătorilor de Crăciun din Betleem, din cauza măcelului care are loc la doar 50 km distanță.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ministerul de Interne vrea să angajeze 5000 de oameni prin încadrare directă, adică direct din viața civilă

Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a înaintat Guvernului un Memorandum prin care solicită angajarea a 5200 de oameni în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Memorandumul...

Nespusa poveste din viitor a locatarului Palatului imperial

Se face că, printr-o ironie a sorții, fostul guvernator al unei republici vasale Marelui Imperiu, poreclit de comați - Magnus Mutus și de tarabostes...

Firea anunță că PSD București îi susține candidatura la Primăria Capitalei

Gabriela Firea a anunţat că Biroul permanent al PSD Bucureşti a decis, prin vot în unanimitate, să susţină candidatura sa pentru Primăria Capitalei."Mulţumesc colegilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă