13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăȘtirile zileiOamenii din Turcia se bucură de o eclipsă parțială de soare

Oamenii din Turcia se bucură de o eclipsă parțială de soare

Entuziaștii s-au bucurat de o eclipsă parțială de soare care a îmbrăcat cerul Turciei marți (25 octombrie).


O eclipsă de soare are loc atunci când luna aruncă o umbră pe pământ, în momentul când trece între pământ și soare, potrivit Reuters.


Observatorii cerului și studenții s-au adunat la evenimente pentru a observa eclipsa parțială de soare din capitala Turciei, Ankara, și provincia Diyarbakir, în principal kurdă, din sud-est.


O eclipsă parțială, mai frecventă decât o eclipsă totală, are loc atunci când pământul trece în penumbra lunii.

IMAGINI cu eclipsa parțială de soare în România

Eclipsa solară în România începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28.Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus.

Durata fenomenului depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă. În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2h 26m.

Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul țării noastre, acoperirea Soarelui fiind între 33 și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării, cu acoperire de 44%, după cum se vede în harta de mai jos.Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult.

Și în 2016, septembrie a debutat, din punct de vedere astronomic, cu un eveniment rar, o eclipsă inelară de Soare, care s-a produs în prima zi a lunii și nu a putut fi observată din România. Eclipsa inelară de Soare a fost vizibilă din cea mai mare parte a Africii, din Madagascar, din vestul Australiei, din Oceanul Atlantic, Oceanul Indian și Antarctica.

Evenimentul astronomic a început la 06 h 13 m UTC (09 h 13 m, ora Bucureștiului) și a traversat, începând de la mijlocul Oceanului Atlantic, întregul continent african ecuatorial, cât și nordul Madagascarului, apoi cea mai mare parte a insulei la Réunion (de sud și centrală), unde a atins zona de nord a benzii inelare, potrivit www.timeanddate.com, preluat de Agerpres.

Maximul eclipsei inelare se produce la 09 h 01 UTC și va dura timp de 3 minute și 6 secunde. Eclipsa se încheie în Oceanul Indian, la ora 12:01 UTC.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă