6.1 C
București
luni, 19 februarie 2024
AcasăVideoNoul Crăciun al Ucrainei unește în sărbătoare o familie mixtă catolico-ortodoxă

Noul Crăciun al Ucrainei unește în sărbătoare o familie mixtă catolico-ortodoxă

Noul Crăciun al Ucrainei unește în sărbătoare o familie mixtă catolico-ortodoxă, formată din o catolică și un creștin ortodox, potrivit Reuters.

Cuplul ucrainean Lesia Shestakova, catolică, și Oleksandr Shestakov, un credincios ortodox, vor sărbători împreună Crăciunul pe 25 decembrie pentru prima dată.

Invazia Ucrainei de către Rusia a adus tragedie și suferință, schimbând vieți pentru totdeauna.
S-a schimbat și Crăciunul în țară și cel puțin un cuplu ucrainean spune că schimbarea este în bine.
Lesia Shestakova prepară produse de patiserie pentru un festival, la începutul acestei săptămâni.

Ea este catolică, care în mod tradițional a sărbătorit Crăciunul pe 25 decembrie.
Dar soțul ei Oleksandr este creștin ortodox, care a marcat festivalul pe 7 ianuarie.
Anul acesta, în efortul de a îndepărta țara de Rusia și de tradiția ei ortodoxă, Ucraina a adoptat o lege care face din 25 decembrie sărbătoarea oficială de Crăciun.

Asta înseamnă că, pentru prima dată, Lesia și Oleksandr vor împărtăși un singur Crăciun, împreună.

Lesia Shestakova a declarat pentru Reuters: „Există în sfârșit o zi în Ucraina pe care soțul meu și cu mine o putem petrece împreună în catedrală și îi mulțumim lui Dumnezeu că suntem împreună, în viață și sănătoși. Și familiile noastre vor sărbători împreună”.

Duminică, au participat împreună la catedrala catolică Sf. Alexandru din Kiev.
De la atacul Moscovei, din februarie 2022 – mulți ucraineni au respins limba și cultura rusă, printre alte legături istorice cu foștii conducători ai Kievului.

Autoritățile ucrainene au intensificat, de asemenea, o campanie de redenumire a străzilor și așezărilor, precum și de îndepărtare a statuilor și monumentelor legate de trecutul țarist și sovietic.
Oleksander a declarat pentru Reuters: „Rusia, prin propriile sale acțiuni, își distruge moștenirea din Ucraina. Tânăra noastră țară renaște trecând prin această agonie provocată de Rusia… Și acum, pe 25 decembrie, va începe renașterea țării, cu noi sărbători.”

VIDEO. Ucraina sărbătorește primul Crăciun pe 25 decembrie

Ucraina, ca și Rusia, a sărbătorit oficial Crăciunul ortodox pe 7 ianuarie, conform calendarului iulian, până când Kievul a adoptat o lege la începutul acestui prin an care a mutat această sărbătoare la 25 decembrie, în conformitate cu alte țări din Europa de Vest.

Ucrainenii sărbătoresc pentru prima dată Crăciunul pe 25 decembrie, în loc de 7 ianuarie.

În acest an, într-un efort de a distanța țara de Rusia și de tradițiile sale, Ucraina a adoptat o lege care face din 25 decembrie sărbătoarea oficială a Crăciunului.

“Sunt foarte fericit că putem sărbători pe 25 decembrie, ca restul lumii. Am așteptat această sărbătoare, sărbătorim împreună cu comunitatea ucraineană și cu întreaga lume. Sper ca în noul an să avem parte de pace, fericire și victorie pentru noi toți,” spune unul dintre locuitorii din Kiev.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Moda de la Londra înfurie guvernul elen

Săptămâna modei de la Londra a reușit să înfurie Grecia. După ce un designer și-a pus modelele să treacă în fața celebrei frize...

„E un partid nou. NOUNOUȚ!”

Cunoscutul actor Florin Călinescu pare gata să revină în politică. Fosta vedetă Tv mărturisește că este pe cale să se „implice” politic într-un...

Biserica românească din Charleroi, prădată de hoţi

Biserica Ortodoxă Română din Charleroi (Belgia) a fost prădată de hoți vineri noaptea, aceștia furând toate crucile, sfeșnicele, candelele, cădelnița, dar şi cutia...
Ultima oră
Pe aceeași temă