1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeVideoFilipine elimină o barieră plutitoare pusă de China într-o „operațiune specială”

Filipine elimină o barieră plutitoare pusă de China într-o „operațiune specială”

Filipine a declarat luni (25 septembrie) că a executat o „operațiune specială” pentru a îndepărta o barieră plutitoare instalată de China, într-o zonă de pescuit principală, din Marea Chinei de Sud, o mișcare care ar putea stârni tensiunea după o destindere de ani de zile, în cele mai disputate ape ale Asiei, potrivit Reuters.

Filipine și-au exprimat indignarea duminică (24 septembrie) și a împărtășit imagini cu paza de coastă chineză care supraveghează o barieră lungă, cu geamanduri tip minge, lângă Scarborough Shoal, un afloriment stâncos la 124 de mile de Filipine și locul multor ani în care au avut loc izbucniri intermitente pentru suveranitatea și drepturile de pescuit.

La câteva ore după ce consilierul pentru securitate națională a promis că va lua măsuri, paza de coastă filipineză a declarat că a îndepărtat cordonul plutitor, la ordinul președintelui Ferdinand Marcos Jr și al grupului său special de operare pe Marea Chinei de Sud.

Un videoclip nedatat al Pazei de Coastă din Filipine a arătat că unul dintre membrii personalului său tăia frânghia care ținea bariera plutitoare și îi scoate ancora.

Strategicul Scarborough Shoal, numit după o navă de marfă britanică care a eșuat pe atol în secolul al XVIII-lea, a fost confiscat în 2012 de China, care de atunci a menținut o prezență constantă a pazei de coastă și a traulelor de pescuit acolo.

Filipine și SUA își întăresc armatele împotriva Chinei

Filipine a acordat Statelor Unite(SUA) un acces mai larg la bazele sale militare, permițând trupelor americane să poziționeze echipamente și cazărmi în locații care anterior erau interzise, pentru a face față amenințării Chinei.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, face un turneu în Asia, cu ochii către sfera de influență mai asertivă a Chinei, potrivit Reuters.

Statele Unite ar avea acces la alte patru locații, în temeiul Acordului de cooperare consolidată în domeniul apărării (EDCA) din 2014, a declarat secretarul pentru Apărare al SUA, Lloyd Austin și al Filipinelor, Carlito Galvez, într-o conferință de presă comună la sediul militar filipinez din Manila.

Filipine și SUA fac front comun împotriva Chinei după ce americanii vor avea acces la mai multe baze militare filipineze

Site-urile suplimentare din cadrul EDCA aduc la nouă numărul de baze militare la care ar avea acces Statele Unite. Statele Unite au anunțat că alocă mai mult de 82 de milioane de dolari pentru infrastructura amplasamentelor existente.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din Las Vegas

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din oraşul american Las Vegas, rănind mai multe persoane, apoi a fost găsit mort, au anunţat...

Congresul american nu a adoptat un pachet financiar masiv pentru Ucraina și Israel

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden,...

Crește tensiunea dintre Venezuela și Guyana legat de regiunea Essequibo

Comunitatea internaţională este îngrijorată de tensiunea tot mai mare dintre Venezuela şi Guyana în legătură cu Essequibo, regiune bogată în petrol aflată în dispută...
Ultima oră
Pe aceeași temă