2.7 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeTechBaronii PSD vor să dirijeze activitatea ANI

Baronii PSD vor să dirijeze activitatea ANI

O serie de lideri controversați ai PSD sunt propuși pentru a face parte din organismul care supervizează activitatea Agenției Naționale de Integritate (ANI).

După ani de zile în care nu au reușit să blocheze activitatea ANI, social-democrații par să fi identificat o nouă strategie. Aceasta vizează infiltrarea în Consiliul care supervizează activitatea ANI a unor oameni dispușila compromisuri.

Printre propunerile pentru a face parte din Consiliul Național de Integritate (CNI) se numără Robert Negoiță (foto), primarul sectorului 3. El a fost reclamat anterior de ANI la Parchet cu suspiciunea de fals în declaraţia de avere, în urma propriilor verificări procurorii luând decizia neînceperii urmăririi penale. Pe listă se mai află Silvian Ciupercă, președintele CJ Ialomița și Adrian Țuțuianu, președintele CJ Dâmbovița. Cei trei se află pe lista persoanelor care urmează să fie audiate, astăzi, în cadrul comisiei juridice a Senatului. Negoiță a fost propus de Asociația Municipiilor din România iar Ciupercă și Țuțuianu de către Uninunea Națională a Consiliilor Județene (UNCJR).

Liderii PSD nominalizați au probleme cu legea. Adrian Țuțuianu este cercetat de DNA pentru trafic de influenţă în legătură cu campania electorală pentru alegerile locale din 2012. Și Silvian Ciupercă a intrat în vizorul DNA fiind suspectat că ar fi favorizat o firmă din Timişoara căreia i-a fost concesionat, în mod fraudulos, un teren agricol de circa 495 de hectare, prejudiciind astfel bugetul instituţiei cu aproape 200.000 de lei pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei contractulului.

De ce este important CNI?

Înaintarea acestor propuneri prin intermediul unor asociații pe care le controlează, a permis PSD să facă o nominalizare separată, în numele grupului parlamentar – Constantin Buchet, fost reprezentant al PRM în CNSAS. De asemenea, PDL a propus-o, din nou, pe Cynthia Curt, care conduce în prezent CNI. Aceasta a fost supranumită de presă „blonda lui Emil Boc“ după ce fostul premier a numit-o consilier de stat în aparatul de lucru al Guvernului iar, ulterior, consul la Barcelona. Grupul PNL l-a propus pe Bogdan Găurean, fost consilier al ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu și secretar de stat pentru o scurtă perioadă în același minister. UDMR a propus-o pe Zsuzsanna Peter, fost secretar de stat în Ministerul Justiției. Pe lista propunerilor se mai află Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România și Vasile Miron, nominalizat de Asociația Orașelor din România. Persoanele propuse urmează să fie audiate in Comisia juridică din Senat. Preşedintele Consiliului este ales dintre membrii acestuia, în termen de cinci zile de la data şedinţei de constituire a Consiliului. CNI poate propune Senatului numirea şi revocarea din funcţie a preşedintelui şi vicepreşedintelui ANI. De asemenea, aprobă regulamentul de desfăşurare a concursului sau examenului pentru numirea în funcţie a preşedintelui şi vicepreşedintelui Agenţiei, precum şi componenţa comisiilor pentru organizarea concursului sau examenului şi soluţionarea contestaţiilor. Același organism aprobă, la propunerea preşedintelui ANI, strategia instituţiei privind activitatea de control al averilor şi de verificare a conflictelor de interese. CNI analizează informările şi rapoartele pe care le prezintă preşedintele ANI referitoare la activitatea acesteia, trimestrial sau ori de câte ori sunt cerute de Consiliu. Consiliul înaintează Senatului, anual şi ori de câte ori consideră necesar, un raport despre activitatea Agenţiei.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă