UPDATE 19.45: Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) informează că nu face comentarii pe baza unor documente neasumate oficial în legătură cu o posibilă retragere a dosarului Roșia Montană de la UNESCO, potrivit Agerpres.
"MCIN nu comentează pe baza unor documente neasumate oficial de minister sau de reprezentanții autorizați ai acestuia", se precizează într-o reacție a Ministerului Culturii.
Guvernul pregătește retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO, susține Uniunea Salvați România, într-un comunicat de presă, adugând că actualii guvernanți încearcă să ascundă adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România
"Punctul de vedere al reprezentanților Ministerului Culturii cu privire la dosarul Roșia Montană, prezentat astăzi de presă, arată că cei care l-au redactat nu cunosc legile României și ce reprezintă UNESCO. De asemenea, se confirmă că actualii guvernanți se pregătesc să facă blat în litigiul de la Washington, pentru a nu se afla adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România cu politicienii, experții, jurnaliștii și agențiile de publicitate și PR care au susținut proiectul minier", susține senatorul USR Mihai Goțiu într-un comunicat de presă.
Conform senatorului USR, punctul de vedere redactat de reprezentanții Ministerului Culturii și "scurgerea" lui către presă fac parte dintr-o strategie de comunicare prin care, "prin manipulări grosolane, se încearcă inducerea ideii că România ar risca să plătească daune de miliarde de dolari din cauza celor care luptă pentru salvarea Roșiei Montane și respectarea drepturilor localnicilor".
Potrivit aceleiași surse, înscrierea Roșiei Montane în Lista indicativă UNESCO a fost primul pas procedural în vederea includerii în Patrimoniul Mondial și a constituit momentul inițial al unui proces de cercetare aplicată, evaluare și instituire a unor mecanisme eficiente de gestiune pe termen lung.
În urmă cu o săptămână, senatorul USR Mihai Goțiu i-a trimis o interpelare premierului Mihai Tudose în care i-a solicitat să confirme sau să infirme faptul că ar fi primit o scrisoare din partea uneia dintre firmele de avocatură care reprezintă România la Curtea de Arbitraj de la Washington, în care s-ar recomanda retragerea din litigiu și avizarea proiectului minier de la Roșia Montană, se arată în comunicatul USR.