18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechScandal în PSD. Niculae Bădălău, președinte executiv, susține că partidul este gata...

Scandal în PSD. Niculae Bădălău, președinte executiv, susține că partidul este gata să-l demită pe premierul Grindeanu. Liviu Dragnea, despre Bădălău: Este foarte informat. Codrin Ștefănescu: Este o trăznaie demnă de Cartea Recordurilor

UPDATE 18.47:  Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a afirmat că informațiile privind schimbarea Guvernului reprezintă „o trăznaie demnă de Cartea Recordurilor”, potrivit RFI.

Întrebat dacă este mulţumit de prestaţia de până acum a Guvernului, Codrin Ştefănescu a răspuns: „În ansamblu, da, adică s-au ţinut de foarte multe puncte din programul de guvernare şi nu sunt întârzieri foarte mari. Mai avem de rezolvat săptămâna aceasta cu legea salarizării. Suntem puţin în întârziere cu legea prevenţiei. În rest, suntem cam în grafic cu tot, mai puţin pachetul de legi pe justiţie, unde îl aşteptăm pe domnul Toader de vreo câteva luni de zile să trimită la Parlament propunerea pentru dezbatere publică. În rest, sunt nişte probleme legate de comunicarea publică din partea unor ministere. Sigur că suntem în întârziere cu procedurile de audit în anumite ministere, pentru că noi am promis că vom face public un raport privind nu neapărat moştenirea, ci situaţia creată de tehnocraţi într-un an de tehnocraţie. Suntem puţin în întârziere şi cu asta, dar urmează ca cel târziu într-o lună să fie făcut raportul public. În rest, nu sunt aşa mari probleme. Sigur că va fi evaluarea asta care se face la nivelul fiecărui minister şi fiecărui ministru, dar la evaluare participă şi Sorin Grindeanu, în calitatea lui de prim-ministru. Degeaba explicăm de câteva zile la rând că nu există nici o problemă şi nici o tensiune în interiorul partidului şi nici o tensiune între partid şi Guvern, pentru că sunt colegii noştri, pe care noi i-am propus, degeaba explicăm, că văd că nu este credibil. S-a făcut publică o listă cu miniştri care ar demisiona, pentru a-l obliga pe Grindeanu să demisioneze. Toţi au dat ieri interviu şi au explicat că lucrul acesta este aberant şi nimeni nu ştie de unde a apărut în mass-media această trăznaie. La fel cum trăznaie era că tot Guvernul îşi va da demisia, pentru a-l obliga pe Grindeanu să-şi dea demisia, adică nişte lucruri care sunt nefireşti pentru PSD. La PSD lucrurile sunt cât se poate de simple: dacă ai vrea să faci o remaniere, dacă ai vrea să faci o remaniere totală de Guvern, pur şi simplu faci o analiză în CEx şi le spui oamenilor vă daţi demisia sau veţi fi schimbaţi şi cu asta gata! Aşa-i în PSD, nu suntem la PNŢ, la PDL, unde se agaţă fiecare de scaun şi e o nebunie. Aseară, inclusiv Liviu Dragnea a ieşit public şi a dat explicaţii cred că vreo două ore, a explicat cu subiect şi predicat, în calitatea lui de preşedinte al partidului, că nu ne-a trecut niciodată prin cap vreodată să facem o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern, adică să intrăm în Cartea Recordurilor pentru penibil, pentru situaţiile astea stranii. Cu toate explicaţiile şi cu toate detaliile şi cu toată comunicarea noastră publică, văd că subiectul rămâne pe prima pagină a presei, pentru că probabil şi mass-media din România are nevoie de astfel de subiecte, aşa, de scandal şi cu foarte mult miez de cancan”, potrivit RFI.


Citește și:  Codrin Ștefănescu, la RFI: Informația potrivit căreia Guvernul își va da demisia, pentru a-l obliga pe Grindeanu să plece, este o trăznaie. Sunt lucruri nefirești pentru PSD

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a afirmat că informațiile privind schimbarea Guvernului reprezintă „o trăznaie demnă de Cartea Recordurilor”.


 

 

14,15: Președintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat declarațiile de miercuri ale lui Niculae Bădălău susținând că acesta „este un foarte bun scenarist, foarte informat".

„Înseamnă că este un foarte bun scenarist, foarte informat. Eu le-am spus tuturor colegilor mei, le-am transmis de aseară, le spun şi acum să înceteze cu aceste scenarii şi cu aceste dispute, pentru că este important să finalizăm acea evaluare care se poate termina foarte bine pentru toată lumea, sau foarte bine pentru români”, a replicat Dragnea.

Totodată, Liviu Dragnea a mai spus că 99% din Guvern „ţine” cu el şi că de câteva luni Executivul este „tot prin anticameră pe aici”, el menţionând că PSD nu va depune moţiune de cenzură şi că el nu ia în calcul demiterea întregului Cabinet.

Întrebat, miercuri, despre posibilitatea de a veni un alt Guvern, Dragnea a răspuns: „Dar de ce vorbim de alt Guvern? Noi încercăm foarte mult să ţinem cu acest Guvern”.



Întrebat dacă opinează că Guvernul ţine cu el, şi dacă este sigur de acest lucru, Dragnea a răspuns: „Eu cred că da. 99% din Guvern ţine cu mine. De câteva luni de zile e tot prin anticameră pe aici”. Dragnea s-a referit astfel la anticamera sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Liderul PSD a mai spus că nu iau în calcul demiterea întregului Guvern şi că PSD nu va depune moţiune de cenzură împotriva propriului Executiv.

„Moţiune de cenzură, PSD nu va depune. Eu nu iau în calcul demiterea întregului Guvern. Eu iau în calcul finalizarea evaluării care trebuie să ne arate dacă programul de guvernare va fi pus în practică în totalitate”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă se va opune în condiţiile în care majoritatea din conducerea PSD ar decide schimbarea premierului, Dragnea a răspuns: „Eu nu cred că ajungem acolo. Adică sper să nu ajungem acolo, pentru că pe mine mă interesează ca să existe o coerenţă în actul de guvernare”.

Chestionat ce nu îi convine la Grindeanu, Dragnea a replicat, râzând: „Tocmai am spus că îl iubesc foarte mult. De ce mă întrebaţi ce nu-mi convine? Totuşi…”


Președintele PSD și al Camerei Deputaților declarase, marți seară, la Antena 3, că el, personal, nici n-a avut intenția și nici nu are intenția de a-l demite din funcția de premier pe Sorin Grindeanu.

În schimb, miercuri, Liviu Dragnea, a criticat, în plenul Parlamentului, absența premierului Sorin Grindeanu și a ministrului de Finanțe, Viorel Ștefan, de la ședința privind Legea salarizării unitare. Șeful PSD a subliniat că "această problemă va fi reglată din interior".


"Sunt nevoit să fac o precizare doar pentru rigoare. Este cel mai important proiect legislativ al coaliției de guvernare. Nu a fost o poziție foarte confortabilă pentru noi că ministrul de Finanțe nu a fost prezent. Faptul că Viorel Ștefan nu a fost prezent aici nu este în regulă. Până la riscuri vorbim de o certitudine. Este o ofensă. M-a întristat foarte mult această atitudine. M-aș fi bucurat ca astăzi să fie prezent tot Guvernul. Nu este vorba de nicio ruptură", a declarat Liviu Dragnea.

Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, susține că liderii partidului fac în aceste zile o analiză a activității Guvernului, în urma căreia ar fi dispuși să-l schimbe pe Sorin Grindeanu din funcția de premier, informează miercuri site-ul http://www.stiripesurse.ro.

Bădălău susține că liderii PSD sunt pregătiți să meargă la Cotroceni cu o nouă propunere de premier, în cazul în care se va ajunge la demiterea lui Sorin Grindeanu.

”În aceste zile se face o analiză, o analiză foarte serioasă pe fiecare minister în parte. Haideți să așteptăm rezultatele acestei analize și abia apoi să tragem concluziile. În urma acestei analize care se va face în Comitetul Executiv și în care va fi prezentată activitatea fiecărui ministru în parte, eu sunt dispus să votez pentru schimbarea unor miniștri și, dacă analiza ne va arăta că acest Guvern trebuie schimbat în totalitate, vom lua în considerare inclusiv schimbarea premierului, dacă la dumnealui este problema.

Avem deja un număr destul de mare de miniștri care se plâng de relația proastă pe care o au cu premierul Sorin Grindeanu. Sunt cinci sau șase colegi care se reclamă acest lucru și eu consider că acesta este un semnal de alarmă destul de puternic. Trebuie să vedem. Am văzut și nemulțumirile primarului general, doamna Firea, am văzut și alți colegi și nu este exclus ca problema să fie la primul ministru.

Noi ne-am asumat un program de guvernare care oferă o șansă imensă României pentru dezvoltare și nicio persoană din acest Guvern nu este mai importantă decât programul de guvernare. Funcțiile acestea sunt vremelnice și de aceea nu cred că trebuie să fie cu supărare dacă un coleg sau altul vor fi nevoiți să plece. Cu certitudine este nevoie de o împrospătare a echipei guvernamentale, acum rămâne să vedem dacă a întregii echipe sau doar a unor miniștri”, a declarat președintele executiv al PSD.


Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a încercat, marți, să explice recentele ei critici la adresa Guvernului Grindeanu, susținând că "nu am făcut decât să exprim public relațiile pe care le avem, noi aleșii locali, cu Guvernul. Nu mi-am permis să tac, să ascund relațiile pe care le avem".

Declarațiile lui Niculae Bădălau intervin după ce Gabriela Firea a avut, la rândul ei, o serie de critici la adresa Cabinetului Grindeanu.

"Este firesc ca un Guvern politic să fie supus unei evaluări de către președintii partidelor din coaliție. Am câștigat pe un program de guvernare care trebuie respectat ad literam. Nu oamenii din Guvern răspund, ci noi ca partid. Din nefericire, unii dintre reprezentanții Guvernului nu înțeleg ca românii să fie tratați cu respect", a susținut, acum două zile, Gabriela Firea.

În această dispută dintre Gabriela Firea și Sorin Grindeanu a intervenit și fostul președinte al PSD, Victor Ponta, care i-a luat apărarea lui Grindeanu. Fostul lider PSD Victor Ponta a reacţionat, luni, la criticile Gabrielei Firea la adresa Executivului condus de Sorin Grindeanu, întrebându-se ”ca cetăţeanul turmentat” dacă schimbarea guvernului este urgenţa social-democraţilor în această vară şi dacă asta este ceea ce îşi doreşte electoratul PSD.


Ea a afirmat că nu este surprinsă de reacție și că, dacă Ponta ar mai fi fost președinte al PSD, ea nu ar fi ajuns la șefia Primăriei Bucureștiului, întrucât nu a avut susținerea lui în campania electorală.

Victor Ponta a comparat reacția Gabrielei Firea cu cea a lui Traian Băsescu, din perioada în care Băsescu era primarul Bucureștiului.

„Eram în Guvernul PSD condus de Adrian Năstase în perioada 2001-2004 când primar general al Bucureștiului era Traian Băsescu. Îmi amintesc că tot ce nu era el în stare să facă la Primărie, Băsescu dădea vina pe Guvern. Iar în 2004 s-a jurat că vrea să rămână primar <<să își termine proiectele>>, dar a candidat la Prezidențiale și ați văzut ce bine ne-a fost! Să înțeleg acum, în 2017, că ce făcea Băsescu era bine? Poate mă ajutați dvs cu ceva lămuriri; dacă întreb conducerea partidului, sigur nu au ei timp să piardă cu un biet membru așa cum sunt eu…”, a conchis Victor Ponta.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă