UPDATE 17.40: Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a lipsit de la dezbaterea privind Legea Salarizării, întrucât nu se află în țară. El va semna, miercuri, la Paris, Convenția Multilaterală pentru implementarea în cadrul tratatelor fiscale a măsurilor legate de prevenirea erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor (BEPS), informează Ministerul Finanțelor.
„Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor Publice, semnează astăzi, la Paris, Convenția Multilaterală pentru implementarea în cadrul tratatelor fiscale a măsurilor legate de prevenirea erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor (BEPS), care include 15 acțiuni de combatere a evaziunii fiscale”, informează sursa citată.
Potrivit acestuia, România a aprobat anul trecut aderarea la Forumul de implementare a Proiectului BEPS, alăturându-se țărilor și jurisdicțiilor, care cooperează cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și cu membrii G20 la dezvoltarea standardelor acestuia. „Astfel, țara noastră va implementa rapid, coordonat și consistent măsurile planului BEPS în cadrul tratatelor fiscale în vigoare, fără a mai fi nevoie de negocierea bilaterală a fiecărui tratat fiscal în parte", a mai precizat sursa citată.
17.15: Premierul Sorin Grindeanu nu a fost prezent, miercuri, la Camera Deputaților, unde s-a votat Legea Salarizării, pentru că nu a fost invitat, au declarat surse de la Palatul Victoria, pentru HotNews.
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a taxat, în plenul Parlamentului, absența premierului Sorin Grindeanu și a ministrului de Finanțe, Viorel Ștefan, în ședința privind Legea salarizării unitare. Șeful PSD a subliniat că "această problemă va fi reglată din interior".
"Vreau să mulţumesc tuturor deputaţilor care astăzi au votat această lege. Este o lege care va face istorie, este un act istoric votul de azi. Am ascultat cu atenţie toată campania mincinoasă. Este prima dată când o lege care măreşte veniturile românilor este prezentată că un lucru rău. Dacă ai foarte mult tupeu, poţi să explici aşa. În perioada următoare, fiecare salariat din sistemul bugetar o să vadă cum îi creşte salariul.
Da, într-adevăr, este o problema că ministrul de Finanţe nu a venit în Parlament să susţină această lege. Am puterea să-mi asum acest lucru. Îmi cer scuze. Este o problema pe care o vom regla în interior. Era bine să fie şi premierul, pentru că este cea mai importantă lege din acest an", a declarat Dragnea.
Totodată, Liviu Dragnea a mai adăugat că absența ministrului de Finanțe este o ofensă, șeful social-democraților subliniind că acesta a fost cel mai important proiect din acest an al coaliției de guvernare.
"Sunt nevoit să fac o precizare doar pentru rigoare. Este cel mai important proiect legislativ al coaliției de guvernare. Nu a fost o poziție foarte confortabilă pentru noi că ministrul de Finanțe nu a fost prezent. Faptul că Viorel Ștefan nu a fost prezent aici nu este în regulă. Până la riscuri vorbim de o certitudine. Este o ofensă. M-a întristat foarte mult această atitudine. M-aș fi bucurat ca astăzi să fie prezent tot Guvernul. Nu este vorba de nicio ruptură", a declarat Liviu Dragnea.
Proiectul legii salarizării unitare a personalului bugetar a fost adoptat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților. S-au înregistrat 188 de voturi ''pentru'', 28 "împotrivă" și 47 de abțineri.
Liderul PSD Liviu Dragnea a susţinut, miercuri, că 99% din Guvern „ţine” cu el şi că de câteva luni Executivul este „tot prin anticameră pe aici”, el menţionând că PSD nu va depune moţiune de cenzură şi că el nu ia în calcul demiterea întregului Cabinet.
Întrebat, miercuri, despre posibilitatea de a veni un alt Guvern, Dragnea a răspuns: „Dar de ce vorbim de alt Guvern? Noi încercăm foarte mult să ţinem cu acest Guvern”.
Întrebat dacă opinează că Guvernul ţine cu el, şi dacă este sigur de acest lucru, Dragnea a răspuns: „Eu cred că da. 99% din Guvern ţine cu mine. De câteva luni de zile e tot prin anticameră pe aici”. Dragnea s-a referit astfel la anticamera sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Liderul PSD a mai spus că nu iau în calcul demiterea întregului Guvern şi că PSD nu va depune moţiune de cenzură împotriva propriului Executiv.
„Moţiune de cenzură, PSD nu va depune. Eu nu iau în calcul demiterea întregului Guvern. Eu iau în calcul finalizarea evaluării care trebuie să ne arate dacă programul de guvernare va fi pus în practică în totalitate”, a spus Dragnea.
Întrebat dacă se va opune în condiţiile în care majoritatea din conducerea PSD ar decide schimbarea premierului, Dragnea a răspuns: „Eu nu cred că ajungem acolo. Adică sper să nu ajungem acolo, pentru că pe mine mă interesează ca să existe o coerenţă în actul de guvernare”.
Chestionat ce nu îi convine la Grindeanu, Dragnea a replicat, râzând: „Tocmai am spus că îl iubesc foarte mult. De ce mă întrebaţi ce nu-mi convine? Totuşi…”