12.2 C
București
duminică, 24 octombrie 2021

O rachetă lansată din Marea Neagră va pune pe orbită satelitul României

România urmează să devină, după Franța, cea de-a doua țară din Uniunea Europeană care își plasează un satelit artificial în jurul Terrei, a anunțat Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA).

Satelitul va fi construit în România, iar racheta care îl va plasa pe orbita Pământului, denumită EcoRocket, este, de asemenea, construită în țara noastră.

Racheta purtătoare este proiectată şi construită integral în România de către ARCA. Racheta va fi lansată de sub Marea Neagră, în cadrul unei unei proceduri în premieră, care va testa posibilitatea de a reduce dependenţa de o rampă de lansare clasică, aflată pe sol.

Dacă acest program științific și tehnologic va reuși, ARCA va candida cu el și pentru un premiu de zece milioane de euro oferit de Comisia Europeană cu rolul de a stimula tehnica aerospaţială.

Foto: Facebook

Premiul oferit de UE are rolul de a stimula cercetarea și industria aerospațială europeană, prin realizarea de rachete lansatoare de sateliţi cu impact negativ redus asupra mediului înconjurător şi la un cost de lansare redus. România va deveni a 11-a ţară din lume și a doua din UE care își lansează un satelit propriu.

„Sunt gata să aloc resurse mai multe dar să legăm aceste resurse de rezultate. Și să văd la bugetele pe care le alocăm, să facem o analiză nu numai cantitativă dar și calitativă”

Florin Cîțu,

Prim-ministru

Premierul Florin Cîțu, fost ministru de Finanțe, declară că, în principiu, e dispus să accepte să se aloce bani de la bugetul de stat oricărui domeniu, inclusiv celui gestionat de Ministerul Educației și Cercetării, cu condiția să vadă și rezultate concrete după alocarea acestor bani. Este însă de precizat că programele ARCA nu au primit bani de la Ministerul Educației și Cercetării, cel puțin până acum.

 

“România nu poate fi puternică decât dacă se bazează pe cunoaștere și inovare, de aceea trebuie găsite soluții pentru stimularea inovării, creșterea rolului cercetării în domenii ca medicina, biotehnologia sau energia verde”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Președintele Iohannis, fost profesor de Fizică, este optimist: “Cercetarea este, alături de educație, șansa noastră la un viitor pe care nu avem voie să îl ratăm”.

 

ARCA este o asociație neguvernamentală din România, cu sediul în județul Vâlcea, fondată oficial în anul 1999 de inginerul Dumitru Popescu. ARCA are ca proiecte construirea rachetelor, a baloanelor stratosferice și a vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) și nu se bazează pe bani de la statul român, ci în principal pe sponsorizări.

Prima activitate a colaboratorilor ARCA a fost cea din anul 1998, când au început să lucreze la proiectul unui motor de rachetă de înaltă performanță. A fost un motor de rachetă conceput să producă 85 000 de kilograme forță (kgf), care folosește așa numitul ciclu deschis, iar cele patru camere de ardere sunt alimentate cu oxigen lichid și kerosen la o presiune în camera de combustie de 70 de bari.

Racheta pe care ARCA dorește să o lanseze în iunie 2021 din Marea Neagră se numește EcoRocket și este bazată pe abur.

🟢 #LaunchGreen EcoRocket will launch from undersea, in June 2021, through an innovative procedure. In this way we will…

Publicată de ARCA pe Sâmbătă, 27 februarie 2021

Încă de acum o lună, un comunicat emis de ARCA preciza că a fost turnată treapta a doua a rachetei, aceasta fiind realizată din materiale compozite. Racheta românească este proiectată să atingă o altitudine de 240 de kilometri.

România a lansat deja în spațiu un minisatelit, botezat Goliat, în anul 2012. Acesta fusese construit de Universitatea Bucureşti, Institutul Politehnic din Bucureşti, Agenţia Spaţială Română (ROSA) și Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS). Minisatelitul românesc a fost trimis în spațiu cu o rachetă a Agenției Spațiale Europene (ESA).

Uniunea Europeană stimulează asemenea proiecte încă din anul 2018, când autoritățile de la Bruxelles au demarat un program pentru a dezvolta rachete civile ieftine și mai puțin nocive față de mediu.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă