17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăTechMircea Geoană: Este nevoie de un început proaspăt în politica românească

Mircea Geoană: Este nevoie de un început proaspăt în politica românească

Mircea Geoană a declarat miercuri, în cadrul emisiunii ”XPress”, de pe B1 TV, referitor la noul Partid Social Românesc (PSRO), că formațiune politică este un proiect autentic de stânga și a subliniat că, în acest moment, este nevoie de un început proaspăt pe scena politică românească.

”Sunt convins de faptul că vremea monopolului partidelor tradiționale în România, și pe stânga, și pe dreapta, se apropie de sfârșit.(…) Nevoia de un început proaspăt în politica românească este, cred, o chestiune pe care o resimțim cu toții”, a spus Geoană.

Liderul PSRO a precizat că înființarea noii formațiuni politice a avut la bază o nedreptate și că el nu a vrut să plece din PSD. 

”Pe de o parte, Partidul Social Românesc a plecat dintr-o nedreptate care a fost făcută și mie, și altor colegi. Pe de altă parte, dintr-o necesitate obiectivă. Spuneați că partidele nu le mai poți recunoaște după ideologie și după programul politic. Este inacceptabil. (…) În clipa în care am început PSRO, am plecat de la două condiții. Eu nu am vrut să plec din PSD. Nu am avut o acțiune programatică să mă duc să mă supăr pe partidul pe care eu l-am condus. Ar fi fost nefiresc și într-un fel nedemn pentru un fost președinte de partid. Dacă Ponta și ai lui spun că nu au nevoie de Geoană, nu avem nevoie de oameni ca Geoană, care, până la urmă, sunt niște oameni utili oricărei construcții politice, nu o să mă duc la pensie. Și atunci ne-am apucat de un proiect nou. Acest proiect vreau să fie autentic de stânga. Și când îi spun social și românesc sunt convins că răspunde unei așteptări profunde în societatea românească de mai multă dreptate socială”, a explicat Mircea Geoană. 

Mircea Geoană a vorbit, în cadrul emisiunii și despre protocolul semnat cu PNL, prilej cu care a afirmat că scopul acestuia este realizarea unui nou proiect de țară. 

”Noi nu am semnat cu PNL-ul un simplu protocol de formare a unei majorități sau de formare a unui guvern împreună. Am semnat un proiect politic pentru un nou proiect de țară. Pentru că eu cred că în clipa de față noi nu mai avem un proiect de țară. (…) Eu cred că a ne uni forțele și competențele și profesioniștii și de la partea noastră de stânga, cu cele de dreapta, poate reprezenta un proiect de țară. În accepțiunea mea, un proiect de țară pentru următorul deceniu trebuie să fie un proiect pentru o Românie dezvoltată”, a mai spus Mircea Geoană. 

PNL, reprezentat de Vasile Blaga, şi PSRO, reprezentat de Mircea Geoană, au încheiat, la sfârșitul lunii aprilie, un protocol de colaborare, văzut ca un prim pas al negocierilor politice în vederea debarcării Guvernului Ponta.

Citește și: Ce le poate aduce liberalilor sprijinul lui Mircea Geoană?

Astfel, cele două formațiuni politice își propun formarea unei majorităţi parlamentare în perspectiva unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Ponta și susţinerea învestirii unui nou Guvern. Protocolul prevede şi formarea unui Consiliu Consultativ cu reprezentanţi din ambele forţe politice cu scopul de a dezbate problemele politice de pe agendă şi de a conveni poziţii comune ale celor două partide.

În protocol se precizează că se va institui un mecanism de cooperare parlamentară pentru stabilirea unor poziţii comune privind sistemul electoral, finanţarea partidelor, modificarea Constituţiei, reorganizarea administrativ-teritorială. Durata protocolului se întinde pe perioada actualei legislaturi parlamentare, cu posibilitatea de prelungire pentru legislatura 2016-2020.

 

Cele mai citite

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă