15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăTechLiderul Grupului PSD la Camera Deputaților, condamnat cu suspendare

Liderul Grupului PSD la Camera Deputaților, condamnat cu suspendare

În „clubul“ con­dam­naților cu suspendare de la vârful PSD, președintelui PSD Liviu Dragnea și secretarului general al PSD, Marian Neacșu, li se alătură și liderul Grupului PSD de la Camera Deputaților, deputatul de Galați Florin Pâslaru.

El a fost condamnat de completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) la șase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, într-un dosar în care fusese trimis în judecată de Parchetul General pentru conflict de interese.

„Condamnă pe inculpatul Pâslaru Florin Costin la pedeapsa de 6 luni închisoare. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1. (…) În baza art. 81, art. 82 Cod Penal anterior cu aplicarea art.5 Cod Penal, suspendă condiţionat executarea pedepsei principale şi fixează un termen de încercare de 2 ani și 6 luni“, se spune în sentința 137/2016, pronunțată de magistrații ÎCCJ în dosarul 1128/1/2016.

A pierdut și procesul cu ANI

Este cel de al treilea proces pierdut de Florin Pâslaru, după ce a mai pierdut alte două procese în care s-a mai judecat cu Agenția Națională de Integritate (ANI) și Parchetul General.

În noiembrie 2011, ANI constata că din 2009 deputatul Pâslaru îşi angajase fiul, Alexandru Pâslaru, ca şef de cabinet la biroul parlamentar, încălcând prevederile Legii Anticorupţie, nr. 161/2003. Fiul deputatului încasase salarii în valoare de 21.662 de lei. Deşi nu contestase raportul ANI în termenul legal, mai târziu Pâslaru a cerut în instanță anularea raportului ANI. Dosarul 478/44/2012 a ajuns la Curtea de Apel Bacău, care a respins cererea lui Pâslaru.

Deputatul PSD a făcut recurs și dosarul a ajuns pe rolul ÎCCJ, care s-a pronunțat recent, respingând recursul lui Pâslaru prin sentință definitivă și irevocabilă. Totuși a scăpat ieftin, pentru că s-a ales doar cu o sancțiune cu „diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 3 luni“. Raportul de evaluare privind încălcarea de către Florin Pâslaru a regimului juridic al conflictului de interese a rãmas definitiv și irevocabil prin decizia ÎCCJ nr. 1502 din 18.05.2016.

„Colecționar“ de condamnări penale

Destul de ușor a scăpat Florin Pâslaru și în primul proces cu Parchetul General. Pe 8 ianuarie 2014, Parchetul General anunţa că procurorii Secţiei de Urmărire Penală au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a deputatului Florin Pâslaru pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. În dosarul nr. 107/1/2014, ÎCCJ s-a pronunțat pe 20.03.2015, administrân-

du-i lui Pâslaru o amendă penală. „Condamnă pe inculpatul Pâslaru Florin Costin, la o pedeapsă de 2.000 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese“, se spunea în sentința nr. 213/20.03.2015, a instanței supreme. Pe 10 martie 2016, Parchetul General a făcut apel și ÎCCJ a admis apelul, în dosarul nr. 1128/1/2016 fiind dispusă condamnarea lui Pâslaru la 6 luni, cu suspendare. În cele două procese cu Parchetul General, deputatul PSD s-a ales cu două condamnări penale, amenda și închisoarea.

La desemnarea lui Florin Pâslaru pentru șefia Grupului PSD din Cameră, președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat în ce măsură nominalizarea acestuia respectă criteriile de integritate ale PSD, având în vedere că Pâslaru are certificat CNSAS de colaborare cu securitatea şi avea o primă condamnare penală pentru conflict de interese. Liviu Dragnea a răspuns: „Nu ştiu, colegii mei au spus că nu afectează“.   

Informator. Deputatul PSD „Pintea“

Pâslaru a fost turnător la Securitate încă de pe vremea când era student la Facultatea de Piscicultură Galaţi. A făcut-o din proprie iniţiativă.

„Fără a i se solicita, ne-a dat să înţelegem că este gata să ne sprijine în activitatea noastră“, scria în raportul din 04.04.1980 căpitanul de Securitate Gh Ciobotaru. Pe 08.04.1980 a semnat angajamentul, a primit numele conspirativ „Pintea“ şi a început „treaba“. A compus 23 de note informative. Ca o recunoaştere a muncii sale, in iunie 1981 a fost promovat din categoria „cola­boratori“ în cea a „informatorilor“.

Cele mai citite

Bogdan Lobonț, înaintea partidei cu CFR Cluj: “Avem din nou posibilitatea să arătăm ceea ce putem în momentul de faţă”

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri, antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Bogdan Lobonț, a împărtășit gândurile sale înaintea meciului cu...

Rusia – Ucraina, ziua 779: Kremlinul spune că declarațiile lui Macron sunt parte a unei tendințe periculoase

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris astăzi comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în...

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...
Ultima oră
Pe aceeași temă