15.7 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăTechEugen Tomac: PMP va susține inițiativa liberalilor privind revocarea Avocatului Poporului

Eugen Tomac: PMP va susține inițiativa liberalilor privind revocarea Avocatului Poporului

Președintele executiv al PMP, Valeriu Steriu, a anunțat, vineri, că formațiunea va susține demersul PNL privind revocarea din funcție a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, informează Mediafax

„În acest subiect am mers alături de cei din PNL. Suntem şi noi dorinici să aşezăm instituţiile statului să lucreze pentru statul român”, a declarat preşedintele executiv al PMP, Valeriu Steriu, întrebat dacă PMP va susţine demersul PNL de revocare a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

Deputatul PMP a afirmat că va avea discuţii cu privire la susţinerea moţiunii de cenzură propusă de PNL după ce vor vedea textul moţiunii. „Aşteptăm să îi vedem textul. Avem discuţii cu toată opoziţia. Am avut deja un prim demers de a semna împreună în urmă cu 15 zile la CCR. Vom mai avea astfel de demersuri. În momentul în care avem un text al acestei moţiuni vom avea cu siguranţă o analiză în cadrul partidului pentru a vedea cum putem contribui şi noi pentru a stopa orice fel de derapaje de la democraţie”, a spus Steriu.

PMP avut o întâlnire informală şi cu USR privind moţiunea simplă pe care partidului lui Nicuşor Dan o va depune, a spus deputatul PMP, precizând că USR nu le-a transmis încă textul moţiunii. „Şi noi cu îngrijorare ce se întâmplă. De asemenea, vedem că cu mare uimire că preşedintele PSD afirmă că nu cunoaşte despre cele ce se întâmplă la nivelul Guvernului, iar Guvernul nu cunoaşte ce se întâmplă la nivelul Ministerului Justiţiei”, a conchis Steriu.


 Cum vrea PNL să se lupte cu PSD și cu fostul PDL

PNL va depune o moțiune de cenzură dacă guvernul PSD va modifica legislația penală. În paralel, partidul caută o persoană care să organizeze congresul, fiind vehiculat numele lui Dan Motreanu.


PNL va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, în cazul celor două OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, după ce vor fi adoptate de executiv, a declarat șefa interimară a PNL, Raluca Turcan, la Palatul Parlamentului.

„Azi PNL a decis depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului pe cele două ordonanțe privind grațierea și modificarea Codului Penal. Vom face lucrul acesta în secunda doi în care Guvernul va emite aceste ordonanțe. În perioada campaniei electorale nu s-a vorbit nicio secundă despre grațiere și modificarea Codului Penal. În audierile miniștrilor, în prezentarea programului de guvernare nu s-a discutat despre grațiere și modificarea Codului Penal. Acestea sunt două demersuri orientate spre satisfacerea demersurilor unui grup clientelar din PSD și pentru albirea președintelui PSD, Liviu Dragnea”, a precizat Raluca Turcan.

Potrivit șefei interimare a PNL, inițiativa Guvernului de a pune înaintea bugetului de stat OUG privind grațierea și modificarea Codului penal arată că Executivul „nu este preocupat de problemele reale”.

„Inițiativa Guvernului de a pune înaintea bugetului de stat ordonanțe privind grațierea și modificarea Codului Penal pentru clientela politică arată că de fapt guvernul nu este preocupat de problemele reale pe care le-a clamat în campania electorală, ci de interesele celor care gravitează în jurul grupului de decizie. (…) În momentul în care vom realiza că prioritatea majorității parlamentare și a guvernului e de a salva hoții din pușcărie, vom depune moțiune de cenzură. În secunda doi. Nu vom avea nici cea mai mică reținere să nu ne luptăm cu toate instrumentele parlamentare împotriva unui abuz la adresa oamenilor cinstiți din această țară”, a susținut Raluca Turcan.

Președintele PNL a afirmat că va susține moțiunea simplă pe justiție pe care o va depune USR și că liberalii au discutat cu reprezentanții acestui partid în vederea susținerii moțiunii de cenzură.

„Am discutat deja cu cei de la USR, în momentul în care vor reveni în parlament toți deputații și senatorii vom începe strângerea semnăturilor.(…) Ne vom adresa tuturor parlamentarilor de bună credință, celor care vor să se opună unui abuz instituțional al Guvernului”, a spus Raluca Turcan.

Ministerul Justiției a anunțat, joi, că luni va fi organizată o dezbatere publică cu privire la OUG privind modificarea codului penal și OUG privind grațierea. Dezbaterea va avea loc între orele 10.00 și 12.00 și vor participa maximum 50 de persoane.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat, miercuri, solicitarea Ministerului Justiţiei privind avizarea Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi a Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru graţierea unor pedepse, iar în urma deliberărilor, a dat un aviz negativ.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.


 Citește și: Liviu Dragnea primește încă un semnal ferm. CSM a dat astăzi aviz negativ în cazul proiectelor de ordonanță de urgență privind grațierea și modificările codurilor penale, strecurate de liderul PSD pe sub ușa Guvernului Grindeanu

Consiliul Superion al Magistraturii (CSM) analizează, miercuri, în ședința plenului, proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificările codurilor penale. Acestea au fost trimise spre avizare de către Ministrul Justiției și au fost blamate de președintele Klaus Iohannis, care a început procedura pentru organizarea referendumului în legătură cu aceste modificări și a trimis în Parlament o scrisoare pe această temă.


 

Cele mai citite

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă