11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăTechDiaspora, motiv de scandal între PSD și PNL

Diaspora, motiv de scandal între PSD și PNL

 

Camera Deputaților a votat, ieri, în calitate de for decizional,  noua lege a alegerilor parlamentare, cu 273 de voturi „pentru“, zece împotrivă și opt abțineri. Proiectul va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Adoptarea noii legi electorale nu a fost lipsită de controverse. Astfel, la votul pe articole PNL a propus un amendament privind creșterea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora de la 6 la 12. Social-democrații s-au opus. La vot, s-au înregistrat 114 „pentru“, 113 „contra“ și două abțineri, ceea ce a însemnat respingerea propunerii, pentru că nu a întrunit votul majorității celor prezenți. Liderul grupului PNL, Ludovic Orban, a reclamat faptul că, la momentul votului, au fost patru deputați liberali al căror vot nu a fost înregistrat din motive tehnice, ținând de sistemul electronic. PNL a cerut repetarea votului, dar PSD s-a opus pe motiv că ar reprezenta „un precedent periculos“. Liberalii au cerut o anchetă pentru lămurirea incidentului.

Noua lege electorală aduce o serie de schimbări importante. Astfel, proiectul marchează abandonarea sistemului uninominal introdus odată cu alegerile parlamentare din 2008 și revenirea la votul pe listă, practicat anterior. Acest sistem întărește puterea șefilor de partide, care vor desemna candidații pe listă.

Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului va fi de un senator la 168.000 de locuitori, iar în cazul Camerei Deputaților, de un deputat la 73.000 de locuitori. Pe acest sistem, noul Parlament ar urma să aibă în jur de 466 de senatori și deputați. În acest fel, Legislativul a redus numărul de parlamentari – în 2012 au fost aleși 588, dar a încălcat voința populară. În 2009, românii au votat, în cadrul unui referendum, pentru un Parlament cu doar 300 de aleși.  Potrivit legii, pragul electoral va fi de 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale. Legea alegerilor parlamentare este rezultatul unui compromis realizat de liderii partidelor politice, care au negociat subiectul acum o lună de zile.    

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă