15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăTechCum s-a dezumflat anticorupția din PSD

Cum s-a dezumflat anticorupția din PSD

Social-democrații acuzați de corupție vor fi pasibili de sancțiuni, potrivit noului Cod de conduită al PSD. Însă aplicarea sancţiunilor nu va fi automată, ci decisă individual, de către conducerea PSD.  Codul întărește puterea șefului PSD, Liviu Dragnea, care poate pedepsi diferit doi demnitari aflați în aceeași situație.

Potrivit proiectului de Cod, prezentat de Liviu Dragnea în şedinţa Comitetului Executiv Național (CEx) noile sancţiuni se pot aplica membrilor împotriva cărora este pusă în mişcare acţiunea penală, este începută urmărirea penală, este dispusă arestarea preventivă sau care sunt trimişi în judecată, condamnaţi în primă instanţă sau condamnaţi definitiv cu executare pentru fapte de corupţie. Codul nu prevede sancţiuni diferenţiate pentru aceste elemente de integritate, deciziile urmând a fi luate la nivel judeţean sau central de către liderii PSD, pe baza unor analize a comisiilor de etică de la nivel local sau național. Astfel, sancţiunile care pot fi aplicate sunt retragerea sprijinului politic, suspendarea din funcţia politică, suspendarea din calitatea de membru de partid şi excluderea din partid. Liderii PSD din conducerea naţională a partidului, respectiv membrii Biroului Permanent Naţional (BPN), vor putea fi sancţionaţi doar după o evaluare a Comisiei Naţionale de Etică, condusă de deputatul Florin Iordache,  decizia finală aparţinând CEx. Comisia Naţională de Etică şi, respectiv, BPN al PSD vor avea competenţe în cazul membrilor cu funcţii de conducere la nivel judeţean. Comisia judeţeană şi, respectiv, BPJ vor avea competenţe în cazul membrilor PSD fără funcţii în partid la nivel local.

Ponta, la mâna lui Dragnea

Codul urmează să fie votat de către conducerea PSD peste trei săptămâni și, dacă va intra în vigoare, va permite deciziile politice diferite în cazuri similare din punct de vedere juridic și va consolida, implicit, puterea liderului PSD Liviu Dragnea. Ar fi posibil ca un lider trimis în judecată să își piardă funcția, iar un altul aflat în aceeași situație să și-o păstreze.  Mai mult, documentul propune sancțiuni doar pentru faptele de corupție. Practic, acest lucru echivalează cu scoaterea de sub incidența documentului a lui Liviu Dragnea, cel care a propus textul codului. Și aceasta pentru că Dragnea,  condamnat la un an de închisoare cu suspendare în prima instanță în dosarul „Referendumul“, a afirmat în permanență că nu se face vinovat de fapte de corupție. Juridic, lucrurile nu stau așa, din moment ce Liviu Dragnea a fost condamandat în baza legii 78/2000, privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. Însă, câtă vreme decizia finală parține Cex, în fruntea căruia se află Liviu Dragnea, este greu de crezut că partidul va interpreta lucrurile diferit. 

Mai mult, premierul Victor Ponta ar putea scăpa și el de „analiza“ partidului. Victor Ponta, trimis în judecată de DNA, în dosarul „Turceni – Rovinari“ a declarat de mai multe ori că nu este acuzat de corupție. „Nu sunt acuzat de corupție, pentru simplul motiv că nu aveam nici o funcție publică în aceea perioadă. Sunt acuzat pentru activitatea mea de avocat“, este varianta premierului.  De fapt, pe baza noului Cod, soarta lui Victor Ponta va depinde de decizia politică a Cex, format din Liviu Dragnea, vicepreședinții partidului și liderii organizațiilor județene.

Vor păzi secretele partidului

Documentul conţine şi o serie de principii la care membrii PSD trebuie să adere, precum „onestitatea şi respectul faţă de lege“, „respectarea drepturilor civice fundamentale“, condamnarea intoleranţei, rasismului, antisemitismului, xenofobiei, discriminărilor de orice natură, „integritate şi respect în activitatea politică, administrativă și profesională“.

Codul prevede şi faptul că, în exercitarea activităţii politice, membrii Partidului Social Democrat „nu trebuie să utilizeze în scop personal funcţiile şi demnitățile politice, în defavoarea interesului organizaţiei de partid de care aparţin şi /sau a imaginii publice a Partidului Social Democrat“ şi „nu vor profita de funcţia politică pentru a exercita presiuni – temporare sau de durată – asupra colegilor / organizaţiei locale în forţarea unor decizii care să contravină legii, interesului public, liniei generale a partidului, a agendei politice a acestuia, sau intereselor comunității“.

Membrii PSD vor avea şi obligaţia de a păstra „confidenţialitatea informațiilor și activităţilor specifice ale partidului / organizaţiei, cu excepția situațiilor în care legea prevede altfel“. Codul reafirmă obligaţia membrilor PSD „de a susține efortul financiar colectiv al partidului prin achitarea cotizației stabilite de Statut“.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...

Unirea Shopping Center: Inima Comercială a Bucureștiului

Situat în centrul vibrant al Bucureștiului, Unirea Shopping Center nu este doar un simplu centru comercial, ci o emblemă a orașului, fiind unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă