16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialSteaua lui Toca

Steaua lui Toca

Varianta bucureşteană a faimoasei alei americane Walk of Fame s-a îmbogăţit cu încă o stea, prima dedicată unui regizor. Chiar în luna în care împlineşte 65 de ani marele director de scenă Alexandru Tocilescu şi-a dezvelit propria distincţie din Piaţa Timpului.

 

După ce o serie de actori şi-au luat în primire stelele de pe Aleea Celebrităţilor (întotdeauna actorii iau „faţa” regizorilor şi frişca de pe tort, fiind mereu în lumina reflectoarelor), a venit, în sfârşit, şi rândul regizorilor. Punând în mod corect în ecuaţie rolul directorului de scenă, George Ivaşcu, „şeful” Teatrului Metropolis şi iniţiatorul proiectului Walk of Fame, a explicat spectatorilor ad-hoc veniţi în număr surprinzător de mare, chiar în miezul zilei şi în plină caniculă, cum devine treaba cu regizorii şi actorii: „Îi mulţumim domnului Alexandru Tocilescu pentru că întotdeauna creează pentru noi minunate poveşti. Noi, actorii, suntem doar purtători de emoţie, dar cel ce ne pune pe toţi în poveste este el, regizorul”. De altfel, o mulţime de actori au fost prezenţi la ceremonie, de la tinerii din distribuţia „Nevestelor vesele din Windsor”, şi actorii „în toată firea”, ca Vlad Ivanov, la cei mai „copţi”, precum Valentin Uritescu, Ion Besoiu, Irina Petrescu, Stela Popescu şi mulţi, mulţi alţii, veniţi, pe de o parte, pentru că-l iubesc mult pe „dragul lor Toca” şi, pe de altă parte, pentru că actorii adoră, pe bună dreptate, să le „facă curte” regizorilor.

Laudatio marca Sir Toby

Cel mai „baroc” laudatio i-a fost adus creatorului de teatru Alexandru Tocilescu de către unul dintre profesorii săi din Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, domnul Ion Toboşaru, alintat de foştii studenţi cu porecla aristocratică „Sir Toby”. Într-un speech cu multe podoabe, Sir Toby a spus, printre altele, că: „în opulentizarea unui dicţionar de teatru românesc, Toca ar reprezenta steaua polară a întregii noastre galaxii teatrale” şi că „în cele cinci decenii şi jumătate de când slujesc la catedră, printre prezenţele studenţilor, una exponenţială a fost cea a lui Toca, care, iată, creşte în exponenţialitate, în azurul şi zenitul creaţiei sale scenice”. Profesorul Ion Toboşaru a mai declarat că îşi doreşte ca, în câteva zeci de ani, steaua lui Tocilescu să se transforme în statuie.

Simţind că discursurile au alunecat din laude spre omagiu, regizorul Alexandru Tocilescu a destins atmosfera solemnă cu câteva glume bune. „Aveam 19 ani când am avut şansa să particip pentru prima dată la cursurile domnului profesor Toboşaru. Lucrurile s-au schimbat mult de atunci. Dacă pe vremea aceea nu ştiam cum s-o şterg mai repede de la ore, acum am ajuns să preţuiesc fiecare secundă petrecută în compania dumnealui.

Glume fine şi (prea) multă modestie

„Sărbătoritul” zilei a mai adăugat, plin de modestie, că prezenţa atâtor oameni de teatru, incluzându-i aici cu generozitate şi pe spectatori („cu toţii suntem oameni de teatru, unii pe scenă, alţii în sală”), îl onorează şi îl uimeşte.

„Sunt mirat pentru că nu am crezut niciodată că merit atâtea onoruri publice. Nu că nu mi-ar plăcea, ci pentru că sunt mulţi alţii care le-ar fi meritat înaintea mea”. Glumind în continuare, apăsând pe pedala umorului negru, de această dată, regizorul a spus: „Lumea a simţit că…ă…ă…ă… Şi atunci s-au grăbit ca să nu ajungă să-mi pună o cruce în loc de stea”. Fiind sincer emoţionat de mulţimea adunată pentru a-l aplauda, Tocilescu a încheiat spunând: „Uite, toată lumea aşteaptă ceva de la mine. Actorii aşteaptă să lucrăm împreună, publicul – să ne vadă spectacolele. Toţi aşteaptă. Aşa că vă mulţumesc pentru încurajare”. „Hărţuit” de jurnalişti pentru şi mai multe declaraţii, regizorul a continuat să facă poante, afirmând că se simte „ca Irinel Columbeanu”. Ca să-i satisfacă totuşi presei setea de informaţii, a mai adăugat că este uimit de prezenţa atâtor actori în public: „Nu mă aşteptam să fie atâta lume şi mai ales asemenea lume. Şi eu îmi iubesc actorii şi i-am iubit întotdeauna, dar nu mă aşteptam ca şi ei să mă iubească atât pe mine, pentru că eu mai urlu, mai fac urât… Dar uite că mi-au iertat tot”.

Felicitările au continuat să curgă apoi, la concurenţă cu şampania, şi toţi „oamenii de teatru”, fie ei artişti, fie „consumatori” ai actului artistic, s-au strâns într-un cadru mai puţin formal pentru a sărbători în continuare steaua primită de Alexandru Tocilescu. În curând vor avea un nou prilej de sărbătoare: regizorul va împlini pe 27 iulie 65 de ani.

Următorul artist care va primi o stea pe Aleea Celebrităţilor va fi îndrăgita actriţă Tamara Buciuceanu.

Cele mai citite

Dinamo și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League

Dinamo Bucureşti și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League. Astfel, conform tragerii la sorți de vineri, „Dulăii” se vor lupta pentru un loc...

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...
Ultima oră
Pe aceeași temă