20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCum să vă menţineţi viaţa sexuală la menopauză

Cum să vă menţineţi viaţa sexuală la menopauză

Aproape 60% dintre femeile care ajung la menopauză se confruntă cu o scădere a libidoului. Puţine sunt cele care încearcă să rezolve problema, iar o parte din cele care merg la sexolog sunt mai degrabă interesate să afle cum ar putea să le explice mai bine soţilor că nu mai vor să facă sex. „În urmă cu câţiva ani, a venit la mine o femeie de vreo 60 de ani, din Maramureş, care mi-a spus că nu mai voia să facă sex cu soţul ei, pentru că s-a plictisit. Voia să o sfătuiesc cum să-i spună soţului ei acest lucru. Din ce povestea, reieşea că pentru ea actul sexual fusese toată viaţa o datorie, de care credea că acum trebuie să scape, fiindu-i suficient faptul că avea grijă de gospodărie“, spune Roxana Mischianu, medic sexolog la Spitalul Colentina din Bucureşti.

Unii bărbaţi se resemnează şi ei atunci când partenerelor le dispare libidoul, însă pentru alţii acesta este începutul conflictelor. Pot să apară crize de gelozie pentru că se simt respinşi sistematic, neînţelegerile minore se amplifică, iar unii aduc la lumină conflicte mai vechi.

Folosiţi lubrifianţi şi creme cu estrogeni

Scăderea hormonilor femini, uscarea mucoasei vaginale, depresia, medicamentele pentru afecţiuni care apar odată cu vârsta, precum hipertensiunea sau diabetul, sunt cauzele care duc la lipsa libidoului. „Mi s-a părut întotdeauna că multe femei trăiesc în tăcere simptomele menopauzei, precum uscarea vaginului, pentru că le este ruşine să vorbească cu medicul lor“, spune expertul în sănătate Saraj Jarvis.

Dacă sunteţi în primii ani de menopauză, tratamentele hormonale vă pot readuce pofta de a face sex. Dacă nu aţi mai folosit lubrifiant până acum, este cazul să începeţi. „Prea multe femei se feresc să folosească lubrifiant pentru că nu cunosc produsele moderne bazate pe apă care se găsesc pe piaţă“, spune Sari Locker, autoarea volumului „The Complete Idiot’s Guide to Amazin Sex“. O altă soluţie este să folosiţi cremele cu estrogeni, dar înainte de asta, staţi de vorbă cu ginecologul vostru.

Faceţi sport dacă sunteţi irascibilă

Una dintre cele mai bune metode de a creşte libidoul este să aveţi grijă de sănătatea voastră, iar sportul trebuie să facă parte din plan. „Energia provenită dintr-o dietă sănătoasă şi din exerciţiile făcute în mod constant, împreună cu un somn bun şi o gândire pozitivă sunt ingredientele cheie pentru o viaţă sexuală reuşită“, spune ginecologul Hope Ricciotti, de la Harvard Medical School.

Sexologul Roxana Mischianu spune că filmele porno şi încercarea unor noi poziţii în timpul sexului sunt de asemenea eficiente.

Începeţi jocul de dimineaţă. Nevoia de intimitate nu scade după menopauză, dar femeile aflate în această etapă vor mai mult ca oricând ca partenerul să fie foarte atent. „Jocul ar trebui să înceapă de dimineaţă, cu săruturi, atingeri de mână şi complimente în restul zilei. Toate acestea cresc dorinţa şi vă fac să vă bucuraţi de momentele de intimitate“, spune  psihologul Dorree Lynn, PhD, autorea cărţii „Sex for Grownups: Dr. Dorree Reveals the Truths, Lies and Must Tries for Great Sex After 50“. 

Cele mai citite

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...
Ultima oră
Pe aceeași temă