Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Raport ONU: stratul de ozon nu se mai subţiază şi se va reface până în 2050

Stratul de ozon nu se subţiază datorită măsurilor luate împotriva gazelor poluate şi va ajunge la nivelul din 1980 până în 2050, potrivit unui raport ştiinţific al ONU citat de

Share

Rl online 0 comentarii

17.09.2010 - 18:51

Stratul de ozon nu se subţiază datorită măsurilor luate împotriva gazelor poluate şi va ajunge la nivelul din 1980 până în 2050, potrivit unui raport ştiinţific al ONU citat de realitatea.net. "Protocolul de la Montreal semnat în 187 pentru controlarea substanţelor care distrug stratul de ozon funcţionează şi ne-a salvat de pierderi mai mari în ultimii ani", a explicat Len Barrie, directorul de cercetare al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, care a pregătit studiu alături de Programul ONU pentru mediu, uNEP.

"Ozonul total, cel din regiunile polare, nu mai scadate, însă nu a început încă să crească", a adăugat Barrie. Protocolul de la Montreal a interzis un număr de gaze responsabile pentru subţierea stratului de ozon, precum clorofluorocarbonul (CFC) folosit în trecut la frigidere. Acest gaz a dispărut acum aproape complet din liniile de producţie, însă moleculele persistă încă în atmosferă, ceea ce a încetinit lupta împotriva subţierii stratului.

Stratul de ozon, care protejează Pământul împotriva razelor ultra-violete ale Soarelui, dăunătoare sănătăţii, trebuie să ajungă la nivelul dinainte de anii 80 până în 2050, mai puţin în zonele polare. Gaura de ozon care se formează în fiecare primăvară deasupra Antarcticii este un fenomen care va exista pentru mult timp de acum încolo, au estimat cei 300 de cercetători care au participat la studiu. Din păcate, gaura de ozon ar putea fi agravată de schimbările climatice.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...