13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportVotul uninominal, schimbarea la fata a politicii romanesti

Votul uninominal, schimbarea la fata a politicii romanesti

Ca sa puteti vota la 30 noiembrie, trebuie sa cunoasteti cateva lucruri esentiale. In primul rand, ca sa stiti ce politicieni urmeaza sa votati trebuie sa aflati in ce colegiu uninominal va aflati, corespunzator adresei de domiciliu. Este vorba, de fapt, de doua colegii pentru fiecare adresa, unul pentru alegerea unui deputat (D) si altul pentru alegerea unui senator (S).

Daca, de pilda, locuiti in orasul Galati, pe strada Otelarilor nr. 9, o sa aflati ca votati unul dintre candidatii din colegiul Galati D7 pentru Camera Deputatilor si unul dintre candidatii din colegiul Galati S3 pentru Senat.  

Informatiile fac parte din hotararea de Guvern 802/2008 care stabileste delimitarea colegiilor uninominale. Documentul cu pricina se gaseste pe pagina de internet a Autoritatii Electorale Permanente (www.roaep.ro, legislatie, tipuri de vot), pe pagina de internet a Biroului Electoral Central (www.becparlamentare2008.ro/ legislatie, in Monitorul Oficial si la primarii.

Daca stiti ce colegii (D si S) va intereseaza, e mult mai simplu sa aflati candidatii. Sigur ca partidele politice si candidatii insisi au toate motivele sa vina in intampinarea dumneavoastra si probabil veti sti ce nume veti gasi pe buletinele de vot din afisele de pe strada sau din pliantele din cutia de scrisori. Dar daca vreti sa nu va bazati pe asta, aflati care sunt candidatii din colegiile dvs. de pe pagina de internet a Biroului Electoral Central, la capitolul candidati.

in al doilea rand, si foarte important, impartirea tarii in colegii uninominale a facut ca sectiile de votare la care sunt arondate unele adrese sa se schimbe. Cu alte cuvinte, daca pana acum votati la scoala nr. X, este posibil ca acum sa fie nevoie sa mergeti la liceul Y, la alta sectie de votare. Schimbarile apar mai ales in orasele mari, cu multi locuitori. Delimitarea sectiilor de votare a fost facuta de primarii asa ca tot de la primarii, o sa aflati ce sectie de votare corespunde adresei dumneavoastra. Cu cateva zile inaintea votului, e de presupus ca la toate sectiile de votare vor fi afisate ca de obicei, tabele cu toate adresele, respectiv toate sectiile de votare din colegiile uninominale ale localitatii.

In al treilea rand, la alegerile de la 30 noiembrie nu se mai voteaza pe liste speciale. Acest lucru inseamna ca persoanele care se afla in calatorie, in tara sau in strainatate, studentii sau cei spitalizati nu vor vota. Urnele mobile nu sunt insa desfiintate. Cetatenii netransportabili din cauza de boala sau invaliditate care vor sa voteze cu ajutorul urnei mobile trebuie sa faca cerere catre presedintele sectiei de votare arondate.  

In ceea ce priveste votul romanilor din strainatate, acestia au de votat patru deputati si doi senatori. Cu alte cuvinte, pentru romanii din strainatate au fost alcatuite patru colegii uninominale pentru deputati si doua colegii uninominale pentru senatori. Dar, dupa cum spuneam mai sus, nu toti cetatenii aflati in strainatate la 30 noiembrie pot vota. Cei care se prezinta la sectiile de votare organizate la ambasadele Romaniei sau la consulate trebuie sa faca dovada ca au resedinta sau domiciliul in strainatate. In cazul in care este vorba despre state membre ale Uniunii Europene, se poate vota si cu cartea de identitate, dar ea trebuie sa fie insotita si de documente care atesta resedinta in tara respectiva. Ca sa fiti siguri despre ce fel de documente e vorba, sunati in prealabil la ambasada Romaniei din tara in care locuiti.

 

Votul uninominal. 10 noutati absolute

 

Romania isi schimba sistemul electoral. 30 noiembrie are sansa sa devina startul unei schimbari de fond: un Parlament alcatuit din oameni politici mai responsabili fata de cetateni.

1. Se voteaza persoane, nu liste de partid. Biroul Electoral Central va da publicitatii numarul de voturi obtinut de fiecare politician candidat in parte.

2. Circumscriptiile electorale au fost impartite in 452 de colegii uninominale – 315 pentru Camera Deputatilor si 137 pentru Senat. Din fiecare colegiu va pleca spre Parlament un singur candidat.

3. Au disparut asa-numitele locuri eligibile. Acestea erau pozitii pe liste, destinate politicienilor consacrati, care aveau astfel certitudinea ca vor intra in Parlament. Acum nimeni nu poate fi sigur de victorie.

4. Noul sistem de vot presupune si el ierarhizarea candidatilor pe o lista, dar lista se face in functie de numarul de voturi obtinut de fiecare pretendent la Parlament, nu de catre conducerea partidelor.

5.  Fiecare candidat este interesat sa castige cat mai multe voturi in colegiul in care candideaza, chiar daca personal nu are sanse reale de a intra in Parlament.

6.  Rezultatul dintr-un colegiu cu candidati anonimi influenteaza indirect intrarea in Parlament a liderilor partidului.

7.  Daca v-au dezamagit toti politicienii, nu va simtiti reprezentat de nici un partid si nu credeti nici o promisiune, aveti la dispozitie votul alb, echivalentul abtinerii.

8.  Prezenta scazuta la vot nu va duce la repetarea scrutinului si nici la invalidarea rezultatului. Este posibil un Parlament alcatuit in baza a 35% sau 45% din voturi.

9.  Alegerile parlamentare nu se mai suprapun cu alegerile prezidentiale. Analistii spun ca absenta buletinelor de vot cu numele actualului/fostilor presedinti ar putea spori absenteismul.

10.  Cei care sunt in calatorie in ziua votului nu mai pot vota pe liste speciale in gari sau la alte sectii de votare. Cu putine exceptii, se voteaza numai la sectia de votare corespunzatoare domiciliului.

 

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă