13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportVotul uninominal in trei variante

Votul uninominal in trei variante

» Premierul vine astazi in fata Camerelor reunite pentru a-si asuma, in numele Guvernului, raspunderea pe proiectul de lege privind votul uninominal.
» Pana joi se poate depune o motiune de cenzura, in caz contrar proiectul considerandu-se adoptat.

Premierul Calin Popescu Tariceanu
isi asuma astazi, in fata senatorilor si deputatilor, raspunderea pentru varianta sa de uninominal. In expunerea de motive se precizeaza ca este vorba despre "vot mixt intr-un singur tur de scrutin, jumatate dintre mandate urmand a fi distribuite prin compensare, dar dintre candidatii uninominali, si nu pe lista de partid".
"Alesii" au avut posibilitatea, pana sambata, sa depuna amendamente la forma insusita de Guvern. PSD a depus 74 de amendamente, PC – 26, UDMR – 7, iar reprezentantii minoritatilor nationale – 6. Social-democratii, desi au anuntat ca sustin fara rezerve varianta de uninominal pe care o propune presedintele Basescu prin referendum, au depus totusi amendamente, chiar daca ele nu au intrunit sustinerea tuturor membrilor PSD. Dincolo de a fi contradictorii cu pozitia anuntata, ele sunt si de natura a creiona inca o varianta: uninominal pur la Senat si vot mixt pentru Camera Deputatilor. Totodata, pesedistii au cerut sa se introduca uninominal, prin aceeasi lege, si pentru alegerea presedintilor de consilii judetene, idee sustinuta si de conservatori. Aceste doua propuneri de modificare de esenta au fost insa refuzate din start de liberali, deoarece ar schimba fondul legii pentru care isi angajeaza Guvernul raspunderea. "Deocamdata, legea se refera la alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului", a aratat ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, referindu-se la ideea includerii presedintilor de consilii judetene. Respinsa este o alta propunere a PC, ca impartirea circumscriptiilor electorale in colegii uninominale sa se faca prin proiect de lege, si nu prin hotarare de Guvern, asa cum doreste Executivul.
La randul lor, grupurile parlamentare ale UDMR au depus mai multe amendamente referitoare la modalitatea de compensare, care sa creeze oportunitatea minoritatilor de a obtine cat mai multe mandate la redistribuire.
Aceasta in conditiile in care atat UDMR, cat si PC au anuntat ca sustin demersul Executivului de asumare a raspunderii. In "tabara" cealalta, democratii si-au declarat sustinerea pentru varianta de uninominal propusa de presedinte prin referendum si au refuzat sa depuna amendamente la forma guvernamentala, iar PLD a anuntat ca nici nu va semna si nici nu va vota o eventuala motiune de cenzura. Aceasta are insa sanse tot mai mici de a fi depusa, in conditiile in care cei care au lansat ideea, peremistii, au decis sa se razgandeasca, spunand ca nu mai initiaza motiune de cenzura, dar ca sunt dispusi sa o semneze daca o initiaza alt partid.
Grupurile parlamentare au ragaz pana joi sa depuna sau nu o motiune de cenzura. Daca se va initia un asemenea demers, dezbaterile sunt programate pentru 8 noiembrie. In caz contrar, se considera adoptat proiectul de lege pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea si se trimite presedintelui Traian Basescu, in vederea promulgarii. In paralel, in Senat continua dezbaterea celei de-a treia variante de proiect privind uninominalul, derivata din varianta APD si continand amendamentele aduse de parlamentari in Comisia de cod electoral.

REDUCERE

Potrivit formei guvernamentale, ar urma sa scada numarul de parlamentari prin modificarea normei de reprezentare: un deputat ar reveni la 79.000 de alegatori, iar un senator – la 170.000. Cu alte cuvinte, o reducere cu aproape o zecime a numarului de "alesi".

OPOZITIE

Liberalii nu renunta la atacarea ideii referendumului, chiar daca decretul a fost semnat. Potrivit vicepresedintelui PNL, Teodor Atanasiu, consultarea populara ar "inmormanta votul uninominal pentru o lunga perioada de timp".

Decizia PNL de a-si asuma raspunderea pentru uninominal, dar si hotararea presedintelui Traian Basescu de a convoca referendum, la capatul mai multor luni de discutii sterile in Parlament, i-au infuriat pe "alesi". In special pe seful senatorilor, social-democratul Nicolae Vacaroiu. In sedinta Birourilor Permanente ale celor doua Camere, acesta a criticat dur variantele asumarii si referendumului, uitand parca faptul ca sta de luni bune in puterea "alesilor" sa adopte proiectul de lege privind uninominalul. "Sa vedeti ce va urma – atacuri la Curtea Constitutionala si din partea senatorilor, si din partea presedintelui, si pe toata chestiunea aceasta dam de mancare la presa si vom continua cu un circ penibil, iar Parlamentul este un fel, cum sa spun, de cotet in curtea Cotroceniului si a Palatului Victoria. Suntem intr-un cotet acolo si mai scoatem capul prin cotetul acela, si mai latra cate unul", a comentat, iritat, Vacaroiu. Potrivit stenogramei sedintei BP reunite, presedintele Senatului s-a mai plans ca "alesii" ar fi sfidati si de seful statului, si de premier. Este ceva groaznic! Nu stiu daca sesizati cat de ridicoli am devenit, cat de ridicoli am putut sa devenim asa, intr-un timp relativ scurt", a mai spus Vacaroiu.

Cele mai citite

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă