13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportVotul prin corespondență. Ce modificări cere Expert Forum

Votul prin corespondență. Ce modificări cere Expert Forum

Legea votului prin corespondență trebuie să îi includă pe toți românii, atât pe cei aflați peste hotare, cât și pe cei aflați în țară, a arătat organizația non-guvernamentală Expert Forum, în contextul urgentării adoptării actului. 

Citește și: Dragnea: Legea votului prin corespondență ar putea fi validată miercurea viitoare

Organizația este nemulțumită de termenele presupuse de lege: ”Termenele de înscriere în Registrul Electoral trebuie să fie prelungite, astfel încât să permită alegătorilor să depună cererea în timp util. Astfel, înregistrarea ar trebuie să se încheie până cel mai devreme la data de începere a perioadei electorale”.

ExpertForum cere ca legea să-i ofere alegătorului posibilitatea de a verifica online unde se află plicul său. ”Dreptul alegătorului, dar și obligația autorităților electorale și Poștei Române de a furniza acest serviciu trebuie incluse în lege”, se arată în comunicat.

Printre modificările solicitate de Expert Forum, există una care presupune și includerea de sancțiuni pentru instituțiile implicate în procesul votului prin corespondență: ”Legea trebuie să includă sancțiuni pentru birourile electorale, AEP, MAE și Poșta Română pentru neîndeplinirea atribuțiilor”.

Legea votului prin corespondență se adresează cetățenilor români cu drept de vot, care au domiciliul sau reședința în străinătate și este unul dintre subiectele fierbinți ale ultimului an, după scandalul izbucnit la alegerile prezidențiale din 2014. Legea reglementează exercitarea dreptului de vot prin corespondență, la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților (2016), pentru președinția României (2019) și pentru europarlamentarii români (2019). 

Cele mai citite

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă