16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportVasile Dâncu: USL nu va câştiga alegerile uşor

Vasile Dâncu: USL nu va câştiga alegerile uşor

Vasile Dâncu, sociolog şi fost senator PSD (actualmente simplu membru de partid), a afirmat, în direct pe romanialibera.ro, în cadrul emisiunii “Dezbaterile RL” moderată de jurnalista Sabina Fati, că Uniunea Social-Liberală nu trebuie să se bazeze pe sondaje pentru că nu va câştiga alegerile pur şi simplu.

Nu cred că trebuie să luăm în considerare sondajele de acum. Scorul de 67% de la începutul alianţei USL nu este intenţia de vot, ci un fel de bun venit. De acolo încolo trebuie să construieşti un program politic. Nu va fi simplu pentru USL să compatibilizeze un program de stânga cu unul de dreapta”, a afirmat Dâncu în timpul dialogului.

Fostul parlamentar susţine că nemulţumirea populaţiei faţă de actuala guvernare nu garantează câştigarea alegerilor de către opoziţie. “Cred că opoziţia este conştientă că nu va primi cadou puterea doar pentru că oamenii sunt nemulţumiţi de instituţii, de preşedinte, de guvern. Nimeni nu-ţi oferă puterea, trebuie să o iei“, a declarat Dâncu.

“Eu am scris la un moment dat că alianţa opoziţiei ar trebui să se facă cu 12 luni înainte de alegeri, nici mai mult nici mai puţin. Trebuie să ai timp să-ţi transmiţi mesajul, dar nici prea mult timp pentru că îţi canibalizezi mesajul. Cred că s-a făcut un pic prea repede alianţa însă se poate corecta prin comunicare”, spune sociologul.

Vasile Dâncu este sigur că USL are o strategie pentru alegerile de anul viitor, deşi susţine că nu este familiarizat cu discuţiile de la vârful alianţei: “Am senzaţia că un crescendo va începe din această vară şi se vor comunica toate elementele. Poate că o vor lua pe teme şi vor încerca să facă o sinteză la final. Cred că există o echipă de strategi, nu cred că-şi permit să aştepte alegerile pentru a câştiga. Sunt obligaţi să alerge“, a spus fostul senator PSD.

Atacul la Băsescu, armă politică

Referitor la discursurile liderilor opoziţiei Crin Antonescu şi Victor Ponta, direcţionate deocamdată doar la adresa preşedintelui, Dâncu este de părere că adevărata bătălie electorală nu a început. Totodată, crede sociologul, “adversarul unic este o metodă simplă de a explica oamenilor de ce li se întâmplă ce li se întâmplă rău”. “Cumva metodele de marketing politic facilitează aceste două principii ale comunicării: simplificarea la maximum – mesajul trebuie să fie simplu – apoi este chestiunea adversarului unic – tehnicile de persuasiune sunt neutre – contează scopul.”

În acelaşi timp, Dâncu admite că Traian Băsescu este o ţintă falsă, iar dacă USL nu va schimba placa în curând, va avea probleme. “Traian Băsescu a trebuit să facă singur reforme, a luat decizii singur şi prin asta şi-a adunat toată zgura acestor încercări. A fost întotdeauna un luptător singuratic şi niciodată nu s-a bazat pe un proiect mare, comun. Este cea mai uşoară ţintă. De fapt este o metaforă pe care o vor folosi cei din opoziţie. Pe de altă parte, dacă vor rămâne doar pe Traian Băsescu vor avea probleme, pentru că el este o ţintă falsă, el nu mai candidează, dar nici scoaterea tuturor temelor cu un an înainte nu este o soluţie, pentru că se banalizează”.

Vasile Dâncu se aşteaptă ca USL-ul să scoată adevăratele arme la luptă abia înainte de campania electorală. “Cu trei luni înainte de campanie, să spunem, lumea începe să fie atentă. Atunci se canalizează toţi cu mesaje. Din păcate atunci toată lumea comunică şi puţine mesaje ajung la om. Cei inteligenţi care au strategie de diseminare ar trebui să nu se înghesuie pe ultima sută.”

Vasile Dâncu a fost senator de Cluj între 2004 şi 2008

Este sociolog, şeful Institutului Român de Evaluare şi Strategie (IRES)

Recent a anunţat că este acţionar la un trust de presă regional din Transilvania

Cele mai citite

Ben Affleck și Jennifer Lopez o iau pe drumuri separate? “Au probleme în căsnicie”

Ben Affleck și Jennifer Lopez au probleme în căsnicie, susține o persoană din interior. Cei doi locuiesc în case separate. Cu toate acestea, verighetele...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă