3.4 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSportValdis Dombrovskis: UE nu trebuie sa piardă din vedere ţările ex-sovietice

Valdis Dombrovskis: UE nu trebuie sa piardă din vedere ţările ex-sovietice

Uniunea Europeană, preocupată de “primăvara arabă”, nu ar trebui să piardă din vedere ţările foste sovietice, ci ar trebui să le ceară să continue reformele, a declarat, joi, la Varşovia, premierul leton Valdis Dombrovskis, informeaza AFP, citat de Mediafax.

“Există cu siguranţă alte subiecte, alte provocări şi noi aşteptări în alte regiuni, în Africa de Nord şi în lumea arabă, dar noi ar trebui să ne menţinem angajamentul faţă de ţările vizate de proiectul Parteneriatul Estic”, a declarat Dombrovskis într-un interviu acordat AFP.

“Trebuie să le facem pe amândouăm să ne repartizăm în mod egal angajamentul politic şi financiar în aceste regiuni”, a estimat el.

Joi şi vineri, Varşovia găzduieşte un summit al Parteneriatului Estic, cu speranţa de a răspunde aspiraţiilor europene ale vecinilor săi din est, o provocare într-un moment în care UE are ochii îndreptaţi spre malurile Mediteranei.

Lansat de UE în mai 2009 la Praga la iniţiativa Poloniei şi Suediei, Parteneriatul Estic se adresează unui număr de şase ţări din Europa de Est şi din Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R.Moldova şi Ucraina.

Letonia, la fel ca Polonia şi alte ţări foste comuniste, a intrat în UE în 2004. Riga şi Varşovia susţin ferm ideea unei noi extinderi a UE cu alte ţări foste comuniste.

În pofida îngrijorărilor privind respectarea drepturilor omului în Belarus şi punctelor de vedere diferite cu privire la Ucraina, în timpul acestui summit ţările UE ar urma să anunţe deschiderea negocierilor privind acordurile de asociere între UE, R.Moldova şi Georgia.

Croaţia, fostă republică iugoslavă, ar urma să adere la UE în 2013.

Dar unele ţări occidentale nu sunt favorabile unei noi extinderi într-un moment în care Europa luptă pentru refacerea economiei sale şi a sănătăţii slăbite după marea extindere.

Cele mai citite

Intrare liberă în Muzeul ASTRA, unde copiii pot hrăni păsări şi vâna comori

Vizitatorii Muzeului ASTRA din pădurea Dumbrava Sibiului beneficiază de intrare gratuită în 1 Decembrie, unde copiii sunt aşteptaţi cu seminţe ca să hrănească păsările...

Henry Kissinger, unul dintre cei mai iluștri diplomați americani din ultimul secol a murit

Henry Kissinger, unul dintre cei mai iluștri diplomați americani a încetat din viață la vârstă de 100 de ani. Anunțul a fost...

MAE avertizează că de joi în Italia sunt organizate greve în sectorul feroviar

Ministerul Afacerilor Externe(MAE) informează că, începând de joi, 30 noiembrie, în Italia sunt organizate greve naţionale în sectorul transportului feroviar, potrivit stirileprotv.ro. Greva este valabilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă