21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportUSL: Havel va rămâne în istorie în galeria celor care au apărat...

USL: Havel va rămâne în istorie în galeria celor care au apărat democraţia, respectul pentru oameni

USL transmite “profundul regret şi sincere condoleanţe” după încetarea din viaţă a lui Vaclav Havel, arătând că, prin moartea fostului preşedinte ceh, întreaga lume pierde una dintre cele mai remarcabile personalităţi ale secolului XX, “simbol al luptei pentru libertate şi pentru democraţie”, potrivit Mediafax.

 

Uniunea Socială Liberală transmite profundul regret şi sincere condoleanţe poporului ceh, odată cu trecerea în eternitate a fostului preşedinte Vaclav Havel, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele PSD, Victor Ponta, preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi preşedintele PC, Daniel Constantin.

“Prin moartea lui Vaclav Havel, Europa şi întreaga lume pierd una dintre cele mai remarcabile personalităţi ale secolului XX, simbol al luptei pentru libertate şi pentru democraţie. Vaclav Havel va rămâne pentru totdeauna în istorie în galeria celor care au apărat democraţia, alegerile libere, libertatea politică şi respectul pentru oameni şi pentru umanitate”, se arată în comunicatul semnat de preşedintele PSD, Victor Ponta, preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi preşedintele PC, Daniel Constantin.

“Personalitate care a cunoscut opresiunea unui regim criminal încă din primii ani ai vieţii, Vaclav Havel a înţeles întotdeauna că solidaritatea adevărată este cea între oamenii simpli, iar respectul pentru fiinţa umană nu poate fi înlocuit cu nimic”, adaugă liderii USL.

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat, duminică dimineaţă, la vârsta de 75 de ani.

Artizan al “Revoluţiei de catifea” anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a murit în somn, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova.

Havel, a cărui viaţă publică a fost afectată de mai multe probleme de sănătate, a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie din cauza unei inflamaţii a căilor respiratorii.

O pneumonie tratată în mod necorespunzător în închisoare, la începutul anilor ’80, şi un cancer pulmonar i-au creat numeroase probleme de sănătate lui Vaclav Havel.

Havel, care a fost fumător înrăit, a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămânul drept. În afară de o bronşită cronică, el are frecvent probleme cardiace.

În 1998, el a fost în pericol de moarte de două ori: în aprilie, când a fost supus în ultimă instanţă unei intervenţii chirurgicale în Austria în urma unei perforări a intestinului, apoi în august, din cauza unei crize cardiace.

În ianuarie 2009 el a petrecut două săptămâni la terapie intensivă la Praga pentru o inflamaţie pulmonară, în timp ce în mai 2010 a fost spitalizat în Statele Unite din cauza unor probleme cardiace.

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă