Liderii USL vor să convoace o nouă sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a discuta despre sistemul electoral. Decizia a fost determinată de faptul că judecătorii Curţii Constituţionale au respins legea uninominalui pur, propusă de Ponta şi Antonescu, prin care câştigătorii unui colegiu deveneau automat parlamentari, scrie Gândul.Info.
Cu toate acestea liderii USL au speranţe că, până la urmă, uninominalul pur va fi aplicat la alegerile parlamentare şi iau un calcul, susţin surse din Uniune, amânarea alegerilor. Asta pentru că, în scenariile USL, judecătorii ar fi respins legea pentru că aceasta a fost adoptată cu mai puţin de jumătate de an înaintea alegerilor, încălcând astfel recomandările Comisiei de la Veneţia.
„Cu siguranţă la alegerile parlamentare vom avea uninominal pur. Este posibilă şi varianta amânării alegerilor”, au declarat, pentru gândul, surse din USL.
Potrivit legii, data alegerilor se stabileşte prin hotărâre de guvern. De asemenea, mandatul parlamentarilor, conform Constituţiei, nu poate fi prelungit cu mai mult de trei luni.
Tăriceanu: Este o uriaşă aberaţie din partea Curţii Constituţionale să spui că legea este neconstituţională în integralitatea ei
Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, pentru gândul, că este posibil să fie convocată o nouă sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a se discuta sistemul electoral. Decizia finală urmează să fie luată după ce apare motivarea Curţii Constituţionale.
„Este o uriaşă aberaţie din partea Curţii Constituţionale să spui că legea este neconstituţională în integralitatea ei. Judecătorii dovedesc că ori nu are cunoştinţe de drept constituţional ori au o minimă cultură politică pentru că acest tip de sistem electoral funcţionează bine şi mersi în alte state perfect democratice. Nu are cum să fie la noi neconstituţional şi la alţii constituţional din moment ce toate constituţiile se bazează pe aceleaşi principii fundamentale”, a subliniat Călin Popescu Tăriceanu.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, susţine că este anormal ca primarul şi preşedintele de Consiliu Judeţean să fie aleşi dintr-un singur tur, iar pentru Parlament câştigătorul unui colegiu să nu aibă dreptul de a accede în forul legislativ. El a adăugat că USL va lua o decizie după ce va apărea motivarea Curţii Constituţionale.
Surse din PSD susţin că social-democraţii au încercat să-i convingă pe democrat-liberali de pericolul reprezentat de PP-DD şi le-a propus să colaboreze pentru o nouă lege a uninominalului. Informaţia a fost confirmată de Victor Ponta, care a precizat că l-a sunat şi pe fostul preşedinte PDL, Emil Boc, pentru acest subiect şi urmează să discute şi cu Vasile Blaga.
CITEŞTE MAI MULTE PE GÂNDUL.INFO
Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro că: „Dacă în motivarea Curţii se vor regăsi prevederile comisiei de la Veneţia conform căreia legea nu poate fi schimbată cu şase luni înaintea alegerilor, Constituţia ne permite şi putem amâna data alegerilor parlamentare”, au explicat sursele citate.
Potrivit articolul 63, alineatul 2 din Constitutie, alegerile pentru Camera Deputatilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
În urma deciziei CCR de respingere a votului uninominal şi în lipsa unei noi legi, alegerile parlamentare din toamna trebuie sa se desfasoare pe sistemul din 2008 care prevede votul mixt, proporţional. Sursele citate susţin că sistemul actual avantajează PDL şi partidul lui Dan Diaconescu, care, conform simulărilor facute de social democrati, ar obtine un procent de 10% la alegerile parlamentare.