19.1 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportUPDATE: ORNISS dezminte că mai mulţi demnitari au participat la şedinţele CSAT...

UPDATE: ORNISS dezminte că mai mulţi demnitari au participat la şedinţele CSAT fără certificate

Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor de Stat (ORNISS) a dezminţit, miercuri, comunicatul apărut în presă potrivit căruia mai mulţi demnitari care fac parte din Consiliul Suprem de Apărare al Ţării (CSAT) nu ar avea certificate emise de această autoritate.

ORNISS face, pe site-ul oficial, următoarele observaţii:

“Referitor la documentul atribuit Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) şi prezentat în emisiunea de la postul de televiziune B1Tv în cursul zilei de astăzi, 1 august 2012, precizăm faptul că ORNISS nu a primit şi nu a răspuns niciunei solicitări adresate instituţiei noastre de către doamna Simona Ela Fica şi care să facă referire la accesul la informaţii clasificate. Prin urmare, documentul respectiv nu a fost emis şi nu a fost transmis de către ORNISS.

Totodată, referitor la subiectul în discuţie, menţionăm că, în conformitate cu prevederile art.7 din Legea nr.182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, astfel cum acesta a fost completat prin Legea nr.268/2007:

(4) Accesul la informaţii clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu, potrivit art. 15 lit. d) si e), este garantat, sub condiţia validării alegerii sau numirii şi a depunerii jurământului, pentru următoarele categorii de persoane:

a) preşedintele României;

b) primul-ministru;

c) miniştri;

d) deputaţi;

e) senatori,

care, în concordanţă cu atribuţiile specifice, sunt îndreptăţite să aibă acces la informaţiile clasificate fără îndeplinirea procedurilor prevăzute la alin. (1)-(3), respectiv la art. 28, în baza unor proceduri interne ale instituţiilor din care aceştia fac parte, avizate de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, după ce au luat cunoştinţă de responsabilităţile ce le revin privind protecţia informaţiilor clasificate şi au semnat angajamentul scris de păstrare a secretului prevăzut la art. 36 alin. (3)”.

_ _ _

Preşedintele interimar al ţării Crin Antonescu, dar şi de mai mulţi membrii ai Guvernului, precum ministrul de Interne Ioan Rus şi ministrul Apărărării, Corneliu Dobriţoiu, ministrul Justiţiei Titus Corlăţean, dar şi ministrul de Externe Andrei Marga participă la şedinţele CSAT fără a avea certificate ORNISS , transmite B1, citând-o pe jurnalista Simona Ela Fica.

Problema nu se rezumă însă numai la şedinţele CSAT, în condiţiile în care demnitarii vizaţi au primit în tot acest timp, zilnic, şi diverse informări de la serviciile de informaţii ale României.

Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor de Stat exercită atribuţii reglementare, de autorizare, evidenţă şi control cu privire la protecţia informaţiilor clasificate. Potrivit legii obţinerea certificatului ORNISS este obligatorie pentru orice membru CSAT.

Eliberarea certificatului de securitate are loc în baza unei solicitări scrise, semnate de şeful instituţiei şi adresate ORNISS prin intermediul Registrului Intern.

”Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă învestită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională.”, potrivit art. 1 din Legea nr.415/2002.

Confom legii, şeful statului este preşedintele CSAT, premierul este vicepreşedinte, iar membrii Consiliului sunt: „ministrul apărării naţionale, ministrul de interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul industriei şi resurselor, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională.”

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, nu deţine certificat ORNISS, iar prezenţa sa la şedinţele CSAT pune problema încălcării legii.

Descoperirea a fost făcută de jurnalista Simona Ela Fica, în urma unei solicitări făcute ORNISS.

Nu numai că nu deţin certificate ORNISS domnii enumeraţi, dar unul dintre ei, care este preşedintele interimar al României, a convocat Consiliul Suprem de Apărare al Ţării în mod ilegal, pentru că, neavând aceste autorizaţii de acces la documente clasificate nu aveau calitatea să intre în CSAT, pentru că în CSAT se discută tocmai despre şi se accesează documente clasificate, pentru căîn CSAT există, aşa cum am văzut cu toţii, acele calculatoare, acele laptopuri care sunt conectate prin Intranet şi care conţin documente clasificate, începând de la – eu ştiu – hărţi strategice ale resurselro minerale, care fac parte din strategia de securitate a României, până la misiuneile militare ale României la NATO şi la ONU,” a spus jurnalista.

Ea a adăugat şi că în şedinţa convocată de Crin Antonescu s-a vorbit de privatizarea Hidroelectrica, care face parte din strategia de securitate a României.

Vezi aici procedura de obţinere a unui certificat ORNISS, dar şi tipurile de certificare pentru accesul la informaţii secrete.

Cele mai citite

Daniel Niculae se desparte de Rapid. “Contractul lui nu va mai fi prelungit”

Contractul lui Daniel Niculae la Rapid nu va fi prelungit, anunță Victor Angelescu, acționar minoritar al clubului din Giulești. "Daniel Niculae este preşedintele clubului până...

Cum să alegi bateria potrivită pentru panoul tău fotovoltaic

Într-o lume unde există o evoluție a energiei regenerabile, cunoașterea elementelor esențiale ale sistemelor fotovoltaice este vitală. Articolul de față evidențiază factorii pe care...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă