15.6 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSportUltimatum prezidenţial pentru PDL

Ultimatum prezidenţial pentru PDL

Preşedintele este mai tranşant cu PDL ca niciodată: corupţii din partid să nu se mai bazeze pe vreun sprijin, iar pericolul intrării în opoziţie e cât se poate de real. Mai mult, Băsescu a ajuns să prefere proiectul USL de restructurare a Parlamentului. Avertismentul dur vine la capătul unui lung şir de greşeli ale pedeliştilor.

 

Formula convenită luni de liderii PDL şi UDMR, de păstrare a celor două Camere ale Parlamentului şi de reducere a numărului de aleşi de la 471 la 388, constituie doar un ultim eşec al democrat-liberalilor în relaţia cu preşedintele Traian Băsescu. Ultimul dintr-un lung şir, presărat cu promovarea unor proiecte de lege contrare politicii guvernului (vezi iniţiativele privind reducerea TVA la alimentele de bază şi, respectiv, neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei) şi cu numeroase bâlbe.

Să luăm doar două dintre proiectele de anvergură dorite la Palatul Cotroceni: revizuirea Constituţiei (nu doar în sensul aplicării rezultatului referendumului din 2009, ci şi pe alte probleme, precum imunitatea parlamentarilor şi confiscarea averilor ilicite) şi reorganizarea administrativ-teritorială a ţării. În cazul revizuirii, comisia special înfiinţată încă din aprilie 2010 a funcţionat mai mult pe hârtie şi, practic, nu s-a înregistrat nici un progres, deşi preşedintele
şi-ar fi dorit un referendum pentru revizuire o dată cu alegerile locale din 2012. Apoi, în cazul reorganizării administrativ-teritoriale, negocierile cu UDMR au fost temperate până la renunţare şi pentru că baronii PDL nu au nici un interes să-şi vadă diluată influenţa prin comasarea unor judeţe.

Merită amintite şi discuţiile eşuate dintre preşedinte şi parlamentari pe tema înlocuirii premierului Emil Boc cu un tehnocrat. Dar şi votul dat împotriva arestării senatorului Dan Păsat exact în perioada în care România trebuia să-i convingă pe europeni că există voinţa politică pentru a lupta împotriva corupţiei. Iar exemplele ar putea continua, fără a aborda măcar cazurile de corupţie constatate tot mai frecvent în PDL. În ciuda acestor sincope în relaţia cu fostul lor lider, mulţi democrat-liberali aşteaptă ca preşedintele Traian Băsescu să găsească în joben un nou iepure care să-i ajute să câştige suficiente voturi pentru a rămâne, într-o formulă sau alta, la butoanele puterii. Doar că preşedintele pare hotărât să nu mai închidă ochii: „Sunt pregătit să respect votul electoratului”.

Cezar Preda: „Asta este, ne ducem crucea”

„Eu le-o spun tuturor, cu toată deschiderea şi amical, oricărui politician. Să nu stea liniştiţi dacă ştiu că fac acte de corupţie, pentru că a trecut vremea când statul era foarte slab şi nepriceput în tipul acesta de bătălii”, a fost avertismentul tranşant al preşedintelui. Avertisment lansat în contextul în care a spus că se ştia de vreo şase luni de neregulile de la Cluj (cazul primarului Sorin Apostu) şi că informaţii există şi despre alte cazuri.

Care a fost reacţia democrat-liberalilor? „E grav pentru noi, un partid care în 2004 am venit pe aşteptările românilor de a lupta împotriva corupţiei, să avem în interiorul nostru asemenea oameni. Dar, asta este, ne ducem crucea”, a declarat deputatul Cezar Preda.

Apoi, mulţi lideri ai PDL invocă recent adoptatul Cod de etică pentru a promite că lucrurile se vor schimba în partid. Ei uită însă opoziţia teribilă de care s-au izbit în propriul partid refor-miştii, când au vorbit prima dată despre necesitatea adoptării unui astfel de cod.

Frunzăverde: „La coaliţie,am discutat altă variantă”

Liderii PDL au reacţionat şi la recomandarea preşedintelui ca „politicienii de la PDL care sunt cinstiţi” să susţină mai bine proiectul depus de USL (cu 325 de parlamentari în total). „Este punctul de vedere al preşedintelui. La coaliţie am discutat însă altă variantă”, a declarat prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde. „Nu este USL deţinătorul adevărului absolut. Şi PDL are o variantă depusă în Parlament prin care propunem reducerea numărului de parlamentari la 300. Deci, nu trebuie să votăm varianta USL”, a arătat şi secretarul general al PDL, Ioan Oltean. Acesta nu a mai explicat însă de ce a preferat, luni, PDL altă variantă.

Doar premierul Emil Boc a declarat că PDL va insista în coa-liţie pentru nişte cifre care să se apropie cât mai mult de rezultatele referendumului din 2009. Text Box:  

Cele mai citite

Toate aeroporturile din Iran au fost închise până luni dimineață

Agenția France Presse anunţase, inițial, suspendarea zborurilor doar în "unele aeroporturi" ale Iranului Iranul a introdus restricţii asupra zborurilor începând de marţi, când a lansat...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

Șoferii vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a achita taxa, fără a mai fi penalizați automat Sistemul va fi similar cu cel care...

Victor Ponta: M-am săturat să fiu fostul

Victor Ponta deschide lista PSD Dâmbovița pentru alegerile parlamentare la Camera Deputaților Victor Ponta a fost propus pe listele de candidaţi la alegerile parlamentare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă