13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportUdrea trece la PMP. Cutremur în PDL?

Udrea trece la PMP. Cutremur în PDL?

Fostul ministru al Dezvoltării şi-a dat demisia din PDL, anticipând decizia de excludere care urma să fie luată la sfârşitul săptămânii. Previzibil, Elena  Udrea s-a alăturat Partidului Mişcarea Populară. Rămâne de văzut câţi democrat-liberali o vor urma.

 

Într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu liderul PMP, Eugen Tomac, Elena Udrea a declarat că pleacă din PDL, „după 10 ani de politică“, pentru că vrea să rămână într-o echipă şi să facă opoziţie adevărată USL, care a „acaparat“ ţara. Deşi a susţinut că Partidul Mişcarea Populară nu intenţionează să se lupte cu PDL, nici să racoleze democrat-liberali, Udrea nu a ratat ocazia să trimită noi săgeţi către echipa lui Vasile Blaga, pe care a acuzat-o că s-a dezis de „propria istorie de succes“, de politica de reformă promovată de Guvernul Boc şi „mai grav“ de Traian Băsescu. În plus, fostul ministru a precizat că „sunt lideri ai PDL care fac afaceri cu guvernul USL, cu PSD“ şi că din acest motiv partidul nu face opoziţie „adevărată“.

Cât despre mişcările de trupe preconizate a se produce dinspre PDL spre PMP, Udrea spune că „sunt oameni în PDL care-şi doresc unitatea forţelor de dreapta şi un parteneriat cu Traian Băsescu“. Întrebată dacă Emil Boc se va alătura PMP, fostul ministru a oferit un răspuns evaziv: „Domnul Emil Boc este primar, iar legea nu permite primarilor să schimbe partidul (…). Indiferent unde se află domnul Emil Boc, sunt sigură că vom lucra împreună pentru aceleaşi obiective“.

 

Udrea despre „omul slab“ care-i conduce pe pedelişti

 

Înscrierea Partidului Mişcarea Populară ca formaţiune politică a jucat rol de catalizator în războiul dintre actuala conducere a PDL şi Elena Udrea. Într-o emisiune la Realitatea TV de miercuri seara, fostul ministru al  Dezvoltării a ignorat făţiş avertismentul primit de la Vasile Blaga şi s-a lansat într-o nouă serie de critici la adresa echipei de la şefia PDL. Apreciind că preşedintele democrat-liberalilor este „un om slab, care se înconjoară de oameni slabi pentru a avea impresia puterii“, Udrea a subliniat că PDL nu face opoziţie la actuala putere. În schimb, a salutat înscrierea PMP la tribunal, arătând că „va fi vocea opoziţiei în România“ şi un continuator al „proiectului de ţară pe care îl avea preşedintele Traian Băsescu“.

Întrebată în emisiune dacă se va alătura formaţiunii conduse de Eugen Tomac, Udrea a evitat un răspuns tranşant: „Aici nu este vorba numai despre mine, este vorba de oameni care m-au susţinut la alegerile din PDL. Decizia mea este importantă pentru toţi oamenii aceştia“.

În urma acestor declaraţii, conducerea PDL a invitat-o pe Elena Udrea la şedinţa Biroului Permanent Naţional care va precede Comitetul Director programat pe 1 februarie. Scopul invitaţiei a fost lămurit public: să-şi explice ultimele declaraţii. Drept răspuns, fostul ministru i-a transmis secretarului general al PDL, Gheorghe Flutur, că demisionează din partid.

În urmă cu circa două săptămâni, liderul PDL, Vasile Blaga, i-a transmis Elenei Udrea că, dacă mai continuă să critice partidul (şi pe prezidenţiabilul acestuia, Cătălin Predoiu), riscă sancţiuni ce pot merge până la excludere.

 

Câţi oameni o vor urma pe fostul ministru?

 

Partidul Mişcarea Populară numără, în acest moment, cinci deputaţi: Eugen Tomac (care este şi preşedintele nou-înfiinţatei formaţiuni), Valerian Vreme, Mihaela Stoica, Clement Negruţ şi Florin Popescu (fostul şef al CJ Dâmboviţa se numără printre susţinătorii Elenei Udrea). Potrivit surselor, debutul noii sesiuni parlamentare va aduce mişcări masive de trupe înspre PMP (de la PDL în principal, dar nu este exclus să fie şi de la alte partide). Până acum, pe lista „transferurilor“ au fost vehiculaţi deputaţii Gheorghe Tinel, Florian Geantă şi Florin Mihail Secară, precum şi senatorul Ciprian Rogojan. Surse politice acreditează însă ideea că numărul real va fi mult mai mare, deoarece mulţi democrat-liberali ar fi aşteptat, înainte de a lua vreo decizie, înfiinţarea PMP ca partid politic.

Reamintim că, în urmă cu trei zile, preşedintele Traian Băsescu a eliberat din funcţie opt consilieri prezidenţiali şi de stat. Trei dintre aceştia – Daniel Funeriu, Gabriel Berca şi Adrian Rădulescu – au confirmat că se înscriu în PMP.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă