22.5 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSportUDMR, gata să guverneze alături de „TUMOAREA CANCEROASĂ A POLITICII ROMÂNEŞTI”

UDMR, gata să guverneze alături de „TUMOAREA CANCEROASĂ A POLITICII ROMÂNEŞTI”

Dacă în urmă cu mai bine de un an, lideul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, susţinea că o alianţi cu UDMR este imposibilă, de două zile PSD, PUNR, PC şi UDMR discută aprins despre o posibilă aliere pentru guvernare, după ruperea USL.

La 13 decembrie 2012, Dan Voiculescu, întrebat dacă vede o posibilă coabitare la guvernare a PC alături de UDMR, spunea că acest lucru este ”greu de conceput”.

Citeşte şi: Voiculescu, despre o coabitare la guvernare cu UDMR: Greu de conceput, dar o hotărâre se va lua luni

“Spuneam colegilor mei că, din punctul nostru de vedere, este greu de conceput, dar o hotărâre se va lua luni (17 decembrie 2012 n.r.)”.

Pe dealtă parte, Kelemen Hunor, liderul UDMR, spunea despre Dan Voiculescu, în ianuarie 2013, că este „tumoarea canceroasă a politicii româneşti” 

În replică, fondatorul PC a arătat că declaraţia lui Hunor „poate fi considerată o formă de terorism etnic”, „o instigare la ură etnică, intoleranţă şi conflict”. Totodată, Voiculescu a afirmat că poate înţelege de ce un politician care se vedea iar la guvernare şi nu a mai ajuns „este astăzi frustrat, nemulţumit“.

Citeşte şi: Kelemen Hunor, ATAC DUR: România nu este stat naţiune. Dan Voiculescu, tumoarea canceroasă a politicii româneşti

Liderul maghiar a explicat pentru presa din Ungaria că Antonescu şi Dan Voiculescu au condiţionat intrarea UDMR la guvernare de recunoaşterea caracterului de stat naţional al României.

La întrebarea jurnalistului despre cum a vrut să afle cum explică această rigiditate a lui Voiculescu şi Antonescu, Kelemen a răspuns: “E foarte greu de explicat. Poate pentru că politicienii români nu cred cu certitudine nici azi că România e a lor, deşi au trecut 68 de ani de la al doilea Război Mondial. Pe de altă parte, construcţia naţiunii române a întârziat un secol faţă de vest-europeni. Alcătuirea naţiunii române n-a început la debutul secolului al XVIII-lea, ci, în cel mai bun caz, odată cu revoluţia din 1848-1849, adică începutul secolului al XX-lea.”

Discuţiile privind cooptarea UDMR al guvernare a început imediat după publicarea rezultatelor alegerilor parlamentare. Premierul Victor Ponta a lăsat să se înţeleagă că ar fi posibil un guvern din care să facă parte, în eşalonul doi, membri ai UDMR. Această posibilitate a fost considerată nefericită de către Crin Antonescu dar şi de o serie de baroni locali PSD printre care Radu Mazăre. Dan Voiculescu a declarat că o coabitare la guvernare cu UDMR este greu de conceput, iar liberalul Norica Nicolai a declarat-o inaceptabilă.

Aşadar, marţi (25 februarie 2014), confruntaţi cu perspectiva ruperii USL, liderii USD au oferit UDMR intrarea la guvernare, pentru a-şi consolida majoritatea.

Citeşte şi: Cum decurg negocierile USD-UDMR pentru guvernare

Negocierile pentru susţinerea în Parlament a noului Guvern USD de către UDMR au demarat, în ciuda dezminţilor oficiale. UDMR va primi un post de vicepremier şi două portofolii, potrivit unor surse apropiate discuţiilor.

Citeşte şi: VIDEO. Sârbu: Aşteptăm decizia PNL şi vorbim cu UDMR

Delegaţia Permanentă a PNL este aşteptată să tranşeze, marţi seară, situaţia din USL, o decizie anticipată de liderii partidului fiind retragerea miniştrilor liberali din Guvern.

Citeşte şi: Delegaţia Permanentă PNL decide, marţi seară, dacă liberalii se retrag de la guvernare

Anunţul convocării Delegaţiei Permanente a fost făcut la sfârşitul săptămânii de preşedintele PNL, Crin Antonescu. Acesta, aflat de luni într-o vizită oficială vizită în Austria, este aşteptat să sosească în ţară marţi la prânz.

Citeşte şi: SURSE: UDMR ar putea intra la guvernare

Antonescu a susţinut că opţiunea premierului Victor Ponta este “clară”. Întrebat dacă le va cere miniştrilor liberali să se retragă din Guvern, în cazul în care nu va primi un răspuns din partea acestuia privind acceptarea propunerilor PNL, el a spus: “Da. Adică va avea loc o Delegaţie Permanentă, pentru că intrarea sau ieşirea dintr-un guvern nu sunt lucruri pe care le decide un om, nici măcar preşedintele partidului, dar eu, ca preşedinte, cred că asta trebuie făcut, pentru că lipsa unui răspuns nu-i, de fapt, o lipsă de răspuns, ci un răspuns”.

Cele mai citite

CNSAS a verificat peste 200 de candidați la europarlamentare

Consiliul Național pentru Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) anunță că a verificat 214 persoane care vor candida la alegerile europarlamentare. “În temeiul prevederilor legale referitoare...

Prin măsurile impuse de PSD la guvernare, nivelul de trai în România se apropie de media europeană

Creșterea puterii de cumpărare a românilor De la revenirea la guvernare, obiectivul asumat de PSD a fost creșterea nivelului de trai al tuturor românilor. Puterea...

Folosirea energiei solare la Galați

Instalarea panourilor fotovoltaice în zona Galați este o soluție excelentă pentru a reduce costurile cu energia electrică și a sprijini sustenabilitatea mediului. Avantajele includ...
Ultima oră
Pe aceeași temă