16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportTurcan: Şcolile profesionale nu trebuie să fie camere ale refuzaţilor

Turcan: Şcolile profesionale nu trebuie să fie camere ale refuzaţilor

PDL consideră că şcolile profesionale trebuie să devină “ateliere de formare a bunilor meseriaşi, nu camere ale refuzaţilor, aşa cum se întâmplă azi”, informează Mediafax.

Democrat-liberalii propun încurajarea implicării mediului privat în învăţământul profesional, a declarat, miercuri, vicepreşedintele PDL Raluca Turcan.Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a declarat, miercuri, la Sibiu, că “în România de astăzi, piaţa muncii este ruptă de pregătirea din şcoală, iar vinovăţia este aşteptată doar din afară”.

“Oamenii cu talente deosebite nu sunt încurajaţi să performeze, asistăm la un exod al performanţei, deoarece, nici din punct de vedere economic, România nu răspunde cerinţelor pentru reuşita personală”, a spus ea.

Citeşte şi PDL cere ANULAREA probei de Limbă şi literatură română de la Bacalaureat

Potrivit sursei citate, PDL “consideră că şcolile profesionale trebuie să devină ateliere de formare a bunilor meseriaşi, nu camere ale refuzaţilor, aşa cum se întâmplă azi”.

Turcan a spus că partidul va propune un cadru legislativ prin care să se ofere facilităţi pentru atragerea investitorilor interesaţi de înfiinţarea de şcoli profesionale, dar şi pentru stimularea practicii în companii, urmată de posibilitatea angajării.

“Proiectul de lege pe care-l propunem este o modificare la Codul fiscal, prin care încurajăm implicarea mediului privat în dezvoltarea învăţământului profesional şi a cercetării. Practic, un angajator poate alege să finanţeze studiile unor elevi care urmează şcoala profesională, pentru specializarea lor într-un domeniu în care are nevoie de oameni calificaţi. Banii sunt deduşi din impozitul pe profit”, a explicat ea.

Potrivit lui Turcan, PDL propune acordarea de credite în limita a 100.000 de euro, cu dobândă subvenţionată de 80 la sută, celor care au nevoie pentru continuarea studiilor sau cercetărilor.

“Împrumutul acoperă taxele de studii, cheltuielile determinate de proiectele de cercetare şi costul vieţii pe parcursul derulării. Absolvenţii care îşi practică meseria minim cinci ani în mediul rural sunt scutiţi de plata a 75 la sută din împrumut, în limita a 10.000 de lei”, a afirmat Raluca Turcan.

La lansarea strategiei PDL intitulată “Educaţia, cu adevărat o prioritate naţională”, participă liderii PDL Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan, Gheorghe Ştefan, alături de Radu Carp, Emil Hurezeanu, Liviu Negoiţă, primari, fostul prefect al judeţului Sibiu Horaţiu Răcuciu, consilieri locali, consilieri judeţeni, profesori.

Dezbaterea are loc într-o hală industrială a unei companii din Sibiu, care produce componente auto, printre cauciucuri şi cutii cu produse.

Cele mai citite

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...
Ultima oră
Pe aceeași temă