30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSportTraian Băsescu: Creşterea cotei unice la 20 la sută ar fi fost...

Traian Băsescu: Creşterea cotei unice la 20 la sută ar fi fost o greşeală

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Pro TV, că o creştere  a cotei unice, aşa cum ar fi recomandat Fondul Monetar Internaţional, ar fi făcut imposibil creşterea actuală din sectorul industrial, informează Mediafax.

“În acel moment soluţia Fondului era creşterea cotei unice la 20 la sută şi reducerea salariilor cu 20 la sută, lucru pe care l-am refuzat. Eu am susţinut ideea că o creştere a cotei unice la 20 la sută turna nisip în acea parte a economiei care mai mergea. Cred că a fost cea mai bună soluţie economică”, a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele s-a arătat optimist pentru 2011, cu condiţia să fie promulgate în timp util Legea Pensiilor şi Legea Salarizării.

“Avem o medie de creştere a industriei de 5 la sută în fiecare lună. Ce nu se mişcă sunt construcţiile. Nu se mai poate crea acel moment de explozie a imobiliarelor”, a mai apreciat Băsescu.

În altă ordine de idei, Traian Băsescu a vorbit despre viitorul economic al României.

Eu sunt un susţinător fără rezerve al unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, dar de precauţie, cu o linie de credit la dispoziţie. Va trebui să facem o analiză, dar este vorba de o sumă care să ne asigure plata pensiilor şi a salariilor în cazul în care economia scade. TVA nu are cum să crească. Sunt în discuţii cu specialişti pe tema reducerii cotei unice, dar nu mi se pare o soluţie. Reducerea cotei unice înseamnă un deficit în buget”, a punctat preşedintele.

Acesta a adăugat că va încerca să ţină un echilibru între interesul cetăţenilor de a avea credite şi a avea un sistem bancar sănătos.

Cât despre bănci, Traian Băsescu a precizat că “au uitat apelurile Guvernatorului BNR şi apelurile mele din perioada în care dădeau credite cu buletinul şi acum constată cu multe credite au devenit neperformante”, catalogând această atitudine a bancherilor drept “nesăbuită”. 

Cele mai citite

A fost ales noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit astăzi pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru...

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...
Ultima oră
Pe aceeași temă