6.4 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSportTraian Băsescu cere demiterea Laurei Codruța Kovesi, pe motiv că DNA a...

Traian Băsescu cere demiterea Laurei Codruța Kovesi, pe motiv că DNA a încălcat separația puterilor în stat

Fostul șef al statului, Traian Băsescu, l-a criticat duminică pe preşedintele Klaus Iohannis pentru faptul că s-a declarat mulţumit de activitatea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA.

Băsescu a susținut, la România Tv, că DNA a încălcat însăşi definiţia statului român și a afirmat că, dacă el ar mai fi fost preşedinte, ar fi demis-o a doua zi după decizia CCR cu privire la conflictul juridic de natură constituţională în cazul anchetei asupra OUG 13.

Băsescu îi reproşează preşedintelui că este prea "relaxat" cu privire la acest subiect.

"Relaxarea cu care priveşte acest lucru domnul preşedinte nu face decât să relativizeze Constituţia. Aşa ceva se taie din rădăcină. Dacă va fi tratat cu indiferenţă, se crează precedentul încălcării Constituţiei la vârful statului. Dacă se încalcă unul dintre principiile fundamentale, ce mai contează restul de încălcări? Primul articol din Constituţie cu privire la preşedinte este că acesta veghează la funcţionarea instituţiilor. Mi se pare un abandon de la principiile constituţionale, o chestiune de lipsă de responsabilitate faţă de respectarea Constituţiei şi faţă de atribuţiunile pe care le are", a declarat Băsescu la România TV.

Potrivit fostului preşedinte, ministrul Justiţiei şi-a dat seama de gravitatea situaţiei, dar o tratează prea lent.

"Dacă România trece peste acest episod spunând 'dă-i că merge şi aşa', facem din statul ăsta statul lui Dorel. Mâine o să zică: 'Eh, şi dacă vă încălcăm dreptul la libertate unde e problema? Dacă vă încălcăm dreptul la sănătate, la învăţătură, la intimitate, unde e problema?' La încălcarea Constituţiei nu mai este variantă. Se taie precum tai cu bisturiul. Nu ai cum să creezi precedentul încălcării Constituţiei. Mai ales să o faci cu bună ştiinţă. Eu aş fi făcut demult (i-ar fi dat afară pe Kovesi şi Lazăr – n.r.). Probabil a doua zi după ce apărea în mod oficial (decizia CCR – n.r.) îi chemam, le spuneam că nu există nicio altă soluţie, 'oricât aţi fi de buni'", a mai declarat Băsescu.

Traian Băsescu a precizat că nu ştia de toate întâlnirile şefilor SRI şi ai şefilor de parchete de la vilele SRI. "Ştiam de întâlniri, ştiam de petrecerile de zilele lor, dar nu am fost niciodată. Îmi mai spuneau, îmi mai spunea Maior că e ziua generalului Coldea şi dacă vin. Nu vin, domnul Maior. Nu ştiam nici cine mergea la întâlniri. O singură dată am aflat, că a făcut Maior imprudenţa să o invite pe Elena Udrea. Eu credeam că socializează. Dar faptul că nu am aflat de ele arată că nu erau doar de socializare", a declarat Traian Băsescu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Joe Biden vrea condamnarea fermă a violenţelor sexuale comise de teroriştii Hamas

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut marţi, la Boston, în cadrul unei întâlniri destinate să strângă fonduri pentru campania sa, "condamnarea fără ambiguitate şi...

Noul tren electric a circulat tractat de o garnitură de marfă

Sosirea primului tren electric cumpărat din Polonia s-a făcut ieri cu mare tam-tam în Gara de Nord din București. Numai că, în realitate,...

Produse esențiale pentru curățenia de iarnă – descoperă gama completă!

În fiecare an, intrăm în sezonul rece cu promisiunea de a face din locuința noastră un sanctuar confortabil și călduros. Însă, odată cu iarna,...
Ultima oră
Pe aceeași temă