15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSportConsultări Cioloş-partide, pe tema alegerii primarilor. Concluzia premierului: Decizia rămâne la Parlament

Consultări Cioloş-partide, pe tema alegerii primarilor. Concluzia premierului: Decizia rămâne la Parlament

UPDATE 18:30: “Decizia modificării legii alegerilor locale rămâne la Parlament” – a declarat premierul Dacian Cioloş luni seara, într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria, după consultările care au avut loc cu liderii partidelor parlamentare şi cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema modificării legii alegerilor locale.

UPDATE 15:00: Șeful MP, Traian Băsescu, a declarat, după consultările cu premierul, că sunt două variante pentru modificarea legislaţiei electorale: asumarea răspunderii Guvernului şi iniţiativă legislativă din partea PNL, pe care Mișcarea Populară ar spijini-o. 

UPDATE 12.50: PNL face apel către celelalte partide să susțină alegerea primarilor în două tururi de scrutin și să accepte modificarea legislației prin OUG, relatează Agerpres

Delegaţia PNL a insistat la întâlnirea cu premierul Dacian Cioloş asupra faptului că menţinerea unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor ar fi în detrimentul legitimităţii şi reprezentativităţii viitorilor aleşi, iar exerciţiul democratic ar avea de suferit. 

Totuși, Ludovic Orban a punctat, într-o scurtă 

UPDATE 12.00:  Delegaţiile PSD şi Alde au participat, luni, la consultările privind modificarea legii electorale pentru alegerea primarilor în două tururi, informează Agerpres. La ieşirea de la consultări, atât Liviu Dragnea, cât şi Călin Popescu-Tăriceanu au declarat că nu susţin schimbarea legii, cu două luni înainte de alegeri.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la ieşirea de la consultări, că partidul nu respinge alegerile în două tururi, însă “nu acum”. El a mai spus că modificarea sistemului electoral cu două luni înainte de alegeri este periculos.

Totodată, Călin Popescu-Tăriceanu a precizat că “actuala formulă care s-a transpus într-un act legislativ” este rezultatul unor lungi negocieri de anul trecut. Este “ridicol” din partea unui partid să schimbe modalitatea alegerilor” cu două luni înainte.

El a mai spus că această decizie ar trebui făcută după aceste alegeri.

“Mi-aş dori să nu fim o ţară care, la fiecare ciclu electoral, schimbă alegerile”, a mai spus Tăriceanu.

UPDATE 11.00: Dacian Cioloş şi liderii UNPR au, luni, consultări, pe tema modificării legii care vizează alegerea primarilor în două tururi.

UPDATE 10.35: O delegaţie a PNL, condusă de copreşedintele Vasile Blaga, a ajuns, luni, la Vila Lac 1, pentru a participa la discuţiile cu premierul Dacian Cioloş, care vizează modificarea legislaţiei electorale, pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, informează Agerpres.

Din delegaţia anunţată a liberalilor mai fac parte prim-vicepreşedinţii Ludovic Orban, Adriana Săftoiu, Gheorghe Flutur şi secretarul general al partidului, Ilie Bolojan. 

—–

Premierul Dacian Cioloş discută, luni, la Vila Lac, cu liderii partidelor parlamentare, despre modificarea legii alegerilor locale, potrivit unor surse citate de Agerpres

La începutul săptpmânii, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Botoşani, că varianta unei ordonanţe de urgenţă pe tema modificării legislaţiei privind alegerea primarului este cea mai bună soluţie. 

Pe de altă parte, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat joi, la Sinaia, că dacă legea alegerilor locale se va schimba prin mijloace “abuzive”, atunci PSD nu va participa la alegeri. Mai mult, el a arătat că PSD va participa la discuţiile cu premierul Dacian Cioloş pe această temă.

Citeşte şi: Lăsați PSD să boicoteze alegerile

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a anunţat, sâmbătă, că progresiştii vor respecta legea alegerilor locale, votată de toate partidele politice, ce prevede alegerea primarilor într-un singur tur. 

De asemenea, copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut că legile electorale nu trebuie schimbate în funcţie de interesul unui partid. 

Mişcarea Populară solicită modificarea legilor electorale în sensul alegerii primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene prin vot direct şi în două tururi de scrutin, a anunţat săptămâna trecută preşedintele MP, Traian Băsescu, la finalul Consiliului Executiv Naţional al partidului. 

PSRO susţine alegerea în două tururi din motive de reprezentativitate sporită oferită viitorilor primari, subliniind că în acest fel se permite şi o şansă mai bună pentru reînnoirea clasei politice, dându-se ocazia partidelor mici sau nou apărute să aibă o şansă corectă. 

Citeşte şi: Partidul lui Mircea Geoană, la consultări cu premierul Cioloş pe tema modificării legii alegerilor locale

Pe de altă parte, formaţiunea condusă de Geoană spune că ar fi corect ca modificarea legii în vederea alegerii primarilor din două tururi să se facă printr-o lege aprobată în Parlament. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...

Accident grav pe DN 1, între un autoturism și un camion

Două persoane au decedat, iar alte două au fost rănite, în urma unui accident rutier produs în această dimineaţă pe DN 1, în localitatea...

ONU condamnă atacurile mortale israeliene din Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza."Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci...
Ultima oră
Pe aceeași temă